YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Batık THK'ya post-ödül

Yolsuzluk ve suiistimalleriyle gündemde olan ve hakkında çok sayıda dava açılan THK, adeta ödüllendirildi. Kurban derileri ile zekat ve fitre toplama yetkisi yeniden THK'ya verildi.

ANKARA- Yolsuzlukları, suistimallleri ayyuka çıkan, bu yüzden aleyhine çok sayıda dava açılan Türk Hava Kurumu (THK) adeta ödüllendirildi. THK'nın yardım toplama yetkisini kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun verdiği yürütmenin durdurulması kararı doğrultusunda, Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkındaki Yönetmelik değiştirildi. Değişiklik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu'nca izin almadan yardım toplayabileceği kararlaştırılan kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflar dışındaki kişi ve kuruluşlar, ilgili makamlardan usulune göre izin alacaklar. İzin alınmadan veya ilgili ve yetkili makamlara bilgi verilmeden girişilen yardım toplama faaliyetleri, güvenlik kuvvetlerince men edilecek ve sorumluları hakkında kovuşturma açılacak. Yardım toplama faaliyetinde kullanılmak üzere bastırılan makbuzlar, müteselsil ve sıra numarası taşıyacak şekilde ve ciltler halinde tertip edilecek. Yardım toplamakla yetkili ve görevli kişiler, 15 günde bir topladıkları yardım miktarının 150 milyon lirayı geçmesi halinde de 15 günlük süreyi beklemeksizin topladıkları parayı sorumlu sayman üyeye teslim edecekler ya da bu amaçla bankalarda açılan hesaplara yatıracaklar. Kurban derileri ve bağırsak toplama ile fitre ve zekat zarfı dağıtmak suretiyle yardım toplama yetkisi, yönetmelikle tekrar THK'ya verildi. Kurban derileri ve bağırsak toplama faaliyetlerinde görev alanlara deri ve bağırsak makbuzları imza karşılığı verilecek.

Gelirin dağıtımı

Takvim yılı sonunda deri, bağırsak, fitre ve zekat gelirlerinden giderler düşüldükten sonra kalan gelirlerin yüzde 50'si, gelirin toplandığı yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın hesaplarına aktarılacak. Gelirin geriye kalan yüzde 40'ı THK, yüzde 4'ü Türkiye Kızılay Derneği, yüzde 3'ü Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, yüzde 3'ü Türkiye Diyanet Vakfı'nın merkezdeki hesaplarına ödenmek üzere, THK Genel Merkezi'ne gönderilecek. Yönetmeliğin bugün yürürlüğe girmesiyle, 29 Nisan 1998 tarihli Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Bu yönetmelikle, kurban derileri bağırsak toplama ve zekat ve fitre zarfı dağıtma yetkisi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na verilmişti. Bu yönetmeliğin, THK'nın yardım toplama yetkisini kaldıran 15. maddesinin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

 



Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...