|

Türkiye''ye kanat açtı

Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Karun hazinesinin en önemli parçası Kanatlı Denizatı broşu, Türkiye'ye iade edildi. Interpol'ün aradığı broşu hırsızlar, satamayacaklarını anlayınca Hagen savcılığına teslim etmişti.

Aa
00:00 - 7/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 21:37 - 6/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye''ye kanat açtı
Türkiye''ye kanat açtı

Karun hazinesinin en önemli parçası olarak kabul edilen ve Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sahtesiyle değiştirilerek çalınan Kanatlı Denizatı broşu, Alman makamları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü'ye teslim edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Berlin Turizm Borsası Fuarı'nda yaptığı basın toplantısında, Türkiye'den kaçırılan en önemli eserin yeniden Anadolu topraklarında olduğunu belirterek, ''Kanatlı Denizatı broşuna, ait olduğu yere, Anadolu'ya hoşgeldin diyorum. MÖ 6. yüzyıla ait Karun hazinelerine ait bir eser. Interpol arıyordu tüm dünyada. Bunu satamayacaklarını anlayınca Hagen savcılığına teslim dilmiş'' dedi. Bakan Çelik eserin bugün Türkiye'ye götüreceğini ve yüksek güvenlik önlemleri altında Türk Büyükelçiliği kasasında korunacağını kaydetti.

Alman makamları broşu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü'ye teslim etti. İade edilen broşu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da inceledi.

Som altından

Karun Hazinesi'ne ait som altın olan milyonlarca lira değerindeki mücevher Kanatlı Denizatı, Almanya'nın Hagen kentinde bulunmuş ve Alman makamları tarafından Merkez Bankası kasalarında saklanmıştı. Eser, 2005'ten beri yurt dışında Interpol aracılığıyla aranıyordu. Kanatlı Denizatı, Türkiye'de geçici olarak Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.


11 yıl önce