|

Televizyon, aile içi iletişimi olumsuz etkiliyor

Cihan
00:00 - 24/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 14:52 - 24/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Televizyon, aile içi iletişimi olumsuz etkiliyor
Televizyon, aile içi iletişimi olumsuz etkiliyor

Psikolog Ferhat Çelik, televizyonun aile içi iletişimi ciddi bir biçimde etkilediğini, bu durumda en büyük zararı çocukların gördüğünü söyledi.


156 BİN ÇİFT BOŞANDI

Çelik, Gaziantep Paylaşımcı ve Genç İşadamları Derneği (GAPGİAD) ile Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) tarafından organize edilen “Ailem, ben ve televizyon” konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türkiye'de her geçen gün boşanan çift sayısının arttığını belirterek, 2007 yılından buyana 156 bin çiftin boşandığını, 1 milyon insanın ise boşanma sıkıntısı ile birlikte yaşadığına dikkat çekti. Çelik, boşanma sebeplerinin başında ise ekonomik nedenler ile aile geçimsizliğinin geldiğinin altını çizdi.Televizyonun aile içi iletişimi ciddi biçimde etkilediğine işaret eden Çelik, bu durumdan en büyük zararı çocukların gördüğünü dile getirdi.


AİLE FERTLERİNİN ARASI AÇILIYOR

Şiddet içerikli yayınların çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirten Çelik, “Şiddet içerikli yayınlar çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Çocuğun aile fertleri ile arası açılıyor. Algılamaları şiddet içerikli mesajlar dışında zayıflıyor. Öğretmeni ve arkadaşları ile problem yaşıyor, oyun kurallarını değiştirdiği ve kaba davrandığı için istenmeyen çocuk oluyor. Farklı doğruları olmadığı içim muhakemesi zayıflıyor. Olumlu kavramları anlamada ve değerlendirmede güçlükler çekiyor.” diye konuştu.


DAVRANIŞ MODELİ OLUN

Anne ve babalara tavsiyelerde bulunan Çelik, şunları söyledi: “Öncelikle çocuklarda hangi davranışı görmek istiyorsanız, o davranışın modeli olun. Çocuklarınızın, masum gibi görünen şiddet eylemlerini çocukluklarına verip, gülüp geçmeyin. Çocukları ve gençleri 'çocuktur, anlamaz' değerlendirmesinden uzak durun. TV'deki olumlu görüntü ve mesajları, çocuğun fark etmesi için öne çıkartın. Televizyonu çocuklar için bakıcı veya onları meşgul edici olarak kullanmayın. Gün içinde var olan programları gözden geçirip şiddet gibi unsurlar içeren filmlerin olduğu saatlerde alternatif filmler izlettirin. Çocukların devamlı izlediği filmler ve programları birlikte izleyin, şiddet veya olumsuzluk içeren unsurlar var ise alternatiflerini bulun. İzlenmesi gereken filmlerde var olan sahneleri çocuğunuza yorumlayın. Çocuğun duygularını ve beklentilerini değerlendirmeden yasaklar getirmeyin. Şiddet içerikli yayınlar yapan kuruluşlara faks veya telefonla ulaşarak yayınlardan duyduğunuz rahatsızlıklarınızı bildirin.”


15 yıl önce