T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Mavi Akım sitemi

"TÜRKÇE Konuşan Ülkeler Zirvesi" Orta Asya'da İslamcı ve ayrılıkçı hareketlerle mücadele kararı ile sona erdi. Türkmenbaşı, Türkiye'nin Mavi Akım'la Rusya'ya büyük prim verdiğini söyledi.

Çırağan Sarayı'nda önceki gün başlayan "Türk Dili Konuşan Ülkeler 7. Devlet Başkanları Zirvesi" dün sona erdi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen kapanış oturumunun ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve konuklar, ortak basın toplantısının yapılacağı salona geçtiler. Burada, Zirve'nin Sonuç Belgesi, Cumhurbaşkanı Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Askar Akayev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı ve Özbekistan Meclis Başkanı Erkin Halilov tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Sezer, Avrasya coğrafyasının doğal zenginlikleri ve geniş ekonomik imkanlarından tüm bölgenin ekonomik ve toplumsal gelişmesine katkı sağlayabilecek biçimde yararlanılması gerektiğini belirterek, "Aktau, Bakü, Tiflis, Ceyhan petrol boru hattı tasarısına büyük önem vermeye devam etmekteyiz" dedi.

Sezer, şunları söyledi: "Ülkelerimizin yer aldığı Avrasya coğrafyasının doğal zenginliklerini ve geniş ekonomik imkanlarını gözönünde bulundurarak, bunlardan ülkelerimizin ve tüm bölgenin ekonomik ve toplumsal gelişmesine en büyük katkıyı sağlayabilecek biçimde yararlanılması üzerinde önemle durduk. Biz ilgili ülkeler doğal olarak bu bağlamda Aktau, Bakü, Tiflis, Ceyhan petrol boru hattı tasarısına büyük önem vermeye devam etmekteyiz."

Radikal İslama karşı işbirliği

Sezer, ilki 1992 yılında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Dorukları sürecinin, geçen 9 yıl içinde önemli bir gelişme kaydettiğini, bölgede barış ve istikrara nasıl katkıda bulunacağı hakkında çok verimli bir görüş alışverişine imkan veren bir forum durumuna geldiğini söyledi.

Sezer, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ortak bölgemizde barış ve istikrarı, ülkelerimizin gönenç ve ekonomik kalkınmalarını tehdit eden uluslararası terörün köktendinci ve ayrılıkçı akımlar, yasadışı göç, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı ile diğer sınır aşan örgütlü suçlara karşı tedbirler ikili çok taraflı işbirliğinin artırılması, güçlendirilmesi konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu memnunlukla belirledik."

Sezer, gelecek Doruk Toplantısı'na ev sahipliği yapacak olan Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na başarı diledi ve bu toplantıya katılmaktan onur duyacağını söyledi.

Türkmenbaşı Ersümer'i suçladı

Türkmenistan Cumhurbaşkanı son günlerde adı yolsuzluk olaylarına karışan Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'e suçlamada bulundu. Mavi Akım projesi ile başta Rusya'ya büyük prim verildiğini bu yolla Türkiye'ye getirilen doğalgazın 120 dolara mal olduğunu ancak kendilerinin 75 dolara doğalgaz vermeyi hazır olduklarını söyledi. Türkmenbaşı, kendilerinin bu teklifine Ersümer'in karşı çıktığını ve Türkiye'nin milyarlarca dolarını heba ettiğini savundu.

Ersümer'in bu hareketini siyası olarak değerlendirdiğini ve buna saygı duyduğunu açıklayan konuk Cumhurbaşkanı, ancak bu siyasi tercihin Türk insanının cebinden daha fazla para çıkması anlamına geldiğinin altını çizdi. Ermeni sorunu ele alınmadı

KAPANIŞ bildirisinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan başkanlar, Zirve'de Ermeni sorunun ele alınmadığını söyledi. Ancak Azeri bir bayan gazetecinin "Kırgızıstan Cumhurbaşkanı'ın Temmuz 1999'da Ermenistan'a yaptığı ziyaret sırasında 'soykırım anıtı'nı neden ziyaret ettiği yönündeki sorusunu Kırgızıstan Cumhurbaşkanı cevaplamadı.

Protokol krizi yaşandı

ZİRVE başlamadan önce bayrak krizi yaşandı. Toplantı salonuna yerleştirilen bayrak ve filamaların yerine beğenmeyen konuk ülke cumhurbaşkanlarının protokol görevlileri bayrak yerlerinin değiştirilmesini istedi. Ancak Türk tarafı kesinlikle bayrak yerlerinin değişmeyeceğini belirtmesi gergin anların yaşanmasına neden oldu.

Muhammed PAMUK

 
ABD-Çin sanal savaşı
Casus uçak krizinin ardından ABD'li ve Çinli bilgisayar korsanları arasındaki sanal savaş şiddetini artırdı. Çinlilerin 1 Mayıs'ta ABD internet sitelerine karşı büyük bir saldırıya hazırlandığı bildirildi.
Ürdün-Mısır planına Rus desteği
ABD Başkanı'nın "Çin saldırırsa Tayvan'ı savunmak için her şeyi yaparız" sözü ABD-Çin ilişkilerini gerdi. Pekin, "Bu sözler, ABD'nin tehlikeli bir yolda ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor" dedi.
İlk uzay turisti bugün yolcu
Dünyanın ilk uzay turisti olacak olan Amerikalı Dennis Tito, yolculuğuna bugün başlıyor. Ruslar tarafından uzaya götürülecek olan Tito'yu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) taşıyacak olan "Soyuz TM-32" uzay aracının, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden bu sabah fırlatılması kararlaştırıldı. ABD'nin itirazlarına ve uzay istasyonunda başgösteren bilgisayar arızalarına karşın, Rusya tutumunu değiştirmedi. Uzay çalışmalarını yürüten "Energiya" kuruluşunun Genel Müdürü, "Amerikalıların ne istediğini anlayamıyoruz. UUİ ortak çabanın ürünüdür. Bir taraf, diğer tarafa isteklerini dayatamaz" diye konuştu.
28 Nisan 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED