YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Güneydoğu içini Avrupa'ya döktü

Milletvekili Hüseyin Çelik tarafından AB'li denetçilere sunulan Güneydoğu raporunda, bölgenin sürgün yeri seçildiği ve ekonomik yatırımların yapılmadığı vurgulandı.

ANKARA- DYP Van Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Avrupalı parlamenterlere Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan sorunları içeren bir rapor verdi. Raporda, devletin Güneydoğu sorununa 'askeri ve polisiye tedbirlerin' dışına çıkarak 'ekonomik, siyasi, kültürel, dini ve psikolojik' çözümler getirmesi istendi. Bölgenin kamu görevlileri için sürgün yerleri seçildiği, ekonomik yatırımların yapılmaması nedeniyle geri bırakıldığı vurgulanan raporda çözümün, 'ülkenin tam demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı, insan hak ve hürriyetlerine tavizsiz saygılı bir yönetim anlayışı' olduğu belirtildi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Denetim Komisyonu, ülkemizde yaklaşık bir hafta süren temas ve denetimlerini tamamladılar.

Güneydoğu sürgün yeri

DYP Van Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Güneydoğu ve Doğu kökenli milletvekilleri adına Avrupalı parlamenterlere bir brifing verdi. Çelik, ayrıca Güneydoğu sorununa ilişkin 5 sayfalık İngilizce bir metni de Avrupalı meslektaşlarına sundu. İşte raporda yer alan önemli başlıklar: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Doğu ve Güneydoğu ile ilgili olarak bazı yanlış uygulamalar yapmıştır. Kamu görevlileri için sürgün bölgeleri olarak kullanılmıştır. PKK, sıralanan olumsuzlukları fırsat bilerek ortaya çıkmış, bu bölgelerimizden taraftar bulmuştur. Batılı dostlarımızın bazıları ülkemizde sürmekte olan durumdan rahatsızlar. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki, özellikle konuyu ajite eden, sanki mesele salt etnik çatışma meselesiymiş gibi gösterleye çalışan Batılı dostlarımız da vardır. Doğu ve Güneydoğu'da askeri ve polisiye tedbirlerin dışında alınması gereken diğer tedbirlerin alındığı kanaatinde değilim. Ekonomik, siyasal, kültürel, dini ve psikolojik tedbirler... Bu tedbirler her türlü duygusallık ve inattan uzak bir anlayışla, bilimsel veriler ışığı altında değerlendirilmelidir.

Demokrasi olsa kavga olmaz

Doğu ve Güneydoğu meselesinin çözümü için öncelikle tam demokratik, hukukun üstünlüğüne dayalı, insan hak ve hürriyetlerine tavizsiz saygılı bir yönetim anlayışına sahip olması gerekmektedir. Çünkü demokrasilerde farklılık kavga sebebi değildir. Bölgede çözüm bekleyen diğer mesele de koruculuk. Sayısı 65 bini bulan korucular sosyal güvenceye kavuşturularak tasfiye edilmelidir."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...