T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Berhan Şimşek, paratoner gibi!

Atilla Dorsay, Minyeli Abdullah için "Hataydı" diyen Berhan Şimşek'i sola angaje olmakla suçlayarak, "Berhan, eskiden böyle değildi" dedi.

Sinema eleştirmenleri, ünlenmesini sağlayan Minyeli Abdullah filmini çıktığı Ateş Hattı türü tartışma programlarında "hataydı" diyerek reddeden eski sinema oyuncusu, şimdiki CHP'li Berhan Şimşek'i sola angaje olmakla suçluyor. Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, Şimşek'i, "daha önce oynadığı bazı filmleri ortaya çıkmaması için gizleyen" oyunculara benzetti.

Dorsay'a göre, Berhan Şimşek'in birden bire bu rolünü "dışlaması" şu an içinde bulunduğu politik konumla ilgili. Şimşek'in eskiden olmadığı şekilde son zamanlarda sola angaje olduğunu kaydeden Dorsay, "Bir oyuncunun geçmişte aldığı roller için, hataydı, günahtı demesinin bir anlamı yok. Politik amaçları olduğu için Şimşek, şimdi bu şekilde davranarak bir nevi günah çıkarıyor. Eskiden böyle değildi" dedi. Dünya çapında ün yapmış Amerikalı karakter oyuncularından örnekler veren Dorsay, bu tür oyuncuların genellikle kendilerini her türlü politik ve ideolojik bağlantıdan uzak tuttuklarını söyledi. Dorsay, "Asıl yıldızlar da bu oyuncular" şeklinde konuştu.

Quine ve Şoray örneği

"Çok güçlü sanatçılar herzaman kariyerlerini ön plana çıkarıp birşeyler yapmıyorlar" diyen Dorsay başta yapılan politik tercihin çok önemli olduğunu hatırlatarak, Şimşek'in de politik hesaplarına göre davranışlarda bulunduğunu söyledi. Dorsay, Türkiye'deki oyuncular içinde Türkan Şoray'ın ideolojiler üstü kalmayı başardığını ve böyle olmanın da sinema açısından "gayet iyi" olduğunu dile getirdi. Türkiye'de ideolojiler üstü kalmayı başarmış oyuncular içinde Şoray'ı gösteren Dorsay, dünya çapında ün yapmış karakter oyuncusu Anthony Quinn'nin de ideolojik veya dini angajmanı bulunmayan yıldızlar içinde bulunduğunu belirterek, "Quinn, Yunan Zorba'yı da Ömer Muhtar'ı da, Hz. Hamza'yı da rahatlıkla canlandırdı. Bu ona güç kazandırdı" dedi.

Dorsay, Amerika'da bizdeki gibi ideolojik zıtlıkların bulunmadığını, sadece bazı oyuncuların destekledikleri politik partilerin kampanyalarına katıldıklarını aktardı.

Dorsay, "Acaba bu durum Türk sinemasının ufku önünde bir engel mi?" şeklindeki sorumuzu ise, "Değil, çünkü bizdekiler ne dev oyuncular ne de evrensel oyuncular" diyor.

Geçmişi yadsımak gerekmiyor!

Bir dönem "Beyaz Sinema veya İslamcı Sinema" denilen bir furya başladığını ve bazı sanatçıların da o filmelerde rol aldığını hatırlatan Dorsay, şöyle dedi: "Bu filmlerde oynadıktan sonra bu filmler hataydı demenin bir anlamı yok. Bu tür geçmiş rollerin yadsınması taraftarı değilim. Belki çirkin bir benzetme olacak ama, bu biraz da seks filminde oyanayıp sonradan ortaya çıkmasın diye bunu saklamaya çalışan sanatçının durumuna benziyor".

 
Lale diyarında Türk Edebiyatı
İşçi olarak çalışan bir Türk ailenin çocuğu olan Erhan Gürer, yapacağı çevirilerle Hollanda ile Türkiye arasında kitaptan bir köprü kuracak...
Azeri ressam öğretmenlik yapıyor
Azeri ressam Şahin Mehmedov, İl Kültür Müdürlüğü'nün açtığı kurslara katılanlara resim öğretmenliği yapıyor. Mehmedov, 8 ay önce Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den ayrılarak Türkiye'ye geldiğini ve Edirne'de olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Azerbaycan'ın ünlü ressamlarından Ezim Ezimhan'ın adının verildiği Bakü'de bulunan Resim Yüksek Okulu'nda uzun süre resim öğretmenliği yaptığını belirten Mehmedov, 100 civarında yağlıboya tablosu bulunduğunu kaydetti. Mehmedov, "Biz profesyonel olduğumuzdan, resim yapmak için ilham beklemiyoruz. Nerede bir güzellik varsa onu resmetmeyi seviyorum" diye konuştu. Bu yıl Mart ayından itibaren İl Kültür Müdürlüğü'nde göreve başladığını anlatan Mehmedov, resim yapmanın, farklı dünyalara açılan bir pencere olduğunu belirtti. Kurslara katılanlarla resme sıfırdan başladıklarını dile getiren Mehmedov, "35 kursiyere resim dersi veriyorum. Gruplar halinde çalışmalar yapıyoruz" dedi.
5 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED