|

Dumansız kömürlü mangal icat etti

Isparta'da katı yakıtla çalışan kalorifer kazanı imalatı yapan bir firma, doğalgazın yaygınlaşması sonrasında satışları düşünce, kömürle çalışan, ev ortamında kullanıldığında duman çıkarmayan mangal üretimine başladı.

Aa
00:00 - 2/09/2014 Salı
Güncelleme: 11:36 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Dumansız kömürlü mangal icat etti
Dumansız kömürlü mangal icat etti

Isparta'da katı yakıtla çalışan kalorifer kazanı imalatı yapan bir firma, doğalgazın yaygınlaşması sonrasında satışları düşünce, kömürle çalışan, ev ortamında kullanıldığında duman çıkarmayan mangal üretimine başladı.

Firma sahibi Cengiz Zeybek, yaptığı açıklamada, daha önce temizlemesi olmayan kalorifer kazanı, is yapmayan baca gibi ürünler imal ettiklerini ve bu ürünlere patent aldıklarını söyledi.

Türkiye'de doğalgazın yaygınlaşmasıyla satışlarının düştüğünü belirten Zeybek, şöyle konuştu:

"Biz aynı zamanda katı yakıtla çalışan kalorifer kazanı imalatı yapıyoruz. Kömür yakmak bizim işimiz. 'Tecrübemiz var' dedik ve yeni bir ürün geliştirmeye karar verdik. Bu ürün hem kömürle çalışsın hem de herkes kullanabilsin istedik. Kömürle çalışan ürünleri düşünürken mangal ilgimizi çekti. Allah nasip etti, 2 yıl uğraşımızın sonucunda hiç duman çıkarmayan kömürlü mangalı icat ettik. Kesinlikle duman çıkarmıyor. Duman çıkarmamasının sebebi kömürden değil, yakma teknolojisinden dolayı. Çok verimli bir şekilde yaktığımız için dumanı da yakıyoruz. İçinde özel bir sistem var. Yanma verimi çok yüksek, dumanı yakabilecek bir sistem, patenti de orada zaten."

120 mühendis çalıştı 148 ülkede patent aldı

Piyasada "dumansız" diye satılan çok sayıda ürünün elektrikli olduğunu vurgulayan Zeybek, icat ettikleri kömürlü duman çıkarmayan mangalın dünyada muadilinin olmadığını ileri sürdü.

Dünyadaki patent ofislerinin alt yapılarında araştırmalar yaptıklarını ve böyle bir ürüne rastlamadıklarını anlatan Cengiz, "120 mühendisi olan iyi bir patent ofisiyle çalışıyoruz. 148 ülkede bu ürüne patent aldık. Dünyadaki tüm patent ofislerinin alt yapısını araştırdık. Böyle bir ürün dünyada icat edilmiş değil. Piyasada dumansız diye satılan pek çok ürün elektrikli. Kömür yakıp daduman çıkarmayan mangal henüz dünyada yok" diye konuştu.

İcat ettikleri ürünün çalışma sisteminin çok basit olduğunu ifade eden Zeybek, "Mangalın içerisinde 300 gramlık kömür haznesi var. Kömürü dolduruyoruz. Yakma jelini kömüre sıkıp tek çakmakla ateşliyoruz. 2 dakika sonra etlerinizi koyup pişirebilirsiniz" dedi.

300 gram kömürle 1,7 kilogram et pişiriyor

Normal mangallarda 1,7 kilogram eti pişirmek için 1,5 kilogram odun veya kömür yakmak gerektiğini söyleyen Zeybek, şöyle devam etti:

"Normal mangalı çıra, gazete kağıdı, kozalak gibi şeylerle yakmanız lazım. Balkonda, evin içinde yakmanız imkansız. Ayrıca 300 gram kömürle 1,7 kilogram eti pişiriyorsunuz."

İcat ettikleri mangalın temizliğinin de kolay olduğuna dikkat çeken Zeybek, ürünün bulaşık makinesinde yıkanabildiğini kaydetti.

Ürünün dizaynındaki özelliğinden dolayı etin ateşle hiç temas etmediğini, bundan dolayı kanserojen etkiden uzak olduğunu savunan Zeybek, mangalın yağ veya su ilavesi yapmadan her türlü ürünü doğal şekilde pişirdiğini belirtti.

Taleplere yetişemedikleri için reklam yapmıyorlar

Günlük 200 adet üretim yaptıklarını ve gelen taleplere yetişemedikleri için reklam yapmadıklarını dile getiren Zeybek, şöyle konuştu:

"Kullanıcıların birbirlerine anlatması sonucu çarpan etkisiyle büyüyoruz. Gelen taleplere yetişemeyeceğimiz için tanıtım ve reklam yapmıyoruz. İnşallah seneye imalat kapasitemizi günlük 3 bin adete çıkaracağız. Yurtdışı ihracatı için profesyonel bir dış ticaret kurduk, bütün kurumsal firmalara mail atıyor, ürün numuneleri gönderiyoruz, çok güzel tepkiler alıyoruz."

Zeybek, mangalı 200 liradan satışa sunduklarını sözlerine ekledi.

10 yıl önce