Edgar Allan Poe'nun adı bile KALİTENİN GARANTİSİ

Geniş kitlelerin 2005 tarihli 'V for Vendetta'sı ile tanıyıp sevdiği Avustralyalı yönetmen James McTeigue'un imzasını taşıyan 'Kuzgun', klasik Amerikan edebiyatının en saygın şair ve yazarları arasındaki Edgar Allan Poe'nun kasvetli dünyasını, bu büyük sanatçının günümüzde her biri ayrı birer başyapıt konumuna erişmiş korku-gerilim romanlarına egemen olan gotik atmosferi son derece başarılı bir şekilde yeniden kurarak, izleyicisini iki saatliğine Poe'nun yaşadığı o tekinsiz zamanlara alıp götürüyor.

Ali Murat Güven Yeni Şafak
Edgar Allan Poe'nun adı bile KALİTENİN GARANTİSİ
alimuratg@yahoo.com

KUZGUN (The Raven)

Yapım Yılı ve Ülkesi: 2012, ABD-Macaristan-İspanya ortak yapımı

Türü ve Süresi: Gerilim-gizem, 111 Dakika

Gösterim Formatı: 35 mm standart sinema filmi

Perdedeki Resim Oranı: 2.35:1 / Genişperde-Widescreen

Türkiye'de Gösterime Sunulan Kopya Sayısı: 49

Seslendirme Dili: İngilizce (Ülkemizde Türkçe altyazılı olarak gösterilmektedir)

Yönetmen: James McTeigue

Senaristler: Ben Livingstone, Hannah Shakespeare

Görüntü Yönetmeni: Danny Ruhlman

Özgün Müzik Bestecisi: Lucas Vidal

Kurgucu: Niven Howie

Yapım Tasarımcısı: Roger Ford

Set Dekoratörü: Kerrie Brown

Kostüm Tasarımcısı: Carlo Poggioli

Oyuncuları: John Cusack (Edgar Allan Poe), Luke Evans (Dedektif Fields), Alice Eve (Emily Hamilton), Brendan Gleeson (Yüzbaşı Hamilton), Kevin McNally (Maddux), Oliver Jackson-Cohen (John Cantrel), Sam Hazeldine (Ivan), Pam Ferris (Bayan Bradley), Michael Poole (Profesör), Aidan Feore (Tiyatro Yöneticisi)

İthalatçı Şirket: TMC Film

Dağıtıcı Şirket: UIP Film

İçerik Uyarıları: Bir gerilim-gizem filmi olarak birkaç bölümünde kanlı şiddet ve ürkütücü görüntüler içerdiğinden dolayı, 15 yaşından küçük izleyiciler için uygun bir yapım değildir.

Ailece izlenebilir mi? / ŞARTLI EVET / 15+ (Ailenin küçük üyelerinin 15 yaşında ve daha büyük olması şartıyla)

Filmin Yeni Şafak-Sinema Puanı: (4 yıldız üzerinden) * * *

Resmî İnternet Sitesi ve Fragmanı: www.facebook.com/theravenmovie

::::::::::::::::::::::::::::::

FİLMİN KONUSU: ABD, 1840'lı yıllar… Geride bıraktığı izlerden ruh hastası olduğu açıkça anlaşılan biri, ilhamlarını Amerikalı şair ve yazar Edgar Allan Poe'nun yazdığı ürkütücü öykülerden alan seri cinayetler işlemeye başlar. Baltimore kentinden genç bir polis dedektifi olan Fields, cinayetlerin ardındaki gizem perdesini aralayabilmek için Poe'ya ulaşır ve yazarla mantıksal açıdan işbirliği yaparak, onun şiddet dolu hikâyelerinin birer birer gerçeğe dönüşmesini önlemek üzere katilin peşine düşer.

İki adamın yaşadıkları ölümcül kedi-fare oyunu, Poe'nun kız arkadaşı Emily Hamilton meçhul katilin yeni hedefine dönüştüğünde ise zirveye ulaşacaktır.

::::::::::::::::::::::::::::::

Adı, günümüzde klasik Amerikan edebiyatının kurucu üyeleri arasında her zaman ilk sıralarda anılan büyük şair, yazar, edebiyat eleştirmeni ve dergi editörü Edgar Allan Poe'nun (1809-1849) kısacık hayatına sığdırdığı birbirinden lezzetli korku-gerilim ve polisiye hikâyeleri, daha sinemanın erken döneminde senaristlerin en öncelikli esin kaynakları arasında yer almıştı. Gerek Amerikan, gerekse İngiliz sineması, yaşarken kıymeti zerre kadar bilinmemiş ve seçtiği -o çağ için hayli yadırgatıcı olan- ilerici edebî türlerden dolayı sık sık aşağılanıp küçük düşürülmüş bu sanatçının gotik atmosferli gerilim hikâyelerini, bazıları tekrar tekrar olmak üzere geçmişte pek çok kez beyazperdeye uyarladı. Nitekim, 2005 tarihli “V for Vendetta” adlı filmiyle küresel çapta büyük bir şöhret kazanmış Avustralyalı yönetmen James McTeiuge'un bu yeni çalışmasına adını veren “Kuzgun” (The Raven) da yine Poe'nun hiç eskimeyecek türden hikâyelerinden biri olarak hatırlanıyor.

Bu bakımdan, sinema ve televizyonda Poe'nun eserlerini daha önce görmüşlüğümüz pek çoktur; fakat ben -en azından- kendi adıma, yazarın bizzat canlandırıldığı bir yapıma ilk kez rastlıyorum doğrusu… Gençliğinde tanıştığı alkol, sigara ve en önemlisi de kumar tutkusu nedeniyle hem ekonomik, hem de sağlık açısından ağır yıkımlarla dolu trajik bir hayat süren, bunların ciddi etkisiyle de 7 Ekim 1849'da, henüz 40 yaşındayken Baltimore'daki bir meyhane köşesinde komaya girerek hayatını kaybeden sanatçıya, Amerikan sinemasının -her nedendir bilinmez, yıldızı bir türlü yeterince parlayamamış- yetenekli aktörlerinden John Cusack gerek fiziksel görünümü, gerekse yazarın karakterine çok yakın duran sinik tavırlarıyla cuk oturmuş. Merak duygusunu sürekli diri tutan bu sürükleyici hikâyede Poe'ya ulaşarak onunla birlikte katil avına çıkan dedektif kimliğinde izlediğimiz genç kuşak Hollywood yıldızlarından Luke Evans da genel olarak Cusack gibi bir ustanın karşısında ezilmeden işi götürüyor.

Öte yandan, 150 yıl öncesinin ABD'sinden günümüzde dekoratif anlamda geriye pek fazla bir şey kalmadığından dolayı, filmin yapımcıları özellikle tarihsel iç ve dış mekânlar gerektiren kimi sahneleri Macaristan'da çekmişler. Ki zaten sermayesinde Amerikalılar'ın yanı sıra İspanyol ve Macar yapımcıların da parası bulunan ortak bir proje bu; o yüzden pek çok sahne de akılcı bir tercihle, Avrupa'daki (klasik Amerikan mimarisine yakın) setlerde kotarılmış.

“Kuzgun”, gerek oyunculukları, gerekse sanat yönetimi ekibinin başarıyla kurduğu dönem atmosferiyle kendisini hiç sıkmadan izleten nitelikli bir film; 8 yeni yapımın gösterime girdiği bu kalabalık hafta sonunun en iyilerinden biri… Edgar Allan Poe'ya ve eserlerine âşinâlığınız var ise hiç kuşkusuz daha da fazla seveceksiniz.

* * *

YENİ ŞAFAK SİNEMA SAYFASI / YILDIZ PUANLAMA TABLOSU

* * * *

(4 Yıldız) Sinemanın sanat kimliğini pekiştiren gerçek bir başyapıt… Kaçırmanız gerçekten de yazık olur.

* * * 1/2

(3,5 Yıldız) Oldukça başarılı bir film. Şartlarınızı zorlamak pahasına mutlaka görmelisiniz.

* * *

(3 Yıldız) Çoğu bölümüyle sanatsal bir derinlik ve lezzet yakalayabilen, kayıtsız kalınmayacak bir film. Ömrünüzden bir kaç saati vermeye değer…

* * 1/2

(2,5 Yıldız) Bazı bölümlerinde iyi bir filmin kalite standartlarına erişmeyi başarabiliyor; fakat bir bütün olarak bakıldığında ise sorunlu ve tam olmamış.

* *

(2 Yıldız) Hiç bir sanatsal değeri ve akılda kalıcılığı yok. Yalnızca zaman öldürmek için tüketilebilir. Ki zamanınıza önem verdiğimiz için bunu da pek önermiyoruz.

* 1/2

(1,5 Yıldız) Kötü bir film ve neden çekildiğini anlamak zor… Görmemeniz yararınıza olacaktır.

*

(1 Yıldız) Sinema sanatı adına utanç verici bir gösteri… Arkanıza bakmadan kaçın, sevdiklerinizi de uzak tutun!