|

Sınavda yalnız değilsiniz

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Psikoloğu Pelin Özufacık, YGS için hazırlanan öğrencileri, “Başaracağınıza inanın, rahat olsun. Sınavı geçememek sizin yetersiz olduğunuzu göstermez” dedi.

İha
00:00 - 25/03/2011 Cuma
Güncelleme: 10:16 - 25/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Sınavda yalnız değilsiniz
Sınavda yalnız değilsiniz

Özufacık, YGS öncesi yaptığı açıklamada, uzun bir çalışma temposunun ardından sınava sayılı günler kaldığını, zamanın kısalmasının ise öğrencilerde heyecana ve kaygıya yol açtığını söyledi. “Sınav heyecanı her öğrencinin en büyük problemidir. Bu heyecan yüzünden öğrenciler uykusuz kalabilir, yemek dengeleri bozulabilir ve en önemlisi bildikleri soruların cevabını unutabilirler” diyen Özufacık, şöyle devam etti:

“Heyecanın en büyük nedenlerinden birisi korkudur ve korkunun kaynağı sınava girdiğimizde sonucun bizim kişiliğimizi, yeterliliğimizi, değerimizi belirlediğini sanmakta yatar. Sınavların tek amacı bilginizi ölçmektir. Eğer sınavdan başarısız olursanız, bunun tek anlamı bir dahaki sefere biraz daha çalışıp konu ile ilgili bilginizi arttırmanız gerektiğidir. Sınavı geçmemek ne aptal olduğunuzu, ne yetersiz olduğunuzu, ne başarısız olduğunuzu ne de utanç duymanız gerektiğini gösterir. Sınav heyecanını yenmek ve sınav esnasındaki bilgilerimizi kullanabilmek için; başaracağınıza inanın, sınavın kişiliğinizi değil ders başarınızı ölçtüğünü unutmayın. Geçmişteki başarısızlığınızı düşünerek kaygı ve korkularınızı artırmayın. Unutmayın ki bu zamana kadar yapmış olduğunuz her yanlış size yeni bilgilere sahip olmanızı sağladı. Olumlu düşünün, yersiz düşüncelerle kendinizi olumsuzluklara itmeyin.”


RAHAT OLUN

Öğrencilere rahat olmalarını öneren Özufacık, “Sınava girdiğinizi, önünüze sınav kitapçığının geldiğini ve soruları rahatlıkla çözdüğünüzü hayal edin. Bu hayaller sizin sınavla ilgili olan kaygılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Öğrencileri, kendilerini başkalarıyla kıyaslamaktan uzak durmaya çağıran Üzufacık, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sizden daha başarılı olanları düşünüp kendinizle ilgili olumsuz eleştiriler yapmayın. Bilmediğiniz konuları değil, unuttuğunuzu düşündüğünüz konulara ağırlık verin. Uyku düzeninizi ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin. Sevdiğiniz insanlarla zaman geçirmeye çalışın. Her gün kalktığınız saatte kalkın, bol oksijen alabileceğiniz ortamlarda bulunmaya çalışın. Son gün ders çalışmayın. Sınav akşamı alışık olmadığınız, ağır gelebilecek ve yağlı yemeklerden yemeyin. Zihninizin devamlı sınav düşüncesinin meşgul etmesine izin vermeyin. Çok geç saatlere kadar oturup uykusuz kalmayın. Sizi kaygılandıran arkadaşlardan ya da ortamlardan uzak durun. Evraklarınızı gece hazırlayın.”


SINAV GÜNÜ YAPILMASI GEREKENLER

Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapılmasını ve kahvaltının mümkünse şekerli gıdalar içermesini öneren Özufacık, şu uyarılarda bulundu:

“Sınav sabahı mümkünse ılık bir duş alın. Sınav esnasında sizi sıkmayacak, rahat olmanızı sağlayacak kıyafetler giymeye özen gösterin. Evden çıkmadan önce sınav esnasında gerekli olan belgelerinizi kontrol edin. Ulaşılacak mesafeyi, o günkü yoğunluğu ve trafiği hesaba katarak sınav yerine 30 dakika önce varacak şekilde evden çıkın. İhtiyacınız olabileceğinden dolayı yanınızda su bulundurun. Sınavdan önce lavaboya gitmeyi ihmal etmeyin. Sınavı başarabilirim düşüncesini aklınızdan çıkarmayın. Sınava girdiğinizde heyecanlandığınızı fark ettiğinizde, tüm öğrencilerinde sizinle aynı heyecanda olduğunu unutmayın. Hatta sınav esnasında yaşadığınız bu heyecanın sizin başarınızı olumlu yönde etkilediğini kendinize söylemeyi unutmayın. Deneme sınavlarında hangi sorudan başlıyorsanız aynı yöntemi kullanın. Soruları çözdükçe heyecanınız azalacak ve motivasyonunuz yükselecektir. Ayrı bir dersin testine geçtiğiniz de bedeninizi ve zihninizi gevşetin ve rahatlatın. Altı çizili ve koyu renklerle yazılmış olan soruları dikkatle okuyun. Bilmediğiniz soruları cevaplamayın. boş bırakmaktan korkmayın. Soruyu okuduğunuzda, sorunun çözümüyle ilgili kafanızda herhangi bir ışık belirmediyse o soru üzerinde zaman kaybetmeyiniz. Yanına işaret koyup geçiniz. Herhangi bir soruyu uzun ya da karışık şekilli görüntüsü nedeniyle atlamayınız. Sınav anında diğer adayların ne yaptığı ile ilgilenmeyiniz.”

Optik forma işaretlemelerde kaydırma yapmamak için ayrıca diğer soruya geçerken zihnin dinlenmesini sağlamak amacıyla soruyu çözüp anında optik forma işaretleme yapılması gerektiğini bildiren Özufacık, “Soru çözümünde kalem elden bırakılmamalı. Kalan zamanda boş bıraktığınız sorulara bir kez daha göz atınız. Sınav sonunda optik formunuzu teslim etmeden önce kodlamalarınızı mutlaka kontrol ediniz” diyerek, öğrencilere başarı diledi.

13 yıl önce