YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan


  Arşivden Arama


Rabbim, dilimize güzel dualar öğret... Sana ulaşacak dualar...

Duanın bereketi

Aylık Altınoluk dergisi Ekim sayısında, insanları, Rabbi'yle arasındaki tek iletişim kanalını açık tutmaya, duaya, duayla çoğalmaya çağırıyor.

Aylık Altınoluk dergisi, Ekim 2000 sayısını "dua"ya ayırdı. Dergi, insanları, Rabbi'yle arasındaki tek iletişim kanalı olan duaya, duayla çoğalmaya, duanın bereketine sığınmaya çağırıyor.

Yeni Şafak gazetesi yazarlarından Ahmet Taşgetiren'in kaleme aldığı "Bir Arz-ı Hal" başlıklı yazı, aynı zamanda "dua" olarak tasarlanmış... Oldukça etkileyici bir metin: "Bize göz aydınlığı ver... Deryalar gibi gönül genişliği, gönül ferahlığı ver... Bize tebessüm ver Muhammed'in güzelliğinden kalma... Bize infak duygusu ver. Bize diğergâmlık ver... Bize duayı öğreten sensin. Rahman ve Rahim sıfatları sen yazdın kalplerimize... Umutları sen yazdın. Ye'sten korunmayı sen yazdın. 'Dua edin, cevap vereyim' diyen sensin... Va'dinde hulfetmeyen sensin. Duamız var ve senin kapında bu dualı halimize sığınıyoruz Rabbim..." Altınoluk'un bu sayısında, ayrıca, Dr. Mustafa Ulusoy'un "Dua insanın varoluş gerekçesidir" başlıklı yazısıyla, M. Necati Bursalı, Yavuz Bahadıroğlu, Sibel Araslan, Ayşe Şasa, Hekimoğlu İsmail, Hüseyin Üzmez, Mahmut Toptaş, Mustafa İslamoğlu ve Şule Yüksel Şenler'in dua soruşturmasına verdikleri cevaplar yer alıyor. Bu sayının göze çarpan diğer yazıları şu şekilde sıralanıyor:

Prof. H. Kamil Yavuz, Mü'minlerin sığınağı; Hüseyin Buğra, Osmanlı'nın 700. yıl duası; Harun Kırkıl, Resulullah Efendimizden dualar... M. Sami Ramazanoğlu'nun "Dua belayı defeder" ve Sadık Dânâ'nın "Duamız" başlıklı sohbeti Dua özel sayısını çerçeveleyen iki önemli yazı...
(0212 513 35 80)

Mustafa İslamoğlu
Dua varoluşun esas duruşudur. Dua taleptir, davettir, arzudur, çağrıdır. Kendim için duam şudur: "Rabbim, ilmimi, fehmimi, basiretimi, ferasetimi, celadetimi, izzetimi, hikmetimi, irfanımı, ihsanımı, izanımı, îkanımı, imanımı artır."

Ayşe Şasa
Sürekli zikir halinde olmaya çalışıyorum. Dualarımı ilhama tâbi olarak yapıyorum. Bir de şu terennümü hep tekrarlarım: "Rabbim, celalinden cemaline sığınırım."




Kağıda basmak için tıklayın.

Sinemacılar telif yasası istedi
Önce AB, sonra Türk Birliği Birinci Boğaziçi Kitap Günleri'nin onur konuğu dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov, "Önce Türkiye Avrupa Birliği'ne girsin daha sonra Türk Dünyası Birliği kurulması hedeflensin" dedi.
Akademi Fuarcılık tarafından düzenlenen 1. Boğaziçi Kitap Günleri'nde "Barış Kültürü" konulu bir konferans veren Aytmatov son 55 yıldır Avrupa Birliği'ni oluşturan devletler arasında hiçbir savaş olmadığını hatırlatarak, "Kendi aralarındaki problemlerini zamana yayarak, diyalogla çözmeye çalışmışlardır. Türkiye'de Avrupa Birliğine girmeyi gerçekleştirebilirse çok büyük bir başarı olur. Biz de Orta Asya'daki 5 ülke olarak kendi aramızda 'barış kültürü'nü oluşturarak bir birlik kurmalıyız. Bu fuardaki gibi diyaloglar böyle bir birlik için önemli adımlardır. Türk dünyası arasındaki birlik, kültürel ve manevi diyalogla başlar. Bunun için insani değerleri ve barış kültürünü bayrak yapmalıyız" diye konuştu.
Aytmatov, 20 yüzyılda insanlığın önemli teknolojik gelişmeler sağladığını dikkat çekerek, ancak bu gelişmelerin düşünce ve manevi hayata yansımadığını söyledi.
21. yüzyılın en önemli konusunun barış kültürünün nasıl kurulacağı olduğunu vurgulayan Aytmatov, "Ele geçen her fırsatta insan sevgisini işleyelim. Her millet kendi kültürünü korumalıdır. Ancak bunu yaparken de farklı olanlara da hayat hakkı tanımalıdır." dedi. Konferanstan sonra Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve Avrasya Bir Vakfı, Cengiz Aytmatov'a birer şükran plaketi verdiler.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...