T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Vadeli satış durdu

Hükümet nereye elini atsa orayı kurutuyor. Karşılıksız çek cezalarının hafifletileceği tartışması çekle mal alışverişini kesti.

Hükümetin ekonomik krizin yoğunlaşması üzerine piyasaları rahatlatmak için almayı düşündüğü önlemler piyasaların kilitlenmesine neden oldu. KDV'nin kaldırılıp kaldırılmaması tartışmalarının uzaması ile beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde durgunluk artarken şimde karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılma düşüncesi vadeli mal satışlarını durdurdu.

Ticari ilişkilerde karşılıksız çıkan çek için hapis cezasını kaldırmak istemesi tüccarları endişelendirdi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, karşılıksız çekler için çok ağır yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu olmadığı takdirde hapis cezaları nedeniyle sosyal bir felakete dönüştüğü ileri sürülen sorun ekonomik bir felaket ile noktalanacaktır" dedi.

ATO Başkanı Aygün bir haftadır Ankara tüccar ve esnafını gezdiğini belirterek, tüccar ve esnaftan hapis cezasını kaldıran yeni çek yasası taslağı konusunda yoğun şikayet aldığını söyledi. Aygün, karşılıksız çek vermede hapis cezasının kaldırılacağı haberinin ortaya atılması ile birlikte çek keşide edenlerin çeklerini ödememeye başladığını gözlemlediklerini kaydetti.

Bunun ise satışların iyice düşmesine, piyasaların biraz daha daralmasına yol açtığını söyleyen Aygün, şöyle dedi:"Avrupa ve Amerika`da karşılıksız çek verenin burnundan getirirler. Sabıkasına işlerler. Değil kredi, kredi kartı bile vermezler. Çek sabıkalısı ev kiralayamaz, işyeri açamaz, elektrik ve su bağlatamaz. Karşılıksız çek verene hapis cezası uygulaması elbette ki yanlıştır. Ancak karşılıksız çeke çok ciddi yaptırımlar getirilmesi gerekir. Bu olmadığı takdirde hapis cezaları nedeniyle sosyal bir felakete dönüştüğü ileri sürülen sorun ekonomik bir felaket ile noktalanacaktır."

Aygün: Lahana yaprağı değil

Aygün, "Tüccar tek yaptırım gücünün elinden alınmasından endişe duyuyor. Bu yasa, bu şekli ile çıkarsa çek yaprağı lahana yaprağından farksız olacak. Hükümet en az hapis cezası kadar ağır ancak insani bir yaptırım gücünü yasaya koymalıdır`` dedi.

Kriz nedeniyle henüz yerine oturmadığını, tüccarın, esnafın güven sorununun devam ettiğini belirten Sinan Aygün, hal böyle olunca çekle alışveriş anlamına gelen vadeli mal satışlarının bıçak gibi kesildiğini ve kimsenin çekle mal vermemeye başladığını bildirdi.

 
Akaryakıt ve tüpgaza zam
Akaryakıt ürünlerine ve tüpgaz olarak bilinen likit petrol gazının (LPG) perakende satış fiyatlarında zam yapıldı.
Bozuk para kalmadı
Enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş paranın değerini hızla eritirken, neredeyse madeni para kullanmaz olduk.
Terim'in konferansına 500 başvuru
A.C Milan'ın Teknik Direktörü Fatih Terim'in, "Takımdaşlık' konulu konferansına ilgi büyük.
Saltanattan vazgeçilmiyor
Kamuda taşıt savurganlığını önleyen ve taşıt kullanımına sınırlama getiren düzenlemenin, kullanım dışı kalacak taşıtların satışına ilişkin hükümleri yeterince işlemedi.
HAZİNE'DEN İKİ İHALE
Hazine, 6 Kasım Salı günü biri 147 günlük, diğeri de 231 günlük olmak üzere iki bono ihalesi düzenleyecek. 7 Kasım valörlü bonolardan 147 günlük olanının itfa tarihi 3 Nisan 2002, 231 günlük olanın da 26 Haziran 2002 olarak belirlendi. Söz konusu senetler sırasıyla 30 Ekim 2001 tarihinde gerçekleştirilen 154 günlük Hazine Bonosu ve 392 gün vadeli Devlet Tahvili`nin yeniden ihracı olacak. Hazine`nin en son 30 Ekim`de yaptığı 154 gün vadeli borçlanmada bileşik faiz yüzde 84.62, basit faiz ise yüzde 70 olmuştu.
5 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED