YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Savaş çağrısı yaptı

Halka "savaşa hazır olun" çağrısı yapan İsrail Başbakanı Barak "Ateş ve kavga günleri, zorlu günler bizi bekliyor. Hep beraber galip geleceğiz. Siyonist düşünce üstün gelecek"dedi.

Mısır'ın Şarm-el Şeyh kentinde varılan ancak hiç kimsenin ciddiye almadığı ateşkes kararına rağmen Filistin'de çatışmalar dün de devam etti. İsrail ise halka savaşa hazır olmaları ve birlik olmaları çağrısı yaptı. İsrail Başbakanı Ehud Barak, halkı savaşa hazırlıklı olmaya çağırdı. Ateşkese rağmen barışın mümkün görünmediğini söyleyen Barak, "Ateş ve kavga günleri, zorlu günler bizleri bekliyor" dedi ve ulusal birlik çağrısında bulundu. Devlet televizyonunun haberine göre Barak, "Halkımızın birliğe ihtiyacı var, çünkü gelecek günler zorlu geçecek. Ateş ve kavga günleri bizleri bekliyor" dedi. Siyasi parti liderlerine de seslenen Barak, "Hep beraber galip geleceğiz. İsrail fikri, siyonist düşünce üstün gelecek" diye konuştu.

"İntifada İsrail'in göbeğini vurmalı"

Filistin Ulaştırma Bakanı İmad Faluci, Filistin ayaklanmasının "İsrail'in göbeğini vurması gerektiğini" söyledi. Dubai'de basın toplantısı düzenleyen Faluci, Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde varılan anlaşmayı kabul etmediğini belirterek, "İntifada, Gazze ve Batı Şeria'yla sınırlı kalmamalı, İsrail'in göbeğini vurmalı. İntifadayı durdurmaya kimsenin gücü yetmez" diye konuştu.

Bu arada Batı Şeria'da başından yaralanan bir Filistinli'nin Ürdün'ün başkenti Amman'da kaldırıldığı hastanede öldüğü bildirildi. Yahudi yerleşimciler tarafından açılan ateş sonucunda yaralanan İbrahim Alami adlı 27 yaşındaki Filistinli'nin ölümüyle, 28 Eylül'de başlayan çatışmalardan bu yana ölenlerin sayısı 141'ye ulaştı.

Ateşkes kararı hiç alınmadı

El Fetih hareketi üst düzey yetkililerinden ve hareketin Batı Şeria'daki başkanı olan Mervan el-Bargusi de intifadanın devam edeceğini açıkladı. Şarm el-Şeyh'de hiçbir ittifaka varılmadığını veya herhangi bir karara imza atılmadığını belirten Mervan, ilan edilen kararın ABD Başkanı Bill Clinton adına yapıldığını ve her iki tarafında kibarlıklarından dolayı kararı uygulayacaklarını söylediklerini belirtti.

"Şarm el-Şeyh zirvesinde İsrail'in işgal ettiği topraklar ve öldürülen Filistinliler'in konumu konuşulması gerekirken bunlar yapılmadı" diyen el-Bargusi, "Arap zirvesinden birşey beklemiyoruz. Çünkü ABD'nin onlar üzerindeki baskılarını görüyoruz" şeklinde konuştu. Bargusi, "Ancak eğer halka durmaları direktifini verirsem duracaklar mı? Asla. Halk sokakta; halkı iknaya çalışırım, ancak emir veremem. Bu bir ordu değil" dedi.

Ateşkes 'intifada'ya ihanettir

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan zirveyi sert bir dille eleştirerek, Arap devletlerine İsrail'e karşı mücadeleye katılmaları çağrısında bulundu. Salih, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, "Şarm el-Şeyh zirvesi intifadının sindirilmesi, intifadaya ihanet, Arap ve Müslümanlar'ın gayretine ihanettir" dedi. Salih, Arap ülkelerine İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye son vermeleri, elçilerini geri çekmeleri, sınırların görüşülmesi çağrısında bulundu. Salih, Kahire'de 21 Ekim'de başlayacak Arap Birliği zirvesine de değinerek, "Eğer Kahire toplantısında Arap milletinin çıkarlarına hizmet eden kararlar alınmazsa, Arap Birliği'ni feshetmek gerekir. Bizim tavsiye ya da açıklamalara değil, tarihi kararlara ihtiyacımız var" dedi. Salih, Arap ülkelerinin Filistin'e silah ve para sağlamaları gerektiğini söyledi.

Üç kişi daha öldü

Batı Şeria'da dünkü çatışmalarda 3 Filistinli haşatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Ölen 34 yaşındaki Filistinli'nin, karnından vurulduğu kaydedildi. Beytüllahim'deki Filistin güvenlik karargahında da bir patlama meydana geldi. Patlamanın çok güçlü olduğu ve can kaybına yol açtığı duyuruldu. El Cezire televizyonu, patlamada 2 kişinin öldüğünü duyurdu. Hamas ise, Filistin polisinin, geçen haftalarda serbest bıraktığı en az 25 Hamas mensubunu yeniden tutukladığını açıkladı.

Zirveye hazırlık

Arap ülkeleri dışişleri bakanları, İsrail-Filistin çatışmalarını ele almak için yapılacak olağanüstü Arap zirvesi öncesinde Kahire'de biraraya geldi. Mısır, yarın başlaması beklenen zirve öncesi böyle bir toplantıya evsahipliği yapmaya sıcak bakmamıştı. Ancak çatışmaların bölgeyi açık bir savaşın eşiğine getirmesi üzerine geçen hafta fikrini değiştirmişti. 1996'dan beri ilk kez yapılacak zirvede, İsrail'in aşırı güç kullanımına karşı ortak bir tutum belirlenmesi amaçlanıyor.

Şam: İlişkileri kesin

Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, İsrail'le her türlü normalizasyonun durdurulmasını istedi. Şara, "Araplar'la İsrailliler arasındaki tokalaşmaların da bitmesi" gerektiğini söyledi. "Aramızdan bazıları, barış sürecinde Arap tarafına yardımcı olabilmek için İsrail'le ilişki kurdu, ama sonradan ortaya çıktı ki, bu ilişkiler Arap çıkarlarıyla uyuşmuyor" diyen Şara, "İsrail'le ilişkiler ve Arap-İsrail tokalaşmaları, İsrail'in Araplar'a baskı aracı haline geldi" dedi.

ODTÜ'de protesto

ODTÜ'de okuyan öğrenciler Filistin'deki İsrail saldırılarını protesto etti. Öğrenciler, ODTÜ kafeteryası önünde pankartlar açarak İsrail ve ABD aleyhine slogan attılar. Yapılan açıklamada, "Amerikan emperyalizmi ile İsrail siyonizmi"nin Filistin üzerinde baskı oluşturduğu belirtilerek, katliama karşı direnen Filistin halkına destek verildi. Barış görüşmelerinin samimi olmadığını vurgulayan öğrenciler, "Amerikan emperyalizminin Ortadoğu'da gerçekleştirmek istediği planların bir parçası olarak barış ortamı yaratılmaya çalışıldı ama bu barışın 120 insanla birlikte öldüğü görüldü" denildi. Öğrenciler daha sonra İsrail bayrağını yaktılar.




Kağıda basmak için tıklayın.

Türkiye'de terör tehlikesi kalmadı
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından hazırlanan "Askeri Dengeler" raporunda, "PKK'nın bitmesi Türkiye'de terörizmin yeniden artması ihtimalini ortadan kaldırmıştır" denildi.
GAP uçağı başa bela
GAP uçağı Kırgızistan'da arızalanınca Sezer Kazakistan'a Kırgız Devlet Başkanı'nın özel uçağıyla gitti. Sezer'in ABD ziyareti sırasında da arızalanan GAP uçağı Türkiye'nin itibarını sarsıyor.

Ege'de Türk-Yunan yarışı
Bazı ülkelerin donanmalarına yapılan yeni yatırımlara da dikkat çekilen raporda, Yunanistan'ın Alman yapımı 214 diesel denizaltılarından dördüncüsünü de ısmarlama noktasında bulunduğu bildirildi. Bu denizaltıların, 10 yıl içinde Yunan donanmasına katılabileceği kaydedilen raporda, bunun yanı sıra 4 Zubr hava yastıklı deniz aracının da 2'si Rusya, 2'si de Ukrayna'dan olmak üzere sipariş edildiği ve bunların 2001'de teslim alınacağı belirtildi. Raporda, Türkiye'nin ise deniz gücüne 6 adet TF 2000 firkateyni eklemeyi planladığı, 4 adet de Alman yapımı 214 diesel denizaltının alımına karar verdiği ve bunların 2006'da teslim edileceği kaydedildi. Raporda, Türkiye'nin ayrıca 12 adet Milgem Kormet adlı keşif uçağı, 8 adet Seahawk arama-kurtarma savaş helikopteri ile 9 adet CN-235 deniz keşif uçağını İspanya'dan alacağı ifade edildi.
Washington Küba'ya ambargoyu hafifletiyor
Amerikan Senatosu, Küba'ya uygulanan ambargoyu hafiftletme kararı aldı. Senato tarafından 8 hayır oyuna karşı 86 evet oyuyla kabul edilen yasa tasarısının, Küba'ya gıda ve ilaç ihracına şartlı olanak sağladığı belirtildi. Küba'ya gıda ve ilaç satışına olanak sağlayan yasa tasarısının, bu ürünlerin, Amerikan kamu kuruluşları ve özel bankalar tarafından finanse edilmesini yasakladığı kaydedildi. Tasarının, Amerika tarafından tek taraflı olarak İran, Libya, Sudan ve Kuzey Kore'ye uygulanan ambargoların da hafifletilmesini kapsayacağı belirtiliyor.
Kosova'da idam cezası kaldırıldı
BM'nin yönetimindeki Kosova'da idam cezası, ceza kanunundan kaldırıldı. Kosova Geçici Yönetim Kurulu, Kosova'da uygulanan kanunlarla ilgili değişikliği kabul etti. Değişiklikle, ceza kanunundaki idam cezasının yerine 40 yıl hapis cezası uygulanması öngörülüyor. İdam cezasının daha önce kanunda bulunmasına rağmen, bu cezaya hiçbir suçlu çarptırılmamıştı. Bu arada Yugoslavya'nın yeni Devlet Başkanı Voyislav Koştunitsa, "Sırplara karşı etnik temizliği yasal kılacağı" gerekçesiyle 28 Ekim'de Kosova'da yapılacak yerel seçimlerin gereksiz olduğunu söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...