AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y E M E K
BEYOĞLU'NDA YAŞAYAN ERZURUM
Naumpaşa Konağı

Son yıllarda lokanta, kafe, vb. yerlerde inanılmaz derecede bir şark furyası yaşanıyor. Şark sofrası, Anadolu sofrası, Şark kafesi.. ibareleri o kadar yaygınlaştı ki, bu ibareleri müessesesinin isminin sonuna iliştirmeyen yerler yok denecek kadar az. Fakat ne yazık ki bu isimler sadece levha olarak kullanılıyor, bu müesseselerin şark kültüründen ve şark dekorundan ne anladıklarını, ayrıca tartışılır bir konu olarak görüyorum. Mekanlarına şark sofrası ismini veriyorlar fakat duvarlara makine halısı asılabiliyor, servis elemanları papyon, kravatla ortalıkta dolaşabiliyor veya yabancı müzik çalınabiliyor.

Dekor yozlaşmasının olduğu bu dönemde, "evet işte gerçekten şark dekoru böyle olur" dedirten bir yerden bahsedeceğim sizlere: Naumpaşa Konağı.

Türkiye müzesini andıran 7 katlı Naumpaşa Konağı'nda, Türkiye'nin dört bir köşesinden bir parça örnek var. Kar kayağından değirmen taşına, kömür ütüsünden dikiş makinesine kadar aklınıza gelen her şeyin orjinalini görebilir, kendinizi zaman tüneline girmiş gibi hissedebilirsiniz. Naumpaşa Konağı'nın sahipleri Gani ve Ubeydullah kardeşlerin bir seneyi aşkın süredir yaklaşık 45.000 km yol katederek, tüm Türkiye'yi gezip elde ettikleri tarihi eşyalarla dolu bu mekan hem göze, hem mideye hitap ediyor. Sahiplerinin Erzurumlu olması sebebiyle, Erzurum yöresine has yemekler yapılıyor.

KESME AŞI ÇORBASI

Gani beyle, yer sofrası etrafında mekanın dekoru üzerine sohbet ederken, yemek siparişimi vermek üzere bir mönü istedim. Fakat Gani bey duruma hemen müdahale etti ve öncelikle çorba içmemi tavsiye etti. Kesme aşı dedikleri çorba masama geldiğinde, Erzurum mutfağının güzelliklerini hemen görmeye başladım. Yeşil mercimek, özel açılıp çorbanın içine ufak ufak doğranan hamur ve çeşitli ot - baharatlarla yapılan ilginç ve lezzetli bir çorba.

7 ÇEŞİT ERZURUM TABAĞI

Çorbadan sonra gelen Erzurum tabağının içinde lahana dolması, lor dolması, otlu tepsi böreği, yumurtalı fasulye kavurması, mantı, pazı kavurması olmak üzere toplam 7 çeşit ürün var. Bu tabağın içinde favorim lor dolması ve otlu tepsi böreğinden yana oldu. Otlu tepsi böreğinin içinde kullanılan otlar Erzurum'dan geliyormuş. Aş ve tarun otu dedikleri bu ot çeşitleri böreğe çok güzel koku ve tat bırakmış. Ve yemekten sonra tabii ki tatlı tercihim kadayıf dolmasından yana oldu. Tadılmaya değer bir lezzetti. Naumpaşa Konağı'na geldiğiniz zaman, bu kadar yemeğin ardından midenizde bir parça yer kalırsa, bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim. Aslında tatlıyı gerek sağlık gerek damak tadı açısından lezzetini daha iyi algılayabilmek için yemek öncesi yenilmesi lazım, fakat bazı durum ve zamanlarda bu kurala uyamıyorum. Benim sizlere tavsiyem tatlıyı yemekten önce yemeniz olacaktır.

KONAĞIN TEPESİNDE NARGİLE KEYFİ

12:00-24:00 arası hizmet veren Naumpaşa Konağı'nın 7. katında Galata Kulesi manzarası eşliğinde nargile keyfi de yapabilirsiniz. Ayrıca size tahsis edilmiş küçük odacıklarda ailenizle rahatça yemek yiyebilme fırsatını yanında, isteyen ayakkabılarını çıkarıp yer sofrasında da oturabilir. Ne dersiniz, bu yazdıklarım gerçekten şark kültürü değil mi??? Gittim, gördüm, tattım, memnun kaldım. Tavsiye ederim...

KESME AŞI TARİFİ

Malzemeler (6 kişilik): 1 orta boy soğan, 150 gr kuşbaşı et (tranç veya bonfile), 200 gr yeşil mercimek, 200 gr kurutulmuş erişte, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pulbiber, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı tarhın, 150 gr tereyağı, 2 yemek kaşığı salça.

Yapılışı: Soğanlar ve etler küçük küçük doğranır, tereyağı eritilir, soğan ve etler yağın içine atılır. Soğanlar ölünceye kadar piştikten sonra içine salça katılır. Üzerine yeteri kadar su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Kaynadığı zaman önceden haşlanan mercimek ilave edilip, içerisine baharatlar eklenir. Bunun ardından erişteler de katıldıktan sonra en son tarhın atılır. 1 dk daha karıştırılıp ateşten alınır. Afiyet olsun...

BEĞENDİKLERİM

• Kesme aşı • Otlu börek • Dekorasyon

BEĞENMEDİKLERİM

Müessesenin girişinde asılı olan fiyat tabelası, böylesine bir yere göre çok basit kalmış. Ürünlerin soğuk servis edilmesi.

ÖNERİLER

Müessesenin çok katlı olması sebebiyle katlara ara mutfak konulması gerekir. Böylece hem müşteriye ürünler sıcak sunulur, hem de servis hızı artar. Katların arasına servis asansörü yapılabilir.

SEKTÖREL FİKİRLER

Lokanta, restoran, vb... yerler mönülerine iddialı oldukları ürünlerinin yörelerini, yapılışlarını ve resimlerini ekleyebilirler.

FİYATLAR

Ayran aşı 2 milyon
Dolma tabağı 10 milyon
Tandır 9 milyon
Kadayıf dolması 2 milyon
İçecek 1.750 bin

NASIL GİDİLİR

Katip Mustafa Çelebi Mah. Taksim Kuyu Sk. No:13 Beyoğlu / İSTANBUL Tel : 0212 244 84 01 (3 hat)

LEZZETLİ SÖZLER

Gönül her dosttan bir gıda alır.
Gönül her bilgiden bir mânevî zevk, bir safâ, bir arınma elde eder.
(Mevlana Celaleddin-i Rumi)


20 Aralık 2003
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED