YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Sezer ve Hatemi ile görüşen Putin, İran ve Rusya'nın stratejik ortak olduğunu söyledi. Sezer'in davetini kabul eden Putin, Türkiye'ye mutlaka geleceğini söyledi.

Kafkaslar ve Orta Asya'daki küresel rekabetin merkezinde yer alan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, yarışmanın diğer iki aktörü olan İran ve Türkiye cumhurbaşkanları ile New York'ta biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Sezer ile Hatemi arasında bir görüşme ise gerçekleşmedi. Türkiye'nin bölgedeki en büyük rakipleri olan İran ve Rusya liderleri arasındaki görüşmede taraflar ilişkilerin daha da pekiştirileceğini açıkladı.

Putin, Sezer ile yaptığı görüşmede ise, Türkiye'yi mutlaka ziyaret etmek istediği bildirildi. 35 dakika süren görüşmede Putin, Sezer ile biraraya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Sezer ise, Putin'i Türkiye'ye davetini yineledi. Daveti memnuniyetle kabul ettiğini ve Türkiye'yi ziyaret etmekten mutluluk duyacağını söyleyen Putin, geçmişte Türkiye'yi üç kere ziyaret ettiğini ve Antalya'da geçirdiği tatilin güzel anılarını en canlı şekilde muhafaza etmekte olduğunu belirtti. Putin, en son 3-4 yıl önce Türkiye'de mavi yolculuk yaptığını da söyleyerek, bu defaki ziyaretinin ikili ilişkilere katkıda bulunmasını temenni etti.

Putin, iki ülke işbirliğinde somut projelere yönelinmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, bölgelerinde önemli konuma sahip iki ülkenin pekçok alanda işbirliği potansiyeline sahip olduğu karşılıklı olarak dile getirildi. Görüşmede askeri ihaleler, Mavi Akım projesi Kafkaslar ve Orta Asya'daki gelişmeler ele alındı.

"Rusya ve İran stratejik ortak"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile de biraraya geldi. Putin-Hatemi görüşmesi sıcak bir atmosferde geçti ve Putin, Rusya ile İran'ın stratejik ortak olduklarını söyledi. Putin görüşmede, İran'ın Rusya'nın geleneksel ortağı olduğunu ve ortadoğuda kilit ülke konumunda bulunduğunu ifade etti. Hatemi de, Rusya ile daha kuvvetli bir işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Rusya ile işbirliğimiz ve bağlarımızın bölgedeki durumun düzeltilmesi için önemli rol oynayacağına inanıyoruz" dedi.

Kral Abdullah'la proğram uyuşmazlığı

Ürdün Kralı Abdullah'ın, Sezer ile kaldığı otelde görüşmek istemediğine ilişkin haberleri yalanlayan Özel Kalem Müdürü Baki İldem, protokol gereği daveti yapanın bulunduğu yere gidilmesi gerektiğini, davetin de Türkiye'den geldiğini belirterek, değişikliğin programların uyuşmamasından kaynaklandığını kaydetti. Görüşmede Sezer, devlet başkanları düzeyinde altı ayda bir danışmalarda bulunulması anlayışını benimsediğini, bu çerçevede sonbaharda Ürdün'ü ziyaret etmek istediğini söyledi. Abdullah'in ise ilişkilerin ekonomik boyutunu öne çıkararak, Türk firmalarından Ürdün'de daha fazla etkinlik istedi ayrıca Türkiye'nin barış sürecinin kolaylaştırılması çabalarının sürmesini beklediği bildirildi.

Gazetecinin imza sürprizi

Sezer, Pakistan Askeri lideri Perviz Müşerref, Ürdün Kralı Abdullah, Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Trajkovski ve Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma ile biraraya geldi. Görüşmelerde Dışişleri Bakanı İsmail Cem de bulundu. Sezer, ikili görüşmelerinden önce de BM zirvesine katılan devlet ve hükümet başkanlarının toplu fotoğraf çekimine katıldı. Sezer'in Makedonya lideri Trajkovski ile yaptığı görüşmeden sonra, yanına yaklaşan bir gazeteci kendisinden imza aldı. Danimarkalı olduğunu söyleyen ancak ismini ve çalıştığı kuruluşu söylemek istemeyen gazeteci, cumhurbaşkanlarından imza toplamanın kendisi için bir hobi olduğunu belirtti.

Sezer Müşerref'le Türkçe konuştu

Sezer-Müşerref ile görüşmesinin başında önce Türkçe olarak konuştu, daha sonra tercüman aracılığıyla görüşüldü. Cumhurbaskani Sezer, Pakistan Yüksek Mahkemesi'nin üç yıl içinde genel seçimlere gidilmesi yönündeki kararından Türkiye'nin duyduğu memnuniyeti ifade ederek, genel seçimler için bir takvim belirlenmesinin gereğini vurguladı. Müşerref de, ikili işbirliğinin sağlam temellere dayandığını, değişen yönetimlere rağmen halktan halka duygusal konuların, yakın, candan ilişkilerin öne çıktığını söyledi. Müşerref, Pakistan'ın Türkiye'den üst düzey bir ziyaret beklentisinde olduğunu ifade etti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...