|

Stratonikeia Antik Kenti'nde enflasyonla mücadele

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde 200'den fazla ürünün isimleri ve fiyatı yazılı 2 bin yıllık meclis duvarlarındaki yazıtlara göre, insanların o dönem enflasyondan korunması için destekleme sisteminin uygulandığı bildirildi.

Aa
00:00 - 18/12/2013 Çarşamba
Güncelleme: 14:50 - 18/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Stratonikeia Antik Kenti'nde enflasyonla mücadele
Stratonikeia Antik Kenti'nde enflasyonla mücadele

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "Belirlenenden daha yüksek fiyatla ürün satılması söz konusu değildi.

Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, 200'den fazla ürünün isimleri ile fiyatı yazılı 2 bin yıllık meclis duvarındaki yazıtlara göre, o dönemde insanların enflasyondan korunması için çalışmalar yapıldığı bildirildi.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, yaptığı açıklamada, antik meclis binasının 2 bin yıldan daha eski olduğunu söyledi.

Stratonikeia Antik Kenti'nde meclis binasındaki kuzey anıt duvarların dış kısmında Latince, iç yüzünde ise Yunanca yazıtlar bulunduğunu anlatan Söğüt, Yunanca yazıtlardan birisinin antik dönem için son derece önemli olduğunu kaydetti.

Bu yazıtlarda 2 bin yıl önce Stratonikeialıların kullandığı takvimin bulunduğunu ifade eden Söğüt, Menippos'un yaptığı yazıtlarda hiç okuma yazma bilmeyen insanların bile parmaklarını sayarak ayları hesaplayabildiklerini, o dönemde aylardan birinin 28, diğerlerinin de 30 ve 31 çektiğini dile getirdi.

"UNESCO tarafından tescillenmesi için yeterli"

Söğüt, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemini sürdüren Stratonikeia'nın dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer aldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Sadece meclis binasındaki bu yazıtlar bile UNESCO tarafından tescillenmesi açısından yeterli. Çünkü bunun bir benzeri yok. Kentin her yapısı çok özel. Stratonikeia yaşayan bir arkeoloji kenti. Bunun bir benzeri yok. Antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezildiği başka bir kent bulunmuyor."

10 yıl önce