T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Para borca gidecek

IMF ile 18. stand-by yolda. Yeni Niyet Mektubu'na göre 14,3 milyar dolarlık kaynak, Fon'daki bankalar ve kamu bankalarının görev zararları ile iç borçlanma için kullanılacak.

Yeni ekonomik program ve dış finansman ayağıyla birlikte, IMF ile yapılacak 18. stand-by anlaşmasının hazırlıkları tamamlanma noktasına gelirken, yeni Niyet Mektubu'nun da içeriği belli olmaya başladı. Yeni Niyet Mektubu'nun yaklaşık yarısını, Fon'daki bankalar ve kamu bankalarının görev zararları ile gecelik borçlanma maliyetlerinin nasıl tasfiye edileceği konuları oluşturuyor.

Önce iş sonra para

Dış kaynağın belli olması nedeniyle, programın para politikası, iç borçlanmayı hafifletecek bir şekilde değişiyor. Yani, bu yılki iç borçlanma gereği, 80 katrilyondan 65 katrilyon liraya geriliyor. Önceden kalan 4,3 milyar doların yanı sıra yeni 10 milyar dolarlık ek destekle birlikte, bu yıl toplam 14,3 milyar doları bulacak mali yardımın belirli bir kısmı, IMF ve Dünya Bankası tarafından hemen serbest bırakılacak.

Köhler resmen açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler, Türkiye'ye yaklaşık 10 milyar dolar tutarında ek mali destek sağlamaya hazır olduklarını açıkladı. Köhler, mali planın ayrıntıları üzerindeki çalışmaların tamamlanması gerektiğini kaydetti.

'Değişim kaçınılmaz'

Köhler, Türkiye'nin ekonomik programının yolsuzluklarla mücadeleyi ve ekonominin siyasetten ayrılmasını amaçladığını belirterek, "Program uyarınca, artık partilerin, parti liderlerinin devlet bankalarını kontrol etme olanağı ortadan kalkma durumunda" dedi.

ABD: Batırırsanız bir daha yok!

ABD`nin önde gelen gazetelerinden New York Times, ABD Hazine Bakanı Paul O`Neil`in, ``yeni ekonomik programın başarısızlığa uğraması durumunda, Türkiye`nin başka uluslararası yardım alamayacağı konusunda Bakan Derviş`i uyardığını`` öne sürdü. Gazete bu yoldaki haberini, müzakerelere katılan kaynaklara dayandırdı. Washington çıkışlı ve Joseph Kahn imzalı haberde, ABD`nin yeni 10 milyar dolarlık ek mali yardım paketine destek verdiği kaydedildikten sonra, O`Neil`in uyarısının, Bush yönetiminin kalkınan piyasa ekonomilerinde başgösteren krizlere karşı izleyeceği politikanın ön örneği olduğu kaydedildi.


 
Kendinizi kuyudan çıkarın
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, "Tarihe nasıl yazılacağınızı Allah bilir. Ama başarırsanız, memleketi değil kendinizi de kuyunun dibinden çıkarırsınız" dedi
Derviş uçurdu
Derviş'in ek destek açıklaması piyasaları uçurdu. Borsada dün çoğu hisse tavan yaparken endeks 12.363 puana çıktı. Faizler geriledi, dolar düştü.
Faiz ve döviz geriledi

THY'de uçuş yüzde 34 zamlı
İstanbul- Türk Hava Yolları, iç hat bilet ücretlerine ortalama yüzde 33,8 oranında zam yapmaya karar verdi. Zam kararı basın toplantısıyla duyurulurken, yeni ücretler 30 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. Yeni ücret tarifesine göre, İstanbul ile Ankara arasında bilet fiyatı 53 milyon liradan 72 milyon liraya yükseltildi. Toplantıda, Uşak, Isparta, Sinop, Adıyaman ve Siirt'e yapılan uçak seferlerinin de iptal edildiği bildirildi. Türk Hava Yolları Genel Müdür Vekili ve Uçuş İşletme Başkanı Oktay Öztekin, yakıt fiyatlarındaki bu artışın THY'ye 100 milyon dolar ilave bir yük getirdiğini vurguladı.
28 Nisan 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED