|

Yeni Kültür Elçisi: Elif Bebek (Galeri)

Aa
00:00 - 5/11/2009 Perşembe
Güncelleme: 13:16 - 5/11/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Yeni Kültür Elçisi: Elif Bebek (Galeri)
Yeni Kültür Elçisi: Elif Bebek (Galeri)

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Olgunlaşma enstitülerince hazırlanan Türkiye'nin ilk geleneksel dekoratif bebeği 'Elif'i, düzenlediği toplantıyla tanıttı. 

Atatürk Kız Meslek Lisesi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Çubukçu, 'Elif' bebeğin uzun ve titiz bir hazırlık sürecinden sonra ortaya çıktığını belirterek, 'Elif'i sizlerle tanıştırıyor olmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duymaktayım' dedi.

'Elif' bebeğin öyküsünün, Türk el sanatları kapsamında geleneksel giyim ve süsleme geleneklerinin bir arada sunulabileceği bir simge oluşturma fikriyle başladığını belirten Çubukçu, dekoratif el sanatlarının ülke tanıtımında büyük yeri olduğunu ve aynı zamanda ülkelerin karakteristik özellikleriyle birlikte geleneksel kıyafetlerini ve kültürünü yansıttığını vurguladı.

Bugün birçok ülkenin tanıtımlarında folklorik özellikler taşıyan bebekleri kullandığına işaret eden Çubukçu, 'Bu bebekler ülkelerinin kültürlerini yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda turizme yönelik katma değer oluşturmakta ve koleksiyonerlerin büyük ilgisini çekmektedir' diye konuştu.

Türkiye'nin el sanatları açısından muazzam bir birikime sahip olduğunu vurgulayan Çubukçu, bu birikime sahip çıkmak, tanıtmak, kültürel zenginliği Türkiye'nin tanıtımında kullanmak ve kadınlara yeni istihdam alanları oluşturmak amacıyla MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından 'Elif' bebeği ortaya çıkaran proje geliştirildiğini anlattı.


'TÜRKİYE'NİN GİYSİ TARİHİ ORTAYA ÇIKARILDI'

Türkiye'yi simgeleyecek dekoratif bir bebeğin üretilmesi konusunda alt yapıyı oluşturmak amacıyla Geleneksel Folklorik Kitre Bebek Yarışmaları düzenlendiğini ifade eden Çubukçu, bu kapsamda Türkiye'nin en ücra yörelerine kadar giyim ve süslenme geleneklerinin araştırılarak, Türkiye'nin giysi tarihinin de ortaya çıkarıldığını dile getirdi. 

Daha sonra Türkiye genelinde yapılan Geleneksel Folklorik Kitre Bebek Yarışması'nın sonuçlarının ve düzenlenen anketlerin, komisyonlarda değerlendirildiğini anlatan Çubukçu, 'İşte bu komisyonların yoğun çabaları ile Türk kadınının karakteristik özelliklerini yansıtan ve Türkiye'yi simgeleyen dekoratif bebek üretimi gerçekleştirildi' dedi.

Çubukçu, bu çerçevede önce her bebeğe tek tek elde fırçayla yüz makyajı yapıldığını, üretilen bebeklerin saçlarında kullanılacak çift ya da çoklu örgü ve süsleme materyalleri ile boncuk gibi aksesuarların giysi özelliklerine göre belirlenerek üretim çalışmalarına başlandığını kaydetti. Son olarak kıyafetlerin, takıların ve satışa sunumda kullanılacak kutuların tasarlanarak üretim bandının oluşturulduğunu ve seri üretime geçildiğini anlatan Çubukçu, üretim bantlarının öncelikle Ankara, İstanbul, Trabzon ve Antalya Olgunlaşma Enstitülerinde kurulduğunu ifade etti. 

Çubukçu, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsünün bebeğin bedenini, Antalya Olgunlaşma Enstitüsünün takılarını, Ankara ve İstanbul Sabancı Olgunlaşma enstitülerinin de kıyafetlerin işlenmesi ve dikimi ile kalite kontrol ve paketleme görevlerini üstlendiklerini belirterek, bu çalışma sisteminin diğer olgunlaşma enstitülerinde de kurulacağını ve üretim bandının yaygınlaştırılacağını söyledi.

Bakan Çubukçu, şunları kaydetti:

'Beden, giysi ve takıları konusunda patentleri alınmış olan Elif bebek, bir kültür elçisi olarak Türkiye'nin kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtmanın yanında deyim yerindeyse bir girişimci olarak da kadınlara istihdam imkanı sağlayacak. Bu seri üretim bandını yaygınlaştırarak, öncelikle kadınların eğitilip istihdam edilmesini amaçlıyoruz. Üretim bandında istihdam edilen kadınlarımızın yanı sıra evlerinde üretime katkı sağlamak isteyen kadınlara yönelik 'Üreten Kadın' projesinin ilk uygulaması dekoratif bebek üretimiyle gerçekleştirilecektir. Bu projede bölge kadınları oya, takı, nakış, paket gibi alanlarda kurulan üretim bandının bir alanında eğitilerek evlerinde üretim yapabilecek ve hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaklardır.'


'DÖNER SERMAYELER YENİDEN YAPILANDIRILIYOR'

'Türkiye bebeğinin' ve giysi özelliklerinin tanıtımı için bir web sayfası oluşturulduğunu da söyleyen Çubukçu, bu ürünlerin pazarlanması konusunda ise okulların döner sermaye mevzuatının yeniden yapılandırılacağını bildirdi.  

'Okulları ihracat deneyimine kavuşturma ve uluslararası pazara açılma konusunda yaşanan mevzuat sıkıntılarının aşılması için bu bebeğin vesile olacağını ifade eden Çubukçu, Türkiye'nin sahip olduğu kültürel mirasın dünyanın başka bir ülkesinde rastlanamayacak oranda zengin, çeşitli ve renkli olduğunu belirtti. 

Çubukçu, 'Kulağına ismini fısıldadığımız Elif bebeklerin asıl öyküsü bundan sonra yazılacak. Nakışı, oyası, yazması, takısı ile geleneksel el sanatlarımızı üzerinde taşıyan bu kültür elçisi, ülkemizi başarıyla temsil edecek. Aynı zamanda bir istihdam kapısı açarak, kadınlarımızın yazacakları başarı hikayelerinde onlara yol arkadaşı olacak' diye konuştu.

Bakan Çubukçu, konuşmasının ardından, bebeklerin kıyafetlerinin üretimini ve işlemesini yapan standı gezerek, 'Elif' bebekleri inceledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çubukçu, birçok ülkenin dekoratif bebeği bulunduğuna işaret ederek, bugüne kadar Türkiye'yi simgeleyecek bir bebek bulunmadığını, bu projenin bu düşünceyle oluşturulduğunu anlattı. Bebeğin tanıtımı için çaba göstereceklerini belirten Çubukçu, 'Ben yurt dışına giderken tanıtım için hediye olarak götüreceğim' dedi.

Web sayfasından sipariş verilebileceğini belirten Çubukçu, bir gazetecinin, dekoratif bebeklerin fiyatlarının yüksek olduğunu söylemesi üzerine, maliyetin yüksek olduğunu kaydetti. Çubukçu, 'Bakanlık olarak bundan bir kar etmeyi düşünmüyoruz. Amacımız, ülkemiz kadınlarının istihdama katılımı, onların ürettikleri üzerinden bir şey elde etmeleridir. Kullanılan tüm malzemeler, işlemeler son derece maliyetli' dedi. 

Çubukçu, domuz gribi ile ilgili soruları yanıtlamayacağını söyledi. 



14 yıl önce