YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Silahta sivillere by-pass

Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nı lağvederek yetkilerini Dış Tedarik Daire Başkanlığı'na devretmeye hazırlanıyor. Böylece 150 milyar dolarlık askerî alım porgramında siviller söz sahibi olamayacak.

ANKARA- Milli Savunma Bakanlığı, savunma sanayii konusunda Türkiye'de büyük hizmetlerde bulunmuş Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nı (SSM) lağvetmeye hazırlanıyor. Bu konuda bir kanun tasarısı hazırlayan Bakanlık, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın kuruluş ve yetkilerini düzenleyen 3230 sayılı kanunda değşiklik yaparak, müsteşarlığın tüm yetkilerini Milli Savunma Bakanlığı Dış Tedarik Daire Başkanlığı'na devredecek. Bakanlık, yetki devri ile ilgili olarak 'İhaleler bürokrasiye takılıyor. Zamanında sonuçlanmıyor' açıklaması yaparken, konu ile ilgili görüştüğümüz uzmanlar, SSM'nin şimdiye kadar ihaleyi uzatacak hiçbir yaptırımda bulunmadığını ifade ettiler.

Sivil inisiyatif devre dışı

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısının Meclis'ten geçmesi durumunda, Savunma Sanayii'ndeki sivil inisiyatifin tamamiyle devre dışı olacağına dikkat çeken uzmanlar, "Bu tür bir şeyin yapılması gerçekten büyük hata olur. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, rahmetli Özal'ın büyük gayretleri sonucunda kuruldu. Kuruluşundaki amaç da milyonlarca dolar değerindeki ihalelerde hükümetin etkisini de ortaya koymaktı. Bu kanun değişikliği gerçekleştiği takdirde Sayın Başbakan, Sayın Bakan ve Sayın Müsteşar'ın yetkileri tamamıyla devre dışı kalacak" dediler.

Daha önce de denenmişti

Bu konuda Yeni Şafak'a önemli açıklamalarda bulunan bir askerî uzman, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın kurulduğu günden bu yana milyarlarca dolar değerinde birçok ihaleye imza attığını ifade ederek, "Bilindiği gibi iki yıl önce de bu konuda birtakım girişimlerde bulunulmuştu, ancak başarılı olunamamıştı. Hatırladığım kadarıyla siz de Yeni Şafak olarak bu yanlış durum ile ilgili yayınlar yapmıştınız. Üzülerek söylüyorum ki aynı hata şimdi de yapılmak isteniyor" dedi.

150 milyar dolarlık alım yapacak

Askeri uzmana göre bazı çevreler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 150 milyar dolarlık tedarik programının açıklanmasından sonra Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nı lağvetmek için yoğun bir gayret sarfediyorlar ve müdahale edilmemesi durumunda Türkiye, Avrupai niteliklerle donatılmış bir kurumunu tamamıyle kaybedebilir" dedi.

Mutlu ÇÖLGEÇEN


Kağıda basmak için tıklayın.

Düşünceye 472 yıl hapis
Mazlum-Der 1999 Yılı Türkiye İnsan Hakları Raporu açıklandı. Raporda 1999 yılında düşünceye toplam 472 yıl 5 ay hapis ve 65 milyar lira para cezası verildiği belirtildi
Öğretmenden çelişkili ifade
Canan Bezirgan, üç yıldır süren duruşmada okul yönetiminin verdiği ifadelerin çelişkili olduğunu belirtti
Kızılay raporu şok etti
MECLİS Kızılay Araştırma Komisyonu Başkanı Okumuş, Kızılay raporunu hükümet ortaklarına sundu. Birbirinden ilginç usûlsüzlüklerin sıralandığı raporu inceleyen Başbakan Ecevit şok oldu.
Tantan: Olacaksa klasik rock olsun
"Benim tercihlerim sözkonusu olsaydı eğlence mekanlarında 'Klasik Batı, caz, blues ve classic rock' çalınmasını isterdim" diyen Tantan, müziğe 'metafizik' bir yaklaşım kazandırıyor.
Hastane ne işe yarar?
Hastane skandallarına bir yenisi daha eklendi. Her türlü hastayı kabul etmek zorunda olan doktorlar İbrahim Çakan'ı pis kokuyor diye hastaneye sokmadı.
İstanbul'da üç garip yabancı
İçinde çok sayıda sahte pasaport ve nufüs cüzdanı olan üç aracın kullanıcıları sır oldu.
Para yoksa uydu da yok
Türksat uydularını imal etmek için kurulan Aerospatiale şirketinin yüzde 49'unu devralan Alcatel, Türk Telekom'a, 'Yeni uydu siparişi verilmez ve kaynak aktarılmazsa, Türksat-2A'yı askıya alırız' tehdidinde bulundu.
Yalova: RTÜK Türkiye'nin ayıbı
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Türkiye'nin RTÜK ayıbından kurtulması gerektiğini söyledi. Yalova, "Bu kurum, kurulduğundan beri eleştirilerden kurtulamadı" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...