Bu maddelerden korunmak için gebelikte balık tüketiminin azaltılmasının yeterli olmayabileceğini belirten bilim adamları, kadınlara gebeliğin başından itibaren balık yememelerini tavsiye etti.
Araştırmanın sonuçları ''Environmental Health Perpectives'' dergisinde yayımlandı.
Fotolitik, kimyasal ve biyolojik bozulmaya karşı direnç göstermeleri nedeniyle doğada ayrışmadan uzun süre kalan, doğal veya insan kaynaklı organik bileşikler olan kalıcı organik kirletici maddeler (KOKlar, POPs), besin zincirinde birikiyor, hava, su, toprakla yayılabiliyor.
Yağda yüksek çözünürlüğe, suda düşük çözünürlüğe sahip KOKlar, çevreden ve besinler yoluyla (özellikle balık) insan vücuduna alınıyor, yağ dokusunda birikiyor, hormonal, bağışıklık sistemi, üreme bozuklukları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor.