T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Virüsler hasta eder mi?

Geçtiğimiz hafta en çok konuşulan konulardan biri virüslerdi. Virüs tehdidi altındaki milyonlarca bilgisayar kullanıcısı soğuk terler döktü. Okuyalım bakalım virüs neymiş!

1986'da Lahor'lu (Pakistan) Basit ve Amjad Alvi, kendi yazılımlarının kopyalandığını farkettiler. Buna tepki olarak ilk bilgisayar virüsünü geliştirdiler. "Brain" adlı bu virüs, müşterilerinin kopyaladığı her disket üzerine hem kendi kopyasını hem de telif hakkı (copyright) mesajını koyan bir programdı. Virüsler böylesine basit bir gelişmeyle başladı, zamanla tam bir antivirüs kültürü gelişti. Günümüzün virüsleri tüm dünyayı birkaç saat içinde sarabiliyor, manşetlere konu olabiliyor. Virüsler için en basit tanım, genellikle kendi kendini kopyalayabilen ve bilgisayarların yazılım ve donanımlarına zarar veren, milyonlarca dolarlık iş ve emek kaybına neden olan kötü amaçlı yazılımlar olabilir.

Bir zamanlar 'worm' hayaldi

1949 yılında matematikçi John von Neumann bilgisayar programlarının kendilerini çoğaltabileceğini öne sürdü. O zaman pek fazla kişi onlara inanmamıştı. 1975'te bilim kurgu yazarı John Brunner bilgisayar ağları üzerinden yayılan bir bilgisayar kurdu (worm) hayal etti. 1984'te Fred Cohen, tezinde ilk kez 'bilgisayar virüsü' kavramını ortaya attı. 1986'da ilk bilgisayar virüsü Pakistan'da yazıldı. Günümüzde artık virüsler hayatımızın bir parçası. Virüs yazarları genelde 25 yaş altı bekar erkeklerden oluşur. Virüs yazma bir çeşit yazarlık statüsü kazanma becerisidir.
http://www.dikkatvirus.com

< DÖRT KOLDAN SALDIRIYORLAR >

TROJAN
Trojan "kurban"ının tahmin etmediği bir şekilde ve isteği olmaksızın, gizli ve genellikle kötü amaçlı bir faaliyette bulunan bir programdır. Trojan'ın kendisi bir virüs değildir. Kendi kendini çoğaltmaz, sadece sabit diskteki bilgilere zarar verir. Trojan kendisini zararsız bir program gibi (örneğin bir oyun ya da yardımcı program) gösterir. Görünümü ve ilk çalıştırıldığındaki aktivitesi zararsız bir program gibidir. Çalıştırıldığında verileri silebilir veya bozabilir. Bir trojan, virüs içerebilir ancak kendisi bir virüs değildir.

WORM
Worm sözcüğü Türkçe'de kurt, solucan anlamlarına sahiptir. Worm, kendi kopyalarını ya da parçalarını başka bilgisayar sistemlerine yayabilen bir program ya da program kümesidir. Yayılma genellikle ağ bağlantıları üzerinden ya da e-posta ekleri yoluyla gerçekleşir.

MEMORY RESIDENT
"Memory Resident" virüsler ise bilgisayarınızın farklı bellek bölgelerine yerleşerek tanınmayı engellerler. Bir uygulama çalıştırılıncaya dek bellekte kalır ve sonra bilgisayarınızı etkilerler. Bu virüsler komut işleticinizle oynadıklarından genellikle bilgisayarınızın çökmesine neden olur. Birçoğu bir DOS çağrısıyla belleğe yerleşirler ve sizin RAM bellekteki birkaç kilobytelık kaybın farkında olmayacağınızı varsayarlar.

BOOT SEKTÖR
Bilgisayar açılırken, işletim sistemi veya herhangi bir başlangıç dosyası yüklenmeden önce, sabit diskteki boot sektörüne bakar. Boot sektör virüsü sabit diskin boot sektöründeki kodu kendisininkiyle değiştiren virüstür. Bir bilgisayara boot sektör virüsü bulaştığında herşeyden önce virüsün kodu belleğe alınmış olur. Virüs belleğe girdikten sonra, enfekte olmuş bilgisayarın diğer disklerine de kendini kopyalayabilir.

PARTITION
Bir partition tablosu virüsünün amacı sabit diskinizin partition tablosuna ulaşmaktır. Bu virüsler sabit diskinizin varolan partition tablosunu başka bir yere taşırlar ve kendi kodlarını orijinal yere yerleştirirler. Bilgisayarın BIOS'u yüklenip virüsü çalıştırdıktan sonra, virüs kaydettiği yerdeki partition tablosunu çalıştırır. Sadece partition tablolarını etkileyen virüsler genellikle bilgisayardan bilgisayara yayılamazlar. Boot sektörünüze ve/veya sabit diskinizdeki yürütülebilir dosyalara bulaşarak yayılırlar.

MAKRO VİRÜSLER
Word, Excel gibi makro kullanıma olanak tanıyan programların dosyalarına bulaşan virüslerdir. Yapılarını makrolardan aldıkları için bu adla anılırlar. Son dönemdeki pek çok "ünlü" virüs makro virüsleridir.


< Truva atlarına gözaltı >

GüvenlikHaber ve Mikrohaber web sitelerini yayınlayan ekip, "MasterBootUp" adlı trojan avcısı bir yazılım üretti. İlk olarak, "Standart Version Beta"sı çıkan yazılım, kullanıcıdan habersiz çalışan trojanların tespit edilmesine ve devredışı bırakılmasına yardımcı oluyor. Trojan programları (Truva atları) sisteme girdikten sonra, aktif hale gelmek için bir çok yöntem kullanıyorlar. Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda ise trojanlar, başlangıçta otomatik olarak çalışacak programlar arasına kendisini ekliyor. Bu da trojanların bilgisayarların her açılışta otomatik olarak çalışmasını sağlıyor. Trojan programlarına karşı en etkili çözümlerden biri, başlangıç (startup) metodlarını kontrol ederek sistemde kullanıcıdan habersiz otomatik çalışan programları incelemek. MasterBootUp programı Windows sistemindeki tüm başlangıçta çalışacak yazılım ayarlarını kontrol ederek bu tür programları listeliyor. Böylece şüpheli ve kullanıcıdan habersiz programların tespit edilmesi ve devredışı bırakılması sağlanıyor.
Yazılımı aşağıdaki adresten temin edebilirsiniz:
http://www.guvenlikhaber.com/masterbootup/


3 Com'da rekor büyüme

3 Com, faaliyet yürüttüğü Gigabit Switched Ethernet alanında 2001 yılının ilk çeyreğini dünya çapında yüzde 131 büyüme ile tamamladı. Rahmi Koç Teknoloji Müzesi'nde düzenlenen "Partners3 Çözüm Ortağı" adlı toplantıda, 3 Com'un vizyon ve stratejilerinin yanı sıra teknoloji, yeni ürün ve çözümleri anlatıldı. 3 Com distrübütörleri Arena ve Armada Bilgisayar başta olmak üzere 150 çözüm ortağının katıldığı toplantıda konuşan 3 Com'un MCR Bölge Müdürü Buddie Ceronie 3 Com'un Türkiye'ye desteğinin artarak devam edeceğini söyledi. Toplantıda 3 Com'un vizyon ve stratejilerini anlatan 3 Com Türkiye Satış Kanalları Yöneticisi Nurper Rodoplu ise konuşmasında, 3 Com'un Gigabit Switched Ethernet alanında yüzde 131 büyüme göstererek dünyadaki en yüksek büyüme oranına sahip olduduğunu kaydetti.


MEP ekibi Bangkok'ta

Maxon, Sagem ve Sewon cep telefonlarının Türkiye distribütörü Mep İletişim, cihaz kotasını dolduran bayilerini Uzakdoğu'nun mistik ülkesi Bangkok gezisiyle ödüllendirdi. Toplam 25 kişilik bir grubun katılımıyla gerçekleştirilen gezide; Bangkok'ta Yüzen Çarşı, Kanallar ve Gül Bahçesi ve Timsah Çiftliği turu oldukça ilgi çekiciydi. Uzakdoğu'nun zen felsefesine inananlar geleneksel Thai sağlık masajı ile zihinlerine pozitif enerji kazandırdılar. Mep İletişim Veysi KARAMAN, bu tür organizasyonların kurumu güçlü ve güvenilir kıldığını, bayilere verilen moral desteği ile motivasyon ve takım uyumunun yükseldiğini de dile getirdi.


 
WAP 2.0 geliyor

WAP 2.0 mimarisinin ana hatlarını ortaya koyan spesifikasyon hazır. Yaygın Internet standartlarını esas alan yeni WAP 2.0 protokolüyle daha zengin mobil servislerin sunulması mümkün olacak. Ericsson, Nokia ve Motorola yaptıkları açıklamalarda WAP standardının en son versiyonu olan WAP 2.0'a tam destek verdiklerini duyurdular. Firmalar aynı zamanda yeni standarda uygun ürün, içerik ve servisler geliştirme planları yaptıklarını da söylediler.
WAP 2.0'ın ve gelişmiş mobil terminallerin çıkması çok daha zengin ve canlı mobil servislerin sunulmasına imkân verecek. TCP ve HTTP gibi son derece sağlam Internet standartlarına ve kablosuz ortamlara özel spesifikasyonlara dayanan WAP 2.0, etkili mobil uygulamaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için basit, basit olduğu kadar da güçlü bir araç seti içeriyor. WAP 2.0 mark-up dili olarak XHTML'i öne sürüyor. World Wide Web Consortium (W3C) tarafından geliştirilen XHTML, sabit ya da mobil Internet'in içeriğinin hazırlanması için kullanılacak olan yeni nesil bir yazım dili. Kablolu ve kablosuz cihazlardan ulaşılacak içerikler arasındaki mesafeyi kapatan XHTML mobil servislerin hazırlanma ve kullanıcıya sunulma hızını da büyük ölçüde yükseltecek gibi görünüyor.
WAP 2.0'ın kapsadığı diğer Internet standartları arasında CSS (Cascading Style Sheets) ve TLS (Transport Layer Security) yer alıyor. Şirketler, yöneltilen "ölü doğduğu" yönündeki eleştiriler karşısında WAP' yeniden diriltmeye kararlı görünüyor.

XML yarışmasında 2. tur

Dünyanın önde gelen bağımsız yazılım şirketlerinden Software AG'nin, bilişim potansiyelinin önünde yeni ufuklar açmak amacıyla düzenlediği ödüllü "XML'01 Proje Yarışması"ında ilk tur geride kaldı. Software AG'nin elektronik iş uygulamalarında yüksek performans ve esneklik sağlayan XML platformunu içeren "Tamino XML Starter Kit" ile üretilecek 65 proje, XML '01 Proje Yarışması'nda değerlendirme kapsamına alınmaya hak kazandı.
softwareag.com/turkiye

Google'da resim arayın!
İnternette resim arayanlar için Google'ın halen "beta" sürümünde olan "İmage Search" servisi oldukça ideal. Arama sonuçları ekranında bulduğu resimleri küçük ikonlar halinde görüntüleyen site, bu şekilde kullanıcıyı her linki tekrar tekrar açıp, resmi görüntüleme zahmetinden kurtarıyor. Aradığınız resmi basılı yayınlarda kullanacaksanız, o zaman, resmin çözünürlüğü ve boyutu önem kazanıyor. Bunun için de arama sonuçlarında resmin yanında, piksel bazında ebatları bulunuyor.
Şikayetin mi var?
Çeşitli ürün ve hizmetlere ilişkin şikayetlerin yer aldığı Şikayetvar.com, "Tanımadan almayın!" sloganıyla yayınlanan bir site. Şikayet yazabilmek için, üye olmayı şart koşan sitede, hizmet ve ürünler çeşitli kategorilerde toplanıyor. Almak istediğiniz ürün hakkında, daha önceki alıcıların ne gibi sorunlar yaşadığını öğrenmek sizin için oldukça yararlı olabilir. Firmalar açısından ise, ürettikleri ürünler hakkında insanların ne gibi sorunlar yaşadığını sansürsüz olarak görmek iyi bir ders olabilir.
www.sikayetvar.com

Bir telefonda üç sim kart
Bir telefonda üç hattı aynı anda kullanmayı mümkün kılan "Çoklu Sim Kart Yuvası", Şemistan Telefon tarafından Türkiye'ye getirildi. "Çoklu Sim Kart Yuvası"na iki ya da üç sim kart yerleştirildikten sonra dilediğiniz hattı kullanarak görüşme yapabilirsiniz. Cihaz, Nokia, Ericsson, Siemenis, Alcatel, Panasonic, Sony, Philips ve Mitsubishi marka cep telefonlarında kullanılabiliyor. Hatlar arası geçiş telefonun açılıp, kapanmasıyla sağlanıyor. Turkcel hattında, Turkcell abonelerini, Telsim hattında da Telsim aboneleri arandığında görüşmeler daha ucuza geliyor. Bilgi için,
www.semistan.com.tr
adresine bakabilirsiniz.
5 Ağustos 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED