T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Küreselleşmenin
postal sesleri...

Uluslararası hukuk uzmanı Richard Falk, 'Yırtıcı Küreselleşme' adlı eserinde insani bir küreselleşmenin olabileceğini ve küreselleşme öncülerinin ekonomiye ağırlık verdikleri kadar, kültür, ahlak ve siyaset konularına da önem vermeleri gerektiğini vurguluyor.

Küreselleşmenin bugünkü şekliyle, toplumların kendi içinde ve uluslararası ilişkilerde insan ilişkileri zedeleyen bir ideolojinin hegemonyası altında olduğunu savunan uluslararası hukuk uzmanı Richard Falk'ın 'Yırtıcı Küreselleşme' adlı kitabı, Küre Yayınları'nca Türkçe'ye kazandırıldı. Kitapta, küresel ekonomi politiğin yapısı, pozitif küreselleşme, insan hakları, küreselleşme karşısında yerel hareketler gibi konular irdeleniyor.

Kürenin küreye ettiği

ABD'ye yapılan saldırıların hemen ardından Doğu-Batı çatışmasının yeniden gündeme geldiği bugünlerde, Batılı bir hukukçu olan Falk'ın, küreselleşmenin gelişmiş ülkeler dışındaki halklar üzerinde yaptığı etkiyi eleştirel bir bakış açısıyla ele alması, oldukça anlamlı. Falk, kitabında, Türkiye gibi son derece stratejik bir noktada bulunan Türk okurlarını yakından ilgilendiren konulara değiniyor. Falk'ın küreselleşme notları ve üçüncü dünyanın sefil halklarıı üzerindeki sağduyulu analizleri gerçekten okunmaya değer.

Bugün dünyada, Amerika'nın başını çektiği süperlerin öncülüğünde vahşi bir küreselleşme anlayışının tırmanışa geçtiğini belirten Richard Falk, insani küreselleşmenin mümkün olduğunu ve ticari çıkarlarını herşeyden önde tutan ticari şirketlere dayalı bir küreselleşmenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini düşünüyor.

Küreselleşme ahlakının metaryalist temellere dayanmasından ötürü, bütün dünyada dini uyanışın başlayacağını, bu durumu şu an vahşi küreselleşme taraftarlarının farkedemediğini söyleyen Falk, bu dini dirilişin çok yönlü olacağını ifade ediyor.

Türkiye uyanmalı!

Böyle bir ortamda Türkiye'nin dünya ekonomisinin gerçekleriyle yüzyüze gelmesi gerektiğini söyleyen Falk, Türkiye'nin dünya ekonomisine entegre olması için eğitim konusuna yaklaşımını ve kamu politikasını uygun hale getirmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydediyor.

Falk, dünyanın çetrefilli sorunlarla karşı karşıya olduğu bugünlerde, Türkiyenin ekonomik reform ihtiyacını, sosyal adaleti sağlama, fakirliğin üstesinden gelme ve aşırı eşitsizliklere yol açarak toplumu kutuplaştırmaktan kaçınma çabası ile halkını bir çatı altında bütünleştirerecek başarılı bir çözüm geliştirme fırsatına sahip olduğunu belirtiyor.

Taraftarlar da gerçeklere uyansın

Dünyanın ekonomik vizyonunu şekillendiren neo-liberalistlerin, dünyadan izole edilen ve fakirleşen insanlar hakkında ahlaki sorumluluk duymaya yönelik bir iç dinamekten yoksun olduğunu belirten yazar, Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından kapitalist ülkelerde sosyal hedefleri desteklemede yardımcı olan işçi hareketlerinin cılızlaşması ve Batılı olmayan medeniyetlerin artık seslerini yükseltmek istemesi nedeniyle tehlike çanlarının yüksek bir sesle çaldığını söylüyor. Falk, olayların böyle gelişmesinde Batı'nın yaptığı hataların da etkisinin büyük olduğunu düşünüyor.

Richard Falk kimdir?

1930 New York doğumlu olan yazar Richard Falk, Pennsylvania Üniversitesi'nde İktisat okudu. Yale Üniversitesi'nde ise hukuk lisans yapan Falk, hukuk doktarasını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. 1961'den beri Princeton Üniversitesi Uluslararası Hukuk ve Uygulama Bölümünde akademik kariyerini devam ettiren Falk, uluslararası hukuk alanındaki çalışmalarıyla adından sık sık söz ettirdi.

Küre Yayınları / Tel: 0 212-0212-589 12 95

 
Altın sanatçılara altından onur ödülü
38. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görülen emektar sanatçılara ödülleri alkışlar arasında takdim edildi.
Medeniyet tarihimiz Türk Edebiyatı'nda
Türk Edebiyatı dergisi, medeniyet ve sanat tarihimizin yepyeni bir sayfasını açıyor. Hep ileri sürülegelen Türkler'in göçebe bir millet olduğu iddialarını çürüten, Bilgen Kağan Hazinesi'nin ele alındığı ve Özcan Ünlü ve Tolga Uslubaş tarafından hazırlanan kapak dosyası, tarihimizden medeniyet, kültür ve sanatımıza dair sesler taşıyor. Artık derginin her sayısında yazacağı duyurulan Yağmur Atsız, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan 'Osmanlı'yı Hattatlar Batırdı' isimli yanlışlarla dolu yazıya 'Osmanlı'yı Kim Batırdı?' sorusuyla cevap veriyor. 8. Ömer Seyfeddin Hikâye Yarışması'na katılma şartlarının verildiği dergide Orhan Okay, Bekir Sıtkı Erdoğan, Sevinç Çokum, Ahmet Turan Alkan, İskender Pala, Hüsrev Hatemi, Bahaettin Karakoç, Ozan Arif, Mustafa Ruhi Şirin, Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Hekimoğlu İsmail, Dursun Gürlek ve Arnand Ferrachi'nin de aralarında olduğu güçlü kalemlerin şiir, yazı ve hikâyeleri yer alıyor. Beşir Ayvazoğlu'nun yakında çıkacak ilk romanı üzerine bir ilk konuşma da dergide yerini alıyor. Tel: 021252750 32
5 Ekim 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED