YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


En iyisi Mayıs Sıkıntısı

SİYAD, en iyileri seçti. "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" Mayıs Sıkıntısı ve Nuri Bilge Ceylan,"En İyi Kadın Oyuncu" ödülü Başak Köklükaya, "En İyi Erkek Oyuncu" Taner Birsel.

Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) ödülleri sahiplerini buldu. Beyoğlu Emek Sineması'nda gerçekleştirilen gecede Yeşilçam'ın en ünlü kadın yıldızlarından Filiz Akın'a, sinemamızın emektarlarından Sami Hazinses'e, Turhan Gürkan'a ve Emek Sineması Müdürü Hikmet Dikmen'e 'Özel Emek Ödülü' verildi. Geçen yıl Türkiye'de ilk kez gösterilen, Şerif Gören imzalı Altın Palmiye ödüllü 'Yol' filmi de değerlendirme dışı bırakılarak filmin tüm ekibi Türk sinemasına katkılarından dolayı ödüllendirildi. Filmin yönetmeni Şerif Gören ile Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'e de SİYAD tarafından özel ödül verildi. Yeşilçam'ı 'Yeşilçam' yapanlar ile genç kuşak sinemacıların buluştuğu gecede "Yılın En İyi Filmi" ve "En İyi Yönetmen" ödülünü, "Mayıs Sıkıntısı" ile Nuri Bilge Ceylan aldı. Eleştirmenlerce büyük bir coşkuyla karşılanan ve Berlin Film Festivali'nde Türkiye'yi temsil edecek olan film, geçen sene Altın Portakal Film Festivali'nden de kucak dolusu ödülle dönmüştü. Zeki Demirkubuz'un "Üçüncü Sayfa" isimli filminin senaryosu, geçen sene kaybettiğimiz "Mahmut Tali Öngören" adına verilen "En İyi Senaryo" ödülüne lâyık görülürken, "En İyi Görüntü" ödülü "Harem Suare" ile Pasquale Mari'nin ve "En İyi Müzik" ödülü de "Salkım Hanımın Taneleri" ile Tamer Çıray'ın oldu.

Yol'a özel ödül

SİYAD'ın seçtiği "Yılın En İyi Kadın" oyuncusu ödülüne Altın Portakal Film Festivali'nin de 'En İyi Kadın Oyuncu'su "Üçüncü Sayfa"nın genç oyuncusu Başak Köklükaya, "En İyi Erkek" oyuncu ödülüne ise "Kaç Para Kaç" filmindeki performansıyla Taner Birsel değer görüldü. Serra Yılmaz "Harem Suare" ile bir kez daha "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" seçilirken, Celal Perk "Lola ve Bilikid" filmindeki rolü ile "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" seçildi. Sinema yazarlarının, 1999 yılında ülkede ilk kez gösterime giren Bu yıl ilk kez verilen "Yılın Umut Veren Sanatçısı" ödülüne de, "Gülün Bittiği Yer" filmindeki rolüyle Yağmur Kaşifoğlu'na verildi. Altın Portakal'ın en iyisi "Salkım Hanımın Taneleri" ise "En İyi Müzik" ödülü ile yetindi. Geceye Atıf Yılmaz, Yavuz Turgul, ANAP Milletvekili Ediz Hun, Cüneyt Arkın, Tarık Akan, Sevda Ferdağ, Çolpan İlhan gibi Türk Sineması'nın önde gelen isimlerinin yanısıra Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Güzelleştirme Derneği Başkanı Nevzat Ayaz da katıldı.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.


SALKIM HANIMIN ANLATTIKLARI

Antalya'da kültür sanat yoğunluğu
ANTALYA-Turizmin bel kemiği Antalya, kültür sanat etkinlikleriyle de sanatseverlere hitap ediyor. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde İzmir Alman Kültür Derneği'nin "Goethe'nin Renk Kuramı" adlı sergisi ay sonuna kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Ressam Sema Boyancı'nın gravür ve özgün baskı resim tekniğiyle yapılmış eserleri 21-25 Ocak tarihleri arasında gezilebilecek. Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü'nde (AKMED) yıl boyunca sergilenecek üç ayrı sergi, "19. Yüzyıl Çanakkale Seramikleri Sergisi", "Eski Antalya Fotoğrafları ve Gravürleri Sergisi" ve "14.-15. Yüzyıl Antalya Bayrakları Sergisi" meraklılar tarafından görülebilecek. Mehmet Ali Meriç'in 23 Ocak'ta Art-House Sanat Galerisi'nde açılacak yağlıboya resim sergisi 21 Şubat tarihinde sona erecek. 24 Ocak'ta Antalya Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) açılacak "ANSAN 2000 Yılı Katalog Sergisi" de 13 Şubat'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.
TBMM'den Osmanlı albümü
ANKARA- Türkiye Büyük Millet Meclisi, Osmanlı döneminde Balkanlar'da yapılan Türk kültürü eserlerinin bir albümde toplayarak yayınlayacak. TBMM Başkanlık Divanı'nın, dün yaptığı toplantıda aldığı bu kararı TBMM Genel Sekreteri Vahit Erdem açıkladı. Erdem, Balkanlar'daki önemli Türk kültür varlıklarının bir albümde toplanması konusunda, ODTÜ'den iki öğretim görevlisinin teklif verdiğini, Başkanlık Divanı toplantısında bu teklifin kabul edildiğini bildirdi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...