|

Zeytinin gözüyle Filistin dramı

Kudüs'te doğan Filistinli bir kızın hayat hikayesini anlatan 'Zeytinin Hayali' yarın vizyona giriyor. Sinema formatında Filistin'i anlatan ilk Türkçe çizgi film olan 'Zeytinin Hayali' Filistin dramının bir çocuk üzerindeki etkilerini ön plana çıkarıyor.

Zeynep Çolakoğlu
00:00 - 3/09/2009 Perşembe
Güncelleme: 23:23 - 2/09/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Zeytinin gözüyle Filistin dramı
Zeytinin gözüyle Filistin dramı

Filistin gerçeğini bir çocuğun gözünden anlatan Türkiye'nin ilk uzun metrajlı film formatındaki iki boyutlu çizgi sineması "Zeytinin Hayali" yarın vizyona giriyor. İstanbul'un Fethi ve Fatih Sultan Mehmet çizgi filminin yapımcısı Ella Prodüksiyon tarafından 2 yılda tamamlanan filmde, küçük Faris, ninesi Meryem, babası İbrahim, annesi ve kardeşleriyle birlikte Filistin'in Cenin şehrinde geçen hikayeleri konu ediliyor. Pinema Film tarafından tüm Türkiye'de aynı anda gösterime girecek olan film, 1940'lı yılarda Kudüs'ün "Ayn Karim" köyünde doğan bir kızın 62 yıl sonra torun sahibi olduktan sonra başından geçenleri ve Filistin gerçeğinin çocuklar üzerindeki etkilerini işliyor. Ömer Kawan El-Ani'nin yönettiği filmin senaryosu Amed Abdulhafız'a ait.

2002 yılında geçen hikayede, Filistin'in Cenin kentinde yaşayan Faris'in ninesi Meryem, yeri geldikçe küçükken başından geçen olayları hatırlayıp torununa anlatır.

BİR GÖÇ HİKAYESİ

Olaylar, yakınlardaki Dir-Yasin köyü halkının, Ayn-Karim köyüne sığınmasıyla gelişmeye başlar. Çünkü İsrail o köyde korkunç katliamlar yapmıştır. Yahudi çetelerinin Ayn Karim köyüne ulaşması üzerine babası, Meryem ve annesini göç kafilesiyle köyden uzaklaştırmak zorunda kalır. Birgün Faris ninesi Meryem'e sürekli ilgilendiği zeytin fidanının sırrını sorar. Meryem bu fideciği, babasının Ayn Karim'de bir gün tarlada çalışırken kendisine hediye ettiğini anlatır. Hikaye zeytinlikler içinde yaşayan ailenin dramıyla gelişir.



15 yıl önce