HEM LEZZET HEM VİTAMİN DEPOSU
Çok yararlı bir besin olmasına rağmen, pek çok kişiden “sevmiyorum” sözünü duyuyorum. Özellikle çocukların arası pek barışık değil bu sebzeyle. Fakat aileler bir yolunu bulup çocuklara bu sebzeyi sevdirmeli ve şirin göstermeli. Çünkü Pırasa gerçekte sayılamayacak kadar faydasının yanında oldukça da lezzetli bir sebzedir. Bu yüzden hor görülmesini bir türlü anlayamam. Özellikle çocukların bu sebzeden nefret etmesinde başkalarının pırasa için söylediği antipatik şeyler de etkili olabiliyor ve çocukların bu lezzete daha en başından önyargıyla yaklaşmasına neden oluyor. Bu tür durumlardan çocukları uzak tutmak bu sebzeyi yemeleri için bir başlangıç sayılabilir. Sıcacık, dumanı tüten, pirinçle pişirilmiş ve üzerine limon sıkılarak yenilen bir pırasanın lezzeti ve damakta bıraktığı ekşimsi tat bambaşka bir lezzettir. Kesinlikle söyleyebilirim ki hakkını vererek yapılmış bir pırasa yemeğine hiç kimse hayır diyemez.
SEVMEMEK OLMAZ
Günümüzde pek çok kişide vaktin büyük çoğunlu dışarıda geçtiği için dış mekanlarda yemek yeme alışkanlığı oluşuyor. Bu da insanları ev yemeklerinden mahrum bırakıyor. Oysa pırasa, serüveni evde başlayan ve anne eliyle tadılan lezzetlerin başında gelir. Dışarıda bu lezzeti bulmak ve yemek imkânsızdır neredeyse. Kışın soğuk algınlığı, grip vs hastalıklara yakalanmamak içinde en başta tüketilmesi gereken kış sebzeleri arasındadır. Hepimiz farkında olmadan bir çok sebzenin tatsızlığından şikayet edip duruyoruz. Çünkü bir çoğumuz ısrarla yaz sebzelerini kışın tüketiyor. Soluk renkli tatsız tuzsuz, suni ve hormonlu sebzeleri tüketmenin ne damak tadımıza ne de sağlığımıza bir faydası yok halbuki. Oysa pırasa bir kış sebzesi olmasından dolayı baktığınızda rengindeki yeşilliğin ne kadar canlı ve parlak olduğunu görebilirsiniz. Evinizde bu sebzeyi sevmeyenler varsa pazarlardan haftalık olarak taze bir şekilde alabilir ve pırasanın çeşitli yemeklerini yaparak bu lezzeti ve mevsiminde yenmesi gereken sebzeyi sevdirebilirsiniz.
PIRASALI LEZZETLER
Ta Firavun zamanında bile özel olarak pırasa yetiştirildiğini gösteren belgelerin mevcut olduğu günümüzde bir Akdeniz sebzesi olmasına rağmen yurdumuzun bir çok yerinde hasadı yapılır bu sebzenin. Bir çok kişi sadece yemeğini bilse de yemeğinden salatasına, böreğinden pancarına kadar bir çok çeşidi yapılabilir pırasanın. Bunları bilmiyorsanız dert etmeyin sadece biraz araştırmacı olun yeter. İnanın bu sebzenin çok çeşitli yemeklerini yapmanız mümkün. Mesela Pırasa salatası. Hem çok basit hem de ölçü gerektirmeyen bir tarif. Dilediğiniz miktarda yapabilirsiniz. Diğer aile fertlerinin de severek yiyeceğine eminim.