YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Oyalama zirvesi

Arafat ve Barak, Mısır'da yapılacak zirveye evet dedi. Pek umut bağlanmayan zirveye İsrail ve Filistin'in dışında ABD, Rusya, Mısır ve Fransa katılacak. Türkiye'nin adı geçmiyor.

137 kişinin hayatına malolan çatışmalar ve son İsrail saldırılarından sonra diplomasi cephesi Filistin-İsrail krizini hiç değilse hafifletmek için bir fırsat yakaladı. Filistin lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Ehud Barak Mısır'da düzenlenecek Ortadoğu zirvesine katılmayı dün kabul ettti. İki gündür Arafat ve Barak'a yoğun baskı uygulayan ABD ve etkili çevreler, dün nihayet iki lideri ikna etmeyi başardı.

BM Sözcüsü Marisa Kemper, Arafat'ın BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a "48 saat içinde Mısır'da düzenlenecek bir zirveye katılmayı kabul ettiğini" söylediğini belirtti. Arafat'ın kabul etmesinden hemen sonra İsrail Başbakanı Ehud Barak da BM Sözcüsü kanalıyla zirveye katılacağını açıkladı. Siyasi gözlemciler, Mısır'da yapılacak zirveden gerginliği kısmen azaltabilecek sonuçlar çıkabileceğini ancak krize son verecek ve barış sürecine yeniden dönülmesine imkan verecek bir sonuç çıkmayacağını belirtiyorlar.

Arafat şartlı kabul etti

Filistin Uluslararası İşbirliği Bakanı Nebil Şaat'a göre Arafat, İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın Filistin topraklarına gıda ve ilaç girmesine izin vermeyi ve İsrail güçlerinin çekilmesini kabul ettiğini öğrendikten sonra zirveye katılmayı kabul etti. Şaat, zirve için varılan anlaşmanın yeni şartlar üzerine tesis edildiğini öne sürdü. Arafat'ın danışmanı Nebil Ebu Rudeyna, Annan'ın Arafat'a öne sürdüğü koşulların yerine getirildiği güvencesini vermesinden sonra Filistin liderinin zirveye katılmayı kabul ettiğini söyledi. Siyasi gözlemciler, Arafat'ın İsrail tanklarının çekilmesini, Filistin topraklarındaki kuşatmanın kalkmasını ve şiddet olaylarıyla ilgili uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını istediğini bildirdi. BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise, İsrail ve Filistinliler'in Mısır'da düzenlenecek Ortadoğu zirvesine katılmak için herhangi bir koşul öne sürmediğini söyledi. Annan, "bununla birlikte bazı istek ve önerilerde bulunulduğunu ve taraflarla konuştuğunu" belirtti. Taraflardan zirveye kadar ateşkes yapmalarını istediğini de kaydeden Annan, "Zirvenin amaçlarından biri ateşkesi kalıcı kılmak olacak" dedi. Annan daha sonra Mısır'a gitti.

Sadece Türkiye yok

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile birlikte Ürdün, Rusya, AB, Fransa ve İspanya'nın, Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenmesi planlanan zirveye katılmak istediğini söyledi.

Mübarek, tarafların anlaşması halinde zirvenin pazartesi günü düzenlenebileceğini belirtti. AB'nin dış politika temsilcisi Javier Solana, Ürdün Kralı Abdullah ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın zirveye katılmak istediğini kaydeden Mübarek, Rusya'nın da Dışişleri Bakanı İgor İvanov'u göndermek istediğini ifade etti.




Kağıda basmak için tıklayın.

İzzetbegoviç istifa etti
Artık geri dönüş yok
Filistin'deki son gelişmelerin ardından Ortadoğu kutuplaşma ve radikalleşme sürecine doğru hızla yol alıyor. Irak ambargosu bitti. Bölge halkları yönetimleri etkin önlemler almaya zorluyor.

Suudi Arabistan uçağı kaçırıldı
Suudi Arabistan Havayolları'na ait bir uçağın Cidde Havaalanı'ndan kalktıktan sonra kaçırıldığı bildirildi. Mısır sivil havacılık yetkilileri, kaçırılan Suudi Arabistan uçağının İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiğini söylediler. Yetkililer, uçağın pilotunun kaçırıldıkları haberini verdiğini ve pilotun uçağı kaçıran kişinin Suriye'ye gitmek istediğini söylediğini belirttiler. Olayla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...