YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Vali deviren Cargill

İznik Gölü yakınında fabrika kuran Cargill firmasının Orhan Taşanlar'ın görevden alınmasında rol aldığı, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel ile Başbakan Mesut Yılmaz'ın Taşanlar'a 'telkin'de bulunduğu belirtildi.

Hakkındaki tüm mahkeme kararlarına rağmen faaliyetlerini sürdüren Cargill'le ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Firmanın İznik Gölü yakınında kurduğu fabrikaya karşı çıkan dönemin Valisi Orhan Taşanlar'ın görevden alınmasında bu gelişmelerin etkili olduğu belirtildi.

Taşanlar'a bu konuda "telkin"de bulunanlar arasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın da yeraldığı kaydedildi.

Cargill firmasının fabrika girişimleri ile birlikte Bursa'da ortaya çıkan tepkiler, çeşitli platformlarda dile getirilmeye başlandı. Vali Orhan Taşanlar, fabrikanın kuruluşu hakkında 10 Şubat 1998'de DPT Müsteşarlığı'na hitaben yazdığı yazıda "Bahis konusu bölgede, 1995 yılından günümüze kadar beş ayrı ticari firmanın çeşitli amaçlı tesis yapmak üzere ön izin ruhsat talepleri, bölgenin tarımsal niteliği, coğrafi konumu ve çevresel özellikleri dikkate alınarak reddedilmiştir.

Cargill için verilen inşaat izni, daha önceki inşaat yapımı taleplerine örnek teşkil ederek izin anlamı taşıyacaktır. Ayrıca DSİ'nin yapmış olduğu çalışma ve yatırımlar önemini kaybedecek, sulama için yapılan bütün imalat ve harcamalar boşa gidecektir. Bu bilgi, görüş ve endişeler doğrultusunda verilen kararın, bir kez daha gözden geçirilmesi hususunda gereğini müsaadelerinize arz ederim" dedi.

Taşanlar'ın yaptıkları bununla da sınırlı kalmadı ve pekçok sivil toplum kuruluşu ve hukukçu ile birlikte Cumhurbaşkanı Demirel'e hitaben "Cargill'in fabrika kurmasının sakıncalarını" anlatan bir mektup yazdı. Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in de öncülük ettiği bu mektup kampanyasına, birbirinden ilginç cevaplar geldi.

Mesut Yılmaz: Taşanlar'a telkinde bulundum

Cargill'in fabrika kurması için imza atan dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz da, Taşanlar'a "telkinde bulunanlar" arasında yerini aldı. Vali Taşanlar'ın kendisine bu konudaki endişelerini dile getirdiğini ifade eden Yılmaz, "Cargill konusunda geri dönüşün mümkün olmadığını ve kendisinin de bu konuda Taşanlar'a telkinde bulunduğunu" Bursa'da yaptığı açılışlar sırasında dile getirdi. Bu gelişmelerden kısa süre sonra da Orhan Taşanlar merkez valisi olarak Ankara'ya alındı.

DEMİREL'DEN TAŞANLAR'A MEKTUP

Bursa halkının kaygılarını dile getiren mektuba ilk cevap Demirel'den ve "kişiye özel" olarak geldi. Orhan Taşanlar'a yazılan klasik "Demirel" üsluplu mektupta, "Amerikan firması Cargill'in yatırım yapacağı konuda bilgi sahibi oldum. Gerekli kolaylıkların sağlanması için ilginizi bekler, gözlerinizden öperim" denildi. Cargill'in Çankaya'dan aldığı destek bu mektupla sınırlı kalmadı. Yine dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Necdet Seçkinöz imzasıyla yazılan ve ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarına gönderilen bir diğer yazıda "Cargill'in mısır işleme (nişasta) fabrikasının yapımını tamamlayabilmesi için yasal ve idari yetkilerin kullanılması" istendi. Cargill'le ilgili yargı süreci devam ederken ortaya çıkan bu mektup, diğerinin aksine basında yer almasına rağmen gereken tepkiyi bulmadı.


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...