3 yılda sadece soru işaretleri arttı

Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden tam 3 yıl geçti. Ancak suikastin üzerindeki sis perdesi hâlâ aralanamadı. Aksine, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı çalışmada, Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda yer alan iddialar tek tek çürütüldü.

Oktay Yıldırım Yeni Şafak
3 yılda sadece soru işaretleri arttı
19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı suikast sonucunda yaşamını yitiren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti ama soru işaretleri hala giderilemedi. Ogün Samast ve Yasin Hayal ile birlikte Erhan Tuncel'in tutuklu olarak yargılandığı davada olayın aydınlatılması yolunda bir ilerleme sağlanamazken, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı çalışmada ise raporda yer alan iddialar, verilen cevaplar ile bir bir çürütüldü. Başmüfettiş Mehmet Akın, Ayşegül Gerç ile Müfettiş Yasemin Tuğçe Tümer tarafından hazırlanan raporu İçişleri Bakanlığı 7 ay inceledi. Raporda yer alan iddialar arasında polis muhbiri olarak görev yapan Erhan Tuncel'in, “Neden bilgi sakladığı, emniyet müdürleri ile samimi olduğu, gizlilik ilkelerini ihlal ettiği gibi” iddialar sıralandı. Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon eski İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, Faruk Sarı, Ercan Demir, Hüseyin Yılmaz, Özkan Mumcu ve Muhittin Zenit hakkında işlem yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.

Zenit tarafından Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) olarak istihdam edilen Erhan Tuncel'in ise Dink suikastinden 1 yıl önce Emniyet İstihbarat ile ilişkisinin kesildiği, bu süre çarfında Trabzon Jandarma İstihbarat'a çalıştığı ortaya çıktı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı rapor üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 09.11.2009 tarihli raporda iddialar ve buna karşılık verilen cevaplar şunlar:

İDDİA 1

Erhan Tuncel'in YİE statüsüne son verilmesinin nedeni buluşmalara zaman zaman gelmediği, bilgi saklamaya çalıştığı, yalan söylediği ve para almak için senaryo haber uydurduğu şeklindedir.

Cevap: Tuncel'in Jandarma ile irtibatı nedeniyle YİE'liği sona erdirildi.

İDDİA 2

Erhan Tuncel'in YİE olduğu dönemde kod isimleriyle bilmesi gereken emniyet görevlilerini gerçek isimleriyle bilecek kadar samimi oldu ve Yasin Hayal'in çevresinin takibinde zaafiyet yaşandı.

Cevap: Tuncel'in aksine YİE olarak çalıştığı dönemde görevlilerin gerçek isimlerini bilmediği, Yasin Hayal ve çevresinin takibinin yapıldığı ve takibinde zaafiyet olmadığı ortaya çıktı.

İDDİA 3

Trabzon Emniyet i'nin Hrant Dink cinayeti bilgisini 1 yıl önce elde ettiği ancak operasyona dönüştürmediği belirlendi. Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün 17.02.2006 tarihli yazı ile, cinayeti yapacak Yasin Hayal ve İstanbul'da ona yardım edecek ağabeyi Osman Hayal'in İstanbul İstihbarat Müdürlüğü'ne bildirildiği, ancak planlı operasyon yapılmasının eksiklik olarak görüldüğü tespit edildi.

Cevap: Yasin Hayal'in, Hrant Dink'e yönelik ses getirecek eylem yapacağı bilgisinin istihbarat teknikleriyle doğrulanmadığı bu ham bilgiyle planlı istihbarat operasyonunun yapılamayacağı ortaya çıktı.

İDDİA 4

Ergün Yılmaz, Yasin Hayal Mc Donald's eyleminden sonra inşaattan emniyet arabalarınca alınıp İstanbul'a getirildi.

Cevap: Yasin Hayal İstanbul'da yakalandıktan sonra uçakla Trabzon'a getirilmiştir. Yasin Hayal de sorgusunda bunu doğrulamamıştır.

İDDİA 5

Erhan Tuncel'in, Hrant Dink'e ait fotoğrafları teslim ettiği Ogün Samast'ı tanımlayan bilgileri emniyete verdiği iddiası.

Cevap: Yasin Hayal'in 2006 yılı Kasım ayında Ogün Samast'ı Erhan Tuncel'in evine getirerek cinayeti işleyecek kişi olarak tanıştırdığı, bunu ihbar etmek için emniyeti aradığı iddiası doğru değil.

İDDİA 6

Yasin Hayal, Mc Donald's eylemi sonrası İstanbul'da yakalandığı Esat Yorulmaz adına kayıtlı telefonu kullanıyordu. Bunu İstanbul Emniyetinin tespit etmesine rağmen Trabzon emniyetince bilinmemesi ve incelenmemesi bir eksikliktir iddiasıdır.

Cevap: 2004'te elde edilen bu bilginin ilgili kanun gereği imha edilmiş olması gerekir. İmha edilmediği için bu bilgi yasadışı olarak elde edilmiş kanıt niteliğindedir.

Cevap bekleyen sorular

Faillerinin yakalandığı Dink suikasti üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen aydınlatılmayı bekleyen sorular şunlar:

1. Polis memuru Muhittin Zenit'in Dink suikeastinden hemen sonra olayı çözmesi için daha önce Yardımcı İstihbarat Elemanı olaürak istihdam ettiği Erhan Tuncel ile yaptığı telefon görüşmesi basında yer alırken, mahkeme dosyasında nasıl sır oldu?

2. Yasin Hayal Mc Donald's eylemi sonrasında kaçtığı İstanbul'da yakalandığında Esat Yorulmaz'a ait 0537 numaralı telefonu kullanıyordu. Üst arama tutanağında neden bu numara kayıt altına alınmamıştır, yapılan sorgusunda bu bilgi neden yer almamıştır.

3. İstanbul Emniyeti'nce böyle bir bilgi tespit edildiği iddiasına rağmen ve şahsın ağabeyi Osman Hayal ile irtibatının olduğu iddiası karşısında Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nce 17.02.2006 tarihli cinayetin Yasin Hayal tarafından yapılacağı belirtildikten sonra 2004 yılında elde edilen bilgi değerlendirilip Osman Hayal'e ulaşılamadı. 2004 yılında böyle bir bilgi varsa 2006 yılındaki yazıdan sonra gidip Osman Hayal'in adresinde bulunmadığı cevabı verildi. Osman Hayal'in fırını nasıl bulunamadı, 2004'te bulunmuştu?

4. Şayet 2004 yılında böyle bir bilgiye ulaşıldıysa bu çalışmalar neden İstihbarat Daire Başkanlığı ve illerle paylaşılmadı?

Rakel gözyaşlarını tutamadı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün üçüncü yılında akrabaları ve sevenleri tarafındanmezarı başında anıldı. Hrant Dink'in eşi Rakel Dink tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.Dink, yarın Agos Gazetesi önünde saat 14.30'da düzenlenecek törenlerle de anılacak.