!-- ASIL TABLO -->
YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Sivas Davası'nda karar günü

50 sanıklı Sivas Davası'nda bugün son söz söylenecek. 7 yıldır tutuklu olan sanıklar, her duruşmada olduğu gibi bugün de asıl suçluların dışarda gezdiğini belirterek beraat isteyecekler.

ANKARA- Sivas'ta 2 Temmuz 1993 günü Madımak Oteli'nin yakılmasıyla meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili yargılanan 50 sanıklı davada, Yargıtay'ın iki kez bozmasından sonra bugün açıklanacak. Davanın 7 yıldır tutuklu olan sanıkları, her duruşmada olduğu gibi bugün bir kez daha masum olduklarını ve asıl suçluların dışırada gezdiğini belirterek, beraatlerini isteyecekler. Sanıklardan Muhsin Erbaş'ın avukatı Muhammet Emin Özkan, "Sivas'ta ölenler adına ben de acı çekiyorum. Ama hukukçuluğumdan ödün vermeden. Bu davada sadece olayın sonucuna bakılarak verilecek olan bu kabil bir karar, gerçekler karşısında hem aldatıcı olacak hem de yetersiz kalacaktır" dedi. Ankara 1 No'lu DGM'de yapılacak olan duruşmada, bir aksilik çıkmazsa eğer karar açıklanacak. Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, 26 Kasım günü yapılan duruşmada davanın karara kaldığını belirterek, önümüzdeki duruşmaya tutuklu sanıkların tümünün getirilmesini istemişti. Yargıtay tarafından haklarındaki hüküm usul yönenden bozulan 50 sanıktan 25'i tutuklu bulunuyor. Yerel mahkeme, verdiği son kararda, 33 sanığı idam cezasına mahkum ederken, 4 sanığı 20'şer yıl, 1 sanığı 15 yıl, 27 sanığı 7 yıl 6'şar ay, 2 sanığı 5'er yıl, 1 sanığı 2 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Mahkeme, ilk yargılama sonunda 3'er yıl hapis cezasına mahkum edilen 11 sanık hakkındaki kararında direnirken, 14 sanığın ise beraatini kararlaştırmıştı. 6 sanık hakkındaki dava dosyasının ayrılmasına karar veren mahkeme, kararla birlikte tutuklu 4 sanığı da tahliye etmişti.

Davanın seyri

Haklarında dava açılan ve o zaman 79'u tutuklu olan 124 sanığın yargılanmasına Ankara 1 No'lu DGM'de 21 Ekim 1993'te başlanmış ve 18 duruşma sonunda 26 Aralık 1994 günü mahkeme ilk kararını vermişti. Mahkeme ilk kararında 124 sanıktan 26'sına, TCY'nin "birden fazla kişiyi yangın çıkarmak suretiyle öldürmek" fiilini düzenleyen 450/5-6 ve "faile belli olmayan adam öldürme" hükmünü içeren 463. maddelerine göre 20 yıl hapis cezası vermiş ve daha sonra olayda yazar Aziz Nesin'in "tahriki" olduğu gerekçesiyle, cezaları 15 yıla indirmişti. Mahkeme ayrıca, 60 sanık hakkında da Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet suçundan 3'er yıl hapis cezası verirken, 37 sanığın beraatini kararlaştırmıştı. Bu karar hem başsavcılık, hem de ölenlerin yakınları tarafından temyiz edilince dava Yargıtay'da ele alındı. 9. Ceza Dairesi, olayların örgütlü çıkarıldığı görüşüyle laik düzene başkaldırı suçundan 42 sanığa idam, 32 sanığa da bu suça katılmaktan 15 yıla kadar ağır ağır hapis verilmesini, 25 sanıkla ilgili beraatin onaylanmasına, 14 sanığa da beraat verilmesini istedi. Bozmadan sonraki yargılamada 38 sanık idam, 4 sanık 20'şer yıl, 27 sanık 7 yıl 6'şar ay, 2 sanık 5'er yıl, bir sanık 2, bir sanık 15 yıla mahkum edildi, 6 sanıkla ilgili dosya ayrıldı, 14 sanık ise beraat etti.

"Ben de acı çekiyorum"

Sivas davasında mahkemeden adil ve doğru bir karar çıkacağından umutlu olduğunu kaydeden avukat Muhammet Emin Özkan, "Sivas'ta ölenler adına ben de acı çekiyorum. Ama hukukçuluğumdan ödün vermeden, akıllı bir acı. Ve ölenlerin acısını nasıl paylaştığımın fark edilmesini isterdim" dedi. Özkan, şunları söyledi: "Çünkü ölenler arasında bu ülkenin düşünsel damarını, türkü damarını, şiir damarını zenginleştirenler de vardı kuşkusuz. Evet bir yergılama yapılmalı ve gerçek suçlular hak ettikleri cezayı almalıydılar. Bir hukukçu bundan başkasını da düşünmez. Ama suçlular cezalandırılmalıydı. Birileri cezaldırılmak zorunda kalınmamalıydı. Bu mahkeme gerçek suçluları bulma konusundaki yetersizliğini kabul etmektense, kestirmeden gitmeyi seçti yıllardır. Bu ülkenin hukuk yarınına, daha değerli bir miras yaraşırdı bana kalırsa. Evet bu davada yedi yıl değil yetmiş yedi yıl yargılama yapılsa da, verilen nihai karar beraat ve özür olmadıktan sonra kimse inandırılamaz." n İstihbarat Servisi

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...