Türk üretiyor Fransız tüketiyor

. Yeni Şafak
Türkiye''nin en değerli tarım ürünleri arasında yer alan kuru incirde ihracat sezonunun başlayacağı 25 Eylül öncesi hazırlıklar sürüyor. Yere dökülmeye başlayan incirler toplanarak kerevet ağlarına serilmeye başlandı. Üretici bu yıl iyi kalite bir ürünü kilogramı 4-4,5 liradan tüccara satabiliyor. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay,rakibi olmayan Türkiye''nin incir pazarının belirleyicisi konumunda olduğunu belirtti. İhracatta en önemli pazarların Avrupa ülkeleri olduğunu, belirten Gabay, şunları söyledi: ''Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda başta olmak üzere tüm Avrupa, sağlık ve enerji veren bu ürünü iyi tanıyor. Fransa''ya gönderilen incir miktarı 9 bin tonu buluyor. Almanya da 7-8 bin ton seviyesinde. Ancak topraklarında incir gibi çok değerli bir ürünü yetiştiren Türkiye, bu ülkeler kadar tüketemiyor.''