AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
KİTAPLAR DEĞİL
hayatlar tartışılıyor

Popüler isimlerin özel hayatlarını anlattıkları otobiyografi ve anı kitapları yayınlanmadan gündem, yayınlanınca liste başı oluyor. Kitapların değil, hayatların konuşulması sonucunu doğuran bu durum, hem yayınevinin, hem medyanın işine geliyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Müjdat Gezen'in "Galiba Ben Sanatçıyım" adlı kitabının medyada yer alan haberler nedeniyle basımının durdurulması, geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konularından biriydi. Gazetelerin, henüz yayınlanmamış kitaptan alıntılar yapması ve Gezen'in şifrelendirerek anlattığı aşklarını deşifre etmesi, adı geçen ünlülerin itirazlarına neden oldu. Müjdat Gezen Can Yayınevi'nin kitabın promosyonunu kendisinden habersiz yaptığını iddia ederek kitabını geri çekerken, Can Yayınevi'nin sahibi Erdal Öz de promosyon için yazardan izin almasının gerekmediğini belirtti ve kitabı basmayacağını duyurdu. Bu olayın ilk perdesiydi. İkinci perdede, taraflar basın önünde biraraya gelip, işi tatlıya bağladı.

    Kitabın akıbeti belirsiz olsa da, dedikoduların kışkırttığı okurun, basılması halinde kitabın satışını artıracağı kesin görünüyor. Geriye ise son dönemlerde yayınlanan hatıratların neden magazin malzemesi haline geldiği sorusu kalıyor. Sorun daha çok gösteri sanatlarına yıllarca emek vermiş isimlerin hatıratlarını yayınlamasıyla ortaya çıksa da benzer bir olay bu yılın başlarında Hasan Öztoprak'ın aynı yayınevinden çıkan İmkansız Aşk adlı romanı nedeniyle bir kez daha yaşanmıştı.

    Artık kanıksanan bu tabloda tartışmalar medya, sanatçılar ve yayınevinden oluşan üçlü sacayağı etrafında dönüyor. Haber bulma, gündemde olma, çok satma kaygıları, edebiyatın önemli bir dalını zedeliyor. Edebiyatçı Ahmet Kekeç ve eleştirmen Zeki Coşkun, bu sorunda, yayıncıların da medyanın da payı olduğunu düşünüyor.

    ENFORMASYONDAN DEZENFORMASYONA

    ZEKİ COŞKUN
    "Şov dünyasındaki insanlar ben özel hayatımla değil, sanatımla gündeme gelmek istiyorum derler ama 'sanat' yoktur ortada. Ben sorunun, kitabın piyasaya çıkmadan enformasyondan çok dezenformasyona dönerek medyada yer almasından kaynaklandığını düşünüyo-rum. Ortaya çıkan durum hem yazarı hem yayınevini zor durumda bırakıyor. Kitabın yeniden tetkik edilmesi gerekiyor."

    YAPILANLAR TEK KELİMEYLE MÜSTEKREH

    AHMET KEKEÇ
    Yayıncılar, artık endüstrileşmenin gereğini yerine getiriyor ve promosyonun da ittirmesiyle kötü, tapon, işe yaramaz kitaplarına yüksek tirajlar yaptırıyor. Yazarlarımız da, ilk cinsel deneyimleriyle, yarattıkları küçük çaplı skandal ve rezaletlerle kamuoyunun ilgisini çekmeye çalışıyor. Elbette satış amaçlı promosyona karşı değilim, ama yapılanlar tek kelimeyle müstekreh.


    KÜLTÜR HARİTASI

  • Gary Ross'un Yaşamın Renkleri filmi saat 15.30 ve 19.00'da Tarık Zafer Tunaya'da izlenebilir. Tel: 0212 2931270

  • Türk Halk Müziği sanatçısı Nida Ateş'in konseri Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde.

  • Serap Selçuk Atabaş'ın resim ve değerli taşlardan oluşan sergisi, 30 Aralık'a kadar Ankara Transperen Sanat Galerisi'nde görülebilir.

  • Dostojevski'nin aynı adlı romanından sahneye uyarlanan Suç ve Ceza, Kazım Akşar rejisiyle Ankara Büyük Tiyatro'da.

  • Su ve Yaşam konulu panel 15.30'da Yeni Yüksektepe Vakfı'nda. Tel: 0 532 6948479

  •  
    Işık Saçan Apollon ödülü 'Uzak'ın
    6. Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması ödül töreniyle sona erdi.
    Ritm performansla çarpıcı anlatımlar
    Ünlü caz ustası Okay Temiz, 23 Aralık 2003 Salı günü saat 20:00'de Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde muhteşem bir ritm performansı sergileyecek. Yıllar boyunca topladığı ve yaptığı bir çok farklı enstrüman dahil tüm vurmalı çalgıları kendine özgü bir biçimde yorumlayan ve en basit ritimleri bile çarpıcı bir anlatıma dönüştürebilen Temiz dünyanın heryerinde yaklaşık 3 bin 300 konser verdi, 350 festivale katıldı. Temiz şimdi, 34 senelik tecrübelerini Türkiye'de hayata geçirmeye çalışıyor.
    KIRK YILA BİR VİRGÜL Hasan Nail Canat sahnede 40. yılını kutluyor, Canat, bu akşam saat 20.00'de Çemberlitaş Fırat Kültür Merkezi'nde 'Sıradışı Bir Martı' adlı oyunla sahneye çıkacak. "Bu bir jübile değil. Sanat hayatımda büyük bir virgül gecesi.. Çünkü sanatçının jübilesi olmaz." diyen sanatçı programın sonunda, çoğunu sahnelediği eserlerini imzalayarak okurlarla sohbet edecek.
    Küçük Özgürlük
    Küçük Özgürlük, Cannes'te de gösterilen ve Almanya'da yaşayan yönetmen Yüksel Yavuz'un ülkemizde vizyona giren ilk filmi. Hamburg'un, göçmenlerin ağırlıkta olduğu bir bölgesinde geçen film, ailesinin ölümünün ardından Türkiye'den Almanya'ya göç eden 16 yaşındaki Baran karakterinin, yeni yaşamına alışma sürecinden bir kesiti perdeye taşıyor.
    Gerçekten uyarlama
    Carandiru, gerçek bir hikayeden Drazio Varella tarafından yazılmış 'Carandiru İstasyonu' adlı kitabın film uyarlaması. Filmde Sao Paulo'nun iğrenç Casa de Detençao'sunda oniki yıldan fazla çalışmış bir doktorun bakış açısından suç, intikam, aşk, arkadaşlık ve 111 kişinin öldüğü, talihsiz bir şekilde gelişen 1992 katliamıyla ilgili hikayeler anlatılıyor.
    21 Aralık 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED