YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


EFSANE GERİ DÖNDÜ

Bir kaç gün önce Grozni'den çıkıp Ruslar'a dışarıdan saldıracaklarını açıklayan Çeçenler dün sabah Rus kuşatmasını yararak Grozni'den çıktılar. Çekilme sırasında biri Dudayev'in yeğeni, üç Çeçen komutan şehid oldu. Basayev adına Sözcü Udugov tarafından yapılan açıklamada, çekilmenin tamamen yeni bir plan gereği olduğu vurgulandı.

Çeçenistan'ın Sergen-Yurt bölgesinde Çeçen mücahitlerle Rus askerleri arasında dört gün önce başlayan çatışmalar devam ediyor. Son üç günde şeddetini daha da artıran çatışmalarda Ruslar toplam 197 kayıp verdi. Çeçen mücahidler ve Rus Özel Paraşütçü birliği Desant askerleri arasında dün çıkan çatışmada ise, 97 paraşütçü Rus askeri öldü. Paraşütle Serjen-Yurt bölgesinin güneyinde bir ormanlık alana inen Özel Rus paraşüt birliği Çeçenlerin şidedtli direnişi ile karşılaştı. Mücahitler ise çatışmada de 5 şehid verdi. Paraşütle bölgeye inen ve Çeçen pususuna düşen Rus birlikleri telsizlerle ağlayarak acil yardım istedikleri ancak Rus ordusunun bölgeye yardım ulaştıramadığı bildirildi. Paraşütçü birliğinde bulunan 97 Rus askerinin hepsi imha edildi.

12 saat yardım ulaştıramadılar

Olaydan sonra Şamil Basayev, Çeçenlerin internet sayfasına yaptığı açıklamasında, Rusların Serjen-Yurt'a komşu Nikikhat ve Avturi köyleri arasındaki çatışmada felaketin üzerini örtmeye çalıştığını açıkladı. Basayev, "Mücahitler, 12 saatte özel Rus birliklerini yok etti. Rus generaller 12 saat boyunca askerlerini takviye edemediler. Mücahitler, özel güçlerin hepsini öldürdü" dedi. Çeçen güçlerin sözcüsü Movladi Udugov da, Şamil Basayev'in 97 Rus askerinin öldürüldüğü yolundaki açıklamasına dayanarak, "Ruslar felaketi gizlemeye çalışıyor" dedi. Udugov, Çeçen güçlerin önceki gün geç saatlerde Argun vadisinin güneyindeki Yarysh-Mardyz köyü yakınında Rus askeri konvoyunu pusuya düşürerek, 54 Rus askerini öldürdüğünü, 4 zırhlı aracı ve 1 roketatarı tahrip ettiklerini belirtti. Öte tarafdan çeçen mücahidlerin Grozni, Mesker Yurt, Alkhan Yurt ve Zeken Yurt bölgelerine düzenledikleri operasyonda 44 Rus askeri öldü ve 10 Rus zırhlı aracı imha edildi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı ise, önceki gün çıkan çatışmalarda 15 Rus askeri öldüğünü açıkladı.

Çeçenlere teslim olan 5 Rus askeri ise, Rus ordusu içinde büyük bir kaosun yaşandığını söylediler. Askerler, orduya gelen yeni askerlerin büyük baskı altında tutulduğunu, "dedelik ve çömezlik" ayırımları yapıldığını, sürekli olarak yeni gelen askerlerin dövüldüğü ve Rus askerlerinin devamlı içikili olduklarını, paralı askerler ile kadrolu askerler arasında büyük bir çekişmenin yaşandığını belirttiler.

Rus birliği imha edildi

Çeçenler her cepheden saldırıyor. Son üç günde Ruslar 197 kayıp verdi. Sergen-Yurt'a indirilen 97 kişilik paraşütçü birliği tamamen imha edildi. 12 saat süren çatışmada Ruslar takviye bile gönderemedi.

Çeçenlerin hedefi Grozni

Ülke genelinde son 24 saatte Rus askeri geçiş noktalarına 7, kontrol noktalarına 11, sınır koruma birliklerine 9, yerleşim birimlerine ise 4 kez saldırı düzenleyen mücahitlerin başkent Grozni (Ceharkale) ve Gudermes kentlerini ele geçirmek için yeni planlar yaptıklarını kaydeden Rus yetkililer, bölgede ek önlemler alındığını bildirdi.

Kamplarda katliam

Rus askerleri, yaşadıkları kaostan bir an önce kurtulabilmek için, esir kamplarında yaşayan halka yönelik vahşi cinayetlere başvuruyor. Çeçenistan İçişleri Bakanlığı, Rus askerlerinin toplama kamplarında sivil halka karşı giriştikleri toplu katliamları belgeleyecek binlerce belgeye sahip olduklarını açıkladı. Özellikle Hankale, Pap1, Pap5, Gudermes ve Urus Martan'daki kamplara dikkat çekilen açıklamada, kamplardaki işkence türleri şöyle sıralandı:

  • İçine kurşun doldurulan coplar.
  • Elektrik akımı verilerek yapılan işkenceler.
  • El, ayak tırnaklarını sökmek.
  • Zehirli ve kimyasal gazlarla yapılan işkenceler.
  • Kurşuna dizme.
  • Diri diri yakmak ve kireçle yok etmek.

    Bakanlık açıklamasında son olarak Urus-Martan kentindeki toplama kampında 230 kişinin işkence edilerek öldürüldüğü ve delilleri yok etmek için cesetlerin yok edildiği belirtildi.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Clinton İsrail'i kınadı!
    İsrail'in Çin'e AWACS uçakları satması ABD-İsrail ilişkilerinde krize neden oldu.
    BM'ye misilleme
    Güvenlik Konseyi'nin KKTC'yi yok sayan son kararına misilleme amacıyla Cenevre'deki 3. tur görüşmelere katılmama kararı alındı. Ada'daki Barış Gücü'nün KKTC'deki faaliyetleri de kısıtlandı

    Türkiye'nin İKÖ hüsranı
    Türkiye'nin İKÖ Genel Sekreterlik hayali suya düştü. Uzmanlar Komitesi, sekreterlik için Arap Grubu'nun bir kez daha seçilmesini önermesi üzerine Türkiye ile Bangladeş adaylığını açıklamadı.

    Kohl ifade verdi
    Almanya'nın eski başbakanı Helmut Kohl, Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisindeki bağış skandalıyla ilgili olarak Araştırma Komisyonu'nda ifade verdi. Konuşmasında, Araştırma Komisyonu'nu da eleştiren Kohl, 7 ay boyunca ifadesinin alınmamasının, 16 yıllık başarılı siyasi kariyerinin karalanması amacıyla yapıldığını iddia etti. Fransa'nın eski cumhurbaşkanı François Mitterand'dan seçim kampanyası için 30 milyon mark, Saksonya-Anhalt eyaletindeki "Leuna" rafinerisinin Fransız "Elf-Aquitiane" şirketine satışı için 10 milyon mark, Siemens şirketinden 9 milyon mark, ayrıca eski Doğu Almanya'nın sermayesinden 500 milyon mark aldığı şeklindeki iddiaları tümüyle yalanlayan Kohl, hiçbir yabancı devlet adamından ve şirketten rüşvet almadığını, tüm kararlarını "siyasi gereklilikten" verdiğini belirtti. Suudi Arabistan'a 1991'de "Fuchs" tipi tank satma kararını da gerekli gördüğü için verdiğini vurgulayan Kohl, partisine 2 milyon mark bağış yapan kişilerin adını açıklamayacağını tekrarladı.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...