YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.


Demirel'in işi zorlaşıyor

Başbakan Ecevit'in ortaya attığı, "Demirel bir dönem daha görevde kalsın' önerisinin gerçekleşme şansı, liderler turundan sonra iyice zorlaştı. ANAP lideri Yılmaz'ın Bahçeli ile anlaştığı iddia edildi

ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit'in, 'Sayın Demirel bir dönem daha görevde kalsın' şeklindeki çağrısı üzerine gerçekleştirilen liderler zirvesinin şimdiye kadar ortaya çıkardığı sonuçlar Demirel'in işinin hiç de o kadar kolay olmadığını ortaya koyuyor. Şimdiye kadar sadece DYP'nin imzaya açtığı 'Cumhurbaşkanı'nı halk seçsin' teklifinden başka iktidar ortağı partilerin bu konuda bir adım atmaması akıllara farklı soruların gelmesine neden oluyor. Çünkü, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik bir Anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için sürecin Şubat ayı başından itibaren işletilmesi gerekiyor. Öte yandan ANAP'ın tüm bu tekliflerin yanında Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen bir Anayasa değişikliği paketi ile konuyu çıkmaza sokabileceği konuşuluyor.

Ecevit etkeni

Siyasi kulislerde konuşlanlara göre Başbakan Ecevit'in 'Demirel bir dönem daha kalsın' sözünün arkasında iki gerçek yatıyor. Birincisi Ecevit gerçekten Demirel'in görev süresinin uzatılmasını istiyor. İkinci ihtimal ise Ecevit, ortağı Yılmaz ile anlaştı ve kamuoyunda sonu gelmeyecek bir çıkış yaparak olmazları ve dolayısıyla Demirel formulünün işlemeyeceğini göstermek istiyor. Bu iddiaların gerekçesi ise 'Başbakan Ecevit, Demirel'in görev süresinin uzatılmasını istiyorsa neden bir an önce bu konuda bir Anayasa değişikliği paketini Meclis'e sunmuyor?' şeklinde. Üüçüncü iddia ise ANAP lideri Yılmaz, kerhen Demirel'e "evet" diyerek Ecevit'i kullanıyor ve olmazları göstermek istiyor.

Bahçeli Yılmaz'a mı oynuyor?

En güçlü iddialardan birisi de Bahçeli ile Yılmaz'ın anlaştığı yönündeki duyumlar. İddiaya göre MHP lideri Bahçeli, kendisinin Başbakanlığı'na karşılık Yılmaz'ın Cumhurbaşkanlığı'na vize verdi. Bu ikiliyi destekleyen bir başka etken ise DYP. Yılmaz'ın Köşk'e çıkmasından sonra kurulacak olası Bahçeli hükümetine ANAP ve DYP destek verecek. Siyasi çevrelere göre DYP lideri Çiller de merkez sağda kendisine rakip olarak bulunan Yılmaz'ın Köşk'e çıkmasını ancak bu şartla destek verebilir.

Yılmaz'ın stratejisi

Tüm bu tartışmaların odağında bulunan Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik en fazla starteji geliştiren lider durumunda. İddiaya göre Yılmaz, kendisi dışında bir kişinin Cumhurbaşkanı olmasını engellemek için her türlü işbirliğine hazır durumda. Bu konudaki bir başka yorum ise "Yılmaz, Demirel'in görev süresinin uzaması konusunda da samimi değil. Bunu istediğini açıkça deklare etse bile bu konuda yapılacak bir Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Meclis'ten referandum çıkabilecek bir sayıyı da liderler göze alamıyor. Bu ortamda liderlerin Demirel'e yönelik sözleri anlam ifade etmiyor" şeklinde konuşuluyor.

Muhalefetin konumu

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Demirel'in görev süresinin uzatılmasına yönelik ciddi bir güç olarak duran muhalefetin bu konudaki tavrı ise gözardı edilmiyor. DYP lideri Çiller'in 'Demirel'in görev süresi uzasın' teklifine karşılık, Demirel'siz bir formül konusunda diğer partilerle de temasa geçtiği ifade ediliyor. Ana muhalefet partisi FP'nin ise tüm gelişmeleri partinin kapatılması ile ilgili sürece yaydığı ve yapılacak pazarlıklara 312'nin kaldırılması ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılacak değişiklik şartlarını getirebileceği konuşuluyor.

 




Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...