YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Bilişim'den

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bakanların kavgası

Ulaştırma Bakanı Sayın Enis ÖKSÜZ ile THY'nin de bağlı bulunduğu Devlet Bakanı Sayın Yüksel YALOVA arasında kamu oyunun önünde süren kavgayı ibretle izliyoruz.

Tartışma konusu THY'nın uçak taşıma biletlerine yaptığı zam.

Ulaştırma Bakanı, ulaştırma alanındaki zam kararlarının kendi bakanlığının onayından geçmesi gerektiğini söylüyor. Doğrudur. Gerçekten THY'nın bilet fiyatlarında ayarlama yapabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin alması gerekir.

Buna karşılık Devlet Bakanı Sayın YALOVA, bilet fiyatlarına zam yapmadıklarını, 'alan vergisi' adı altında tahsil ettiklerini söylüyor.

Kelimenin tam anlamıyla hoppalaaa!

THY muhtemelen yönetim kurulu kararıyla yeni vergi ihdas ediyor. Ve Devlet Bakanı da bunu onaylıyor.

Anayasa'nın 73'üncü maddesine göre, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Belli ki Ulaştırma Bakanlığı'ndan izin almamak için bilet zammını 'alan vergisi' adı altında gerçekleştirmişler.

Özürleri kabahatlerinden büyük. Anayasa'nın, KHK ile düzenlenmesine müsaade etmediği vergi ve benzeri mali yükümlülükler, THY Yönetim Kurulu tarafından uygulamaya konulmaktadır.

Sayın YALOVA'nın, Anayasa'nın çok açık olan bu düzenlemesinden haberi yok mu dersiniz? Haberi vardı da 'bir kereden bir şey olmaz' mantığı ile mi hareket etti acaba?

Bu tartışmada Ulaştırma Bakanı haklıdır. Sayın YALOVA Anayasa'yı açıkça çiğnemekte ya da çiğnenmesine müsaade etmektedir.

Şeffaf tartışma

Bir Hükümet'in uyumlu çalıştığı nasıl anlaşılır acaba? Nasıl anlaşıldığını değil ama nasıl uyumsuz çalıştığına örnek verebiliriz: İki bakan arasındaki tartışma.

Bakanlar arasında ihtilafların ve görüş aykırılıklarının olması son derece doğaldır. Ancak, bunların çözüm yeri bakanlar kuruludur. Her ihtilafta, bakanlar basın yoluyla ve uluorta tartışırlarsa devlet yönetilemez hale gelir.

Şu hale bakın. Birbirlerine söylemediklerini bırakmıyorlar. Birisi diğerini Anayasayı ihlal etmekle suçluyor.

Siz bu Hükümet'in uyum içinde çalıştığını mı düşünüyorsunuz? Hükümet'in uyumlu çalıştığını söylemek kocaman bir yalana eşdeğer.

Yoksa ihalelerin şeffaf olacağından kastettikleri bu mu?

Beyler, devlet yönetmek ciddi bir iştir. Tartışma yönteminiz devleti yıpratıyor.

Hadi Başbakan'ın mazereti var diyelim, ya bu iki bakanın genel başkanlarına ne demeli? Devlet itibarının tahribini sessizce izliyorlar.

Gelelim bilet fiyatına

Ulaştırma Bakanı Sayın ÖKSÜZ, vatandaşlara 2 milyon liralık zammı ödememelerini tavsiye ediyor.

Bilet almak için THY bürolarına gidiyorsunuz. Görevli eleman zamlı fiyat uygulamak istiyor. Siz karşı çıkıyorsunuz. Hatta Bakan'ın sözlerini hatırlatıyorsunuz. Zavallı görevli ne yapsın? Zamlı tarifeyi uygulamak zorunda.

Sonra yöneticiler taraf oluyor tartışmaya. Eğer her iki taraftan birinin sinirleri sağlam değilse seyredin kavgaları.

Bilet alacaklara benim tavsiyem, bu tür tartışmalara hiç girmemeleridir. Eğer karakolluk olursanız size kimsenin faydası olmaz.

Bir çift söz de bakanlara: Problemin çözümünü vatandaşa havale edemezsiniz. Çözmek sizin göreviniz. Çözemiyorsanız istifa edin.


8 EYLÜL 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nurettin CANİKLİ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...