AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Piyango sizi çarpmasın!

Milli Piyango'nun 10 trilyon liralık büyük ikramiyesinin hayalini kuran binlerce vatandaş, piyango gişelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Psikologlar ise umutlarını piyangoya bağlayanları psikolojik sorunların beklediğini belirtiyor.

Milli Piyango İdaresi, yılbaşı özel çekilişinde, ikramiyeyi 10 trilyon lira olarak belirleyince trilyoner olma hayali içinde olan vatandaşlar İstanbul Eminönü'ndeki Nimet Abla Milli Piyango gişesi önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Etrafta çok sayıda seyyar satıcının Bahçekapı imzalı bilet satmasına rağmen, Nimet Abla gişesinden alacakları bilete büyük ikramiyenin isabet edeceğine inanan vatandaşlar, saatlerce kuyrukta beklemeyi tercih ediyorlar. On milyon hayaliyle ellerini gişeye yönelten vatandaşlar arasında zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor.

Seyyarlara bakan yok

Seyyar piyangocular ise 'Aynı bilet ayni para' sloganı ile ellerindeki biletleri satmaya çalışıyorlar. Beş yıldır seyyar piyano satan Perihan Evsen, bu yıl Eminönü'ndeki Nimet Abla gişesinin önündeki yığılmanın milli piyano biletlerinin tükeneceği kaygısından kaynaklandığını söyledi.

Seyyar biletçi Reyhan Kuba da, büyük ikramiyenin 10 trilyon olarak belirlenmesinin vatandaşları cezbettiğini kaydetti. Bu yıl Milli Piyango'nun çeyrek bileti 4, yarım bilet 8 ve tam bilet ise 16 milyon lira olarak belirlendi.

Çıkarsa fabrika kurarım

Bu arada milli piyango bileti almak için Eminönü'ndeki Nimet Abla gişesi önündeki kuyrukta bekeleyenler arasında İstanbul dışından gelenlerin sayısı da oldukça fazla. Bilet almak için Ağrı Doğu Beyazıt'tan gelen Yaşar Bozdoğan, büyük ikramiyenin kendisine çıkması halinde Ağrı'ya fabrika kuracağını ifade etti.

Cahit Yalçın da bilet almak için Çanakkale Bozcada dan gelmiş. Yalçın akraba ve arkadaşlarının sipariş verdiği bir milyon liralık milli piyango bileti alarak Bozcada'ya döneceğini vurguladı.

Gişe-seyyar rekabeti

Büyük ikramiyenin mutlaka Nimet Abla gişesi gibi uğurlu olduğuna inanılan gişelerden çıkacağına inanan birçok vatandaş seyyar piyango satıcılarından bilet almıyorlar. Seyyar satıcılar da bunun üzerine 'Aynı bilet ayni para' sloganı ile ellerindeki biletleri satmaya çalışıyorlar.

Depresyona girebilirler

Psikiyatrist Arif Verimli de insanları depresyona sevkeden koşulların başında umutsuzluğun geldiğini hatırlatarak, kazanamama sonucu kişide ortaya çıkacak umutsuzluğun şans oyunlarının olumsuz yönünü yansıttığını kaydetti. Verimli vatandaşlardan umutlarını ve hayallerini fantasyalardan uzak gerçekçi değerler üzerine kurmalarını istedi.

Kazanan da risk altında

Psikolog Yasemin Uçal büyük ikramiye isabet eden vatandaşın alıştığı hayat düzeninin değişmesinden kaynaklanan büyük bir uyum sorunu yaşayabileceğini vurguladı. Uçal ayrıca "Geleceklerini milli piyanogoya endeksleyenler kazanacakları umuduyla mevcut işlerini ikinci planda tutarak, ellerindeki işi de kaybedebilirler" dedi.

  • OKTAY MEHMET ÜSTANBUL



  • 22 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED