Ortadoğu'da Kitap Zamanı

Metin Mutanoğlu Yeni Şafak
Ortadoğu'da Kitap Zamanı
İlk kez 1964 yılında düzenlenmeye başlayan Kahire kitap fuarı 23 Ocak 4 Şubat arası kapılarını 39. kez açıyor. Ortadoğu'nun en büyük kitap fuarı olarak bilinen Kahire Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu İtalya olacak. Geçtiğimiz yıl Alman yayıncılar onur konuğu olarak katılmışlardı. Ortadoğu'nun kültürel zenginliğinin dünyaya tanıtılmasında bir köşe taşı olarak bilinen fuara 3500 yayıncı kuruluş, yazarlar, temsilciler, kitap satıcıları, meslek birlikleri ve en az 2 milyon ziyaretçinin katılması bekleniyor. Fuarda piyasaya sürülen en yeni kitaplar ve basım tekniklerinin yanısıra, tiyatrolar ve Ortadoğu müzikleri de sergilenme şansı bulacak. 130 bin metrekare alan üzerinde kurulan fuarda 34 ayrı salonda yayıncılar kitaplarını sergileyecekler. Frankfurt Kitap Fuarı'ndan sonra dünyanın en büyük ikinci fuarı olarak kabul edilen Kahire Kitap Fuarı'nda her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın dört bir yanından entelektüeller, yazarlar ve düşünürler düzenlenen toplantılarda fikirlerini okurlarla paylaşacaklar.

ÇEVİRİ EN ÖNEMLİ GÜNDEM

Fuar kapsamında düzenlenen oturumlarla Doğu ve Batı'nın fikir adamları karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklar. Fuarda dünya klasiklerinin İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça karşılıklı hazırlanmış basıları da sergilenecek. Arap dünyasının ünlü yayınevlerinin yanında Bu yıl başta İtalya olmak üzere Fransa, İngiltere, Almanya gibi Avrupa'nın bir çok ülkesinden yayınevleri fuarda yerlerini alacaklar. Türkiye'den de Kahire kitap Fuarına ilgi büyük.

ARAPÇA HARRY POTTER

Türkiye ayağını Nüans Turizm'in organize ettiği fuara geçen yıl 21 yayınevi katılmış. Bu yıl ise başvuranların sayısı henüz 6. Fuarın sponsorluğunu Mısır Kültür Bakanlığına bağlı Mısır Genel Kitap Kurumu yapıyor. Kitap fuarının bu yıl da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından açılması bekleniyor.

Kahire kitap fuarında en somut adım, farklı dillerde hazırlanan kitapların çevirileriyle ilgili anlaşmalar da atılıyor. Yayınevleri tarafından tercih edilen yabancı eserler, yapılan anlaşmalarla tercüme edilerek okurlara sunuluyor. Türkiye'den fuara katılan yayınevleri ellerindeki Türkçe, İngilizce ve Arapça eserleri sergiliyorlar. Örneğin geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Harry Potter'lar bu yıl Arapça çevirileriyle raflarda yerini alacak. Kitap fiyatları da özellikle yayınevleri açısından son derece düşük.

FUAR HİZMETLERİ

Mısır hükümeti, hem Mısır halkının hem de yabancı ziyaretçilerin fuar süresince rahat etmeleri için özellikle ulaşım alanında kolaylıklar sağlıyor. Fuar alanına gidecek olan araçlar, Kahire'nin merkezindeki Tahrir, Ramses ve Ataba meydanlarından hareket edecek. Mısır Demiryolları da, ziyaretçilerin fuar sonrası fantastik bir Mısır ziyareti geçirmelerini sağlamak için bilet fiyatlarında yüzde 50'lik bir indirime gidiyor. Fuarda onur konuğu İtalya'nın yer aldığı salonun yanında büyük bir restaurant ziyaretçilere hizmet verecek. Ambulans hizmetleri ve itfaiye araçları da 24 saat hazır bekletilecek. Fuarda güvenlik önlemleri de üst seviyede uygulanacak.

Fuara katılım için bu yıl Türkiye'den Karakutu Yayınları, Beka Yayınları, Yapı Kredi Yayınları, Semerkand Yayınları, Kitap Dünyası Yayınları ve Karınca Yayınları başvuruda bulundu.