T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bu istikrar bozulsun

Bütçe uzmanları 2002 yılı bütçe büyüklüklerini belirlemek için, ABD'den gelecek rakamları bekliyor. Hedefler belli olmadığı için de, reel sektör gelecek yıla ilişkin program yapamıyor.

Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, Türk ekonomisini düzlüğe çıkarmak için hazırladığı yeni ekonomik programda altı ayda iflas etti. 2002 yılı bütçe tasarısının en geç 17 Ekim tarihine kadar Meclis'e sunulması gerekiyor. Ancak, henüz 2002 yılı hedefleri bile belirlenemedi. 2001 yılı hedefleri de, sürekli değişiyor. Hazine'nin borçlanma faizleri aşağı çekilemezken, dolar kuru da sürekli yükseliyor.

Başbakan Ecevit, TÜSİAD'ın hükümete yönelik eleştirilerine tepki göstererek, "bu tür açıklamaların uzlaşma zeminini ve istikrarı" bozduğunu söyledi. Ancak, devletin resmi verileri, istikrar içinde seyreden tek bir rakamının bile olmadığını gösteriyor. İşte ekonomideki son tablo:

Hedefler en az 3 kez değiştirildi

Bütçe uzmanları, ABD'den gelecek rakamları bekliyor. Bu rakamlarla birlikte, yatırımlara, personele ne kadar ödenek ayrılacağı tespit edilecek.

2001 yılı hedefleri konusunda da belirsizlik sürüyor. Derviş'in, Mayıs ayında açıkladığı yeni ekonomik programın hedefleri en az üç kez değişti. Enflasyon, büyüme gibi temel gösterge hedefleri sürekli değişiyor. Kimse, yılsonunda makro göstergelerin ne olacağını tahmin edemiyor.

Kemerler daha çok sıkılacak

Yine devletin resmi verilerine göre, Başbakan Ecevit'in "bozulmasından korktuğu" tabloda, Hazine iç borçlanma faizleri yüzde 90'lar seviyesinde seyrediyor. Hazine'nin iç borç stoku da, yılbaşında 36.4 katrilyon lira iken, Eyül ayında 102 katrilyon liraya ulaştı. Hazine yılın sekiz ayında, 23.2 katrilyon liralık iç borç faizi öderken, yatırımlara ise sadece 1.7 katrilyon liralık kaynak ayırabildi.

Derviş'in programa açıkladığı Mayıs ayından bu yana, dolar kuru yüzde 40 oranında arttı. ABD doları, 1.5 milyon liranın üzerinde seyrediyor.

İMKB'de kayıtlı şirketlerin değeri, son sekiz ayda yüzde 82.5 oranında azaldı. Merkez Bankası'nın son dokuz ay içindeki döviz kaybı ise 12.6 milyar dolara ulaştı.

Ekonomik krizlerle sosyal patlama noktasına gelen Türkiye'ye, 2002 yılında zor günler bekliyor. IMF, 10. gözden geçirme incemeleri sırasında, kemerlerin daha çok sıkılarak veya ek vergilerle, faiz dışı fazlanın arttırılmasını istiyor. Bu çerçevede, KİT zamlarının devam etmesi, ek vergi düzenlemelerinin getirilmesi, enflasyon farkı, vergi iadesi, tarım desteklerinin kaldırılması gündemde bulunuyor.

 
Yeni vergi ve zamlar geliyor
Dardanel'in isyanı
Hükümet ekonomik krizden kurtuluş için ihracata bel bağlarken akıl almaz yanlışlıklara da imzasını atıyor.
İşçi de erken seçim dedi
Patronlar Kulübü TÜSİAD'ın erken seçim çağrısından sonra dün de biraraya gelen işçi temsilcilerinden Türk-İş ve Hak-İş'in başkanları erken bir seçimin meşruiyetinin doğduğunu söylediler.
Tüpgaz, otogaz ve demiryoluna zam
Ulaşım ve mutfak harcamaları hızla artıyor.Tüpgaz fiyatları yüzde 3,6 ile 4,7, otogaza da yüzde 3,1 zam yapılırken bir zam da demiryollarına geldi.
600 bin aileye 24 trilyonluk gıda yardımı
Devlet Bakanı Hasan Gemici Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ile Dünya Bankası işbirliğiyle``Sosyal Riski Azaltma Projesi`` kapsamında yaklaşık 600 bin aileye 24 trilyon liralık gıda yardımı yapılacağını bildirdi. Gıda yardımlarının Ekim ve Kasım aylarında ihtiyaç sahiplerine verileceğini ifade eden Bakan Gemici, yardımların ayni ve nakti olarak yapılacağını kaydetti. Gemici yardım miktarına vakıf mütevelli heyetlerinin karar vereceğini söyledi. Bu yıl yeni burs alacak öğrenciler için başvuru formları il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gönderildi. Bu burstan yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri 12 Ekim Cuma gününe kadar il ve ilçelerdeki vakıflara başvurabilecekler. Burs miktarı ve burs verilecek öğrenci sayısı daha sonra açıklanacak.
3 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED