|

Seyitömer Höyüğü, köylülerin geçim kaynağı oldu

Kütahya'da, Seyitömer Linyit İşletmeleri (SLİ) çalışma alanın da bulunan ve Dumlupnar Üniversitesi (DPÜ) Arkeoloji Bölümü tarafından 8 yıldır yürütülen höyük kurtarma kazıları, çevrede bulunan köylüler için sigortalı iş kapısı konumuna geldi.

Aa
00:00 - 24/09/2013 Salı
Güncelleme: 13:06 - 24/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Seyitömer Höyüğü, köylülerin geçim kaynağı oldu
Seyitömer Höyüğü, köylülerin geçim kaynağı oldu

Çevre 10 köyden çalışma için kazılara katılan 250 kişi, kazı yapma, çıkan eserlerin toplanması, fırçalama ve su ile yıkama gibi işlerde çalışıyor.

DPÜ Arkeoloji Bölümü ve Kazı Grubu Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, yaptığı açıklamada, kazıların bu yıl 8'inci yılına girdiğini söyledi.

SLİ'nin özelleşmesi nedeniyle bu yıl kazıların geç başladığını belirten Bilgen, ''Bu sezon iki ay gibi bir süre çalışmayı planlıyoruz. Şimdilik havaların güzel gitmesi işimizi yapmaya fırsat veriyor'' dedi.

Yeni sezonda toplam 300 kişinin kazılarda görev aldığını ifade eden Bilgen, şöyle konuştu:

''Bunların içinde 50'ye yakın kişi, üniversite ekibimizden oluşuyor. Geriye kalan işçiler ise çevre 10 köyden buraya çalışmaya gelmektedir. Köylerden gelen işçilerin ulaşımını da firma yetkilileri sağlıyor. İşçilerimiz, hem ekonomik hem de sosyal anlamda buradan yararlanıyor. Kazılara katılanlara, maaş verilip sigorta yapılmaktadır. Bu kazılar, onlar için ekmek kapısı konumuna gelmiş durumda. Hem onlar ekonomik olarak faydalanıyor hem de biz işi hızlı yürütme adına, onlardan faydalanıyoruz.''

Bilgen, sezonun kısa olmasından dolayı hızlı bir şekilde kazı, atölyelerde çizim, restorasyon ve fotoğraf çalışmalarının devam ettiğini ve bilim hayatına katkı sunduklarını dile getirdi.

Üniversiteden bölüm öğrencilerinin kazı alanlarında kendilerini geliştirme imkanı bulduğunu da vurgulayan Bilgen, şöyle devam etti:

''Çalışmalarımız, geçen kazı sezonlarında höyüğün tepe kısmında açığa çıkarılan Erken Tunç Çağı'nın B evresine ait 'saray' da devam ediyor. Bu saray yaklaşık 5 bin yıl önce büyük bir yangın geçirmiş. Seramik üretimi ve uluslararası ticarette de önemli bir yer edinmiş. İlk hafta da bile önemli sayılabilecek bir taş kalıp çıkardık. Bu da, bölgede yoğun ticari ilişkilerin olduğunu gösteriyor. Bunlar, Mezopotamya'dan, Orta Anadolu'ya ve Batı Anadolu'ya geçişin önemli noktalarından olduğunun kanıtlarından. İnşallah bu sezon kapanmadan daha farklı ve daha heyecan verici buluntuların çıkacağını umuyoruz. Buradaki çalışmalar, Kütahya'nın 5 bin yıl önce ne kadar önemli bir bölge olduğunu gösteriyor. Batı, Doğu ve bölgeler arası ticaret ve üretimi birbirine taşıdığını görmekteyiz.''

Bilgen, kazılardan her yıl 2 bin civarında eseri çıkarıp restorasyonunu yaptıktan sonra müzeye teslim ettiklerini, bu sezonun kısa olması nedeniyle ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını sözlerine ekledi.

11 yıl önce