AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
2003 reform yılı oldu

Hükümetin, AB'ye uyum kapsamında yaptığı yasal reformlarla Türkiye'de çok önemli yenilikler yaşanmaya başladı. 2004 yılı da, yasal reformlar sürerken, uygulamaya özen gösterilen bir yıl olacak.

Hükümet, AB'ye uyum konusunda ev ödevini büyük bir başarıyla yerine getirerek, bu kadar hızlı değişim beklemeyen üye ülkeleri şaşkına çevirdi. AB'ye uyum konusunda hayata geçirilen yasalarla Türkiye'de çok önemli yenilikler yaşanmaya başladı. Birbiri ardına çıkarılan 7 ayrı uyum paketiyle, 83 yıllık Cumhuriyet'in yüzü güldü. Anayasa'nın "Başlangıç" metni ile 13, 14, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 28, 31, 33, 34, 36, 38, 40, 41, 46, 49, 51, 55, 65, 66, 67, 69, 74, 86, 87, 89, 94, 100, 118, 149 ve Geçici 15. maddeleri değiştirildi. Önümüzdeki yıl da yasal reformlar devam ederken, yeni düzenlemelerin uygulanmasına özen gösterilecek.

TBMM reform yapmaya alıştı

1. Uyum Paketi ile 4744 sayılı Kanun kapsamında, "Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun ve Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nda değişiklikler yapıldı.

2. Uyum Paketi ile İl İdaresi Kanunu, Basın Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Dernekler Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu değiştirildi.

1. Uyum Paketi ile Türk Ceza Kanunu, Kaçakçılığı Men ve Takibine Dair Kanun, Orman Kanunu, Dernekler Kanunu, Vakıflar Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usul Kanunları, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu, Yabancı Dil Eğitimi ve Farklı Lehçelerin Öğretilmesi Hakkında Kanun ile Serbest Bölgeler Kanunu değiştirildi.

OHAL'in kaldırılması

4. Uyum Paketi ile Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu, Vakıflar Kanunu, Basın Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçim Kanunu, Dernekler Kanunu, Mahalli İdareler Seçim Kanunu, Çocuk Mahkemeleri Kanunu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Kanunu, Adli Sicil Kanunu, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği Kanunu, Memurların Yargılanması Hakkındaki Kanun ve Medeni Kanun'da köklü değişiklikler gerçekleşti.

5. Uyum Paketi ile Ceza ve Hukuk Muhakemeleri Kanunları ile Dernekler Kanunu'nun bazı maddeleri değiştirildi.

En çok değişiklik TCK'da

6. Uyum Paketi ile Türk Ceza Kanunu, Vakıflar Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu, Nüfus Kanunu, İdari Yargılama Usul Kanunu, DGM Kanunu, İmar Kanunu, Sinema Video ve Müzik Eserleri Kanunu, Adli Sicil Kanunu, Radyo ve Televizyon Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu değiştirildi.

7. Uyum Paketi ile yine Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu, Sayıştay Kanunu, MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Yabancı Dil ve Lehçelerin Öğretilmesi ile İlgili Kanun, Vakıflar Genel Müdürlüğü Kanunu, Terörle Macadele Kanunu, Medeni Kanun ve Askeri Mahkemeler Kanunu'nda yeni değişiklikler yapıldı.

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA



  • 22 Aralık 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED