AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Memuriyette vekalet uygulaması ve vekalet ücreti

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak (Ticaret lisesi mezunuyum) İçişleri Bakanlığı'nın taşra teşkilatında 1990 yılından bu yana çalışmaktayım. Son iki yıl müdürlüğe vekalet ettim. Şubat 2002 tarihinde iki yıllık yüksekokul diplomamı alarak intibakımı yaptırdım. Vekalet ettiğim süre için vekalet ücreti alabilir miyim?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Vekalet, İkinci Görev Aylık ve Ücretleri ile Diğer Ödemeler"i düzenleyen 175'inci maddesinde; "Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (Köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146 ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir. Bulundukları yerden başka bir yerdeki bir göreve vekalet suretiyle atananlara, Harcırah Kanununun geçici görevle başka yere gönderilenlere ilişkin hükümleri uygulanır.

Ancak, kurum içinden veya diğer kurumlardan vekalet edenlere vekalet aylığı ödenebilmesi için, vekilin asilde aranan şartları taşıması zorunludur" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde boş Şube Müdürü kadrosuna vekalet eden memurlara vekalet aylığı ödenebilmesi için;

1- Asaleten Şube Müdürü kadrosuna atanabilmek için gerekli olan Görevde Yükselme Eğitim ve Sınavına girerek başarılı olunması,

2- Asaleten Şube Müdürü kadrosuna atanmanın usulüne uygun olarak atama yapılması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hususa uygun olarak atama yapılmadığı takdirde vekalet aylığı veya zam ve tazminatlardan farklı olanın ödenmesi mümkün değildir.

Diğer yandan, 99 seri No.'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde;

1- Bir görevin vekaleten yürütülmesi halinde görevin gerekleri ve nitelikleri değişmeyeceğinden bu görevi vekaleten yürütecek olanların asil memurda aranan şartlara sahip olmaları gerekmektedir. Bu sebeple;

a) 1-4 üncü dereceli kadrolara vekalet edeceklerin 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinde belirtilen şartları haiz olmaları,

b) 5-15 inci dereceli kadrolara vekalet ettirileceklerin öğrenim durumları itibariyle tesbit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak kaydıyla vekalet ettirilecekleri kadronun derecesinin, kazanılmış hak aylık derecesinin üç üst derecesinden fazla olmaması, gerekmektedir.

2. Asilde aranan şartlara sahip vekil memur bulunamadığı takdirde, hizmetin aksamadan yürütülebilmesi bakımından herhangi bir şekilde boşalmış veya boş bulunan bir görevin öncelikle varsa yardımcıları yoksa asilde aranan şartlara en yakın personel tarafından tedviren gördürülmesi mümkün görülmektedir.

3 -657 sayılı Kanun'un vekalet ücreti ödenmesine ilişkin 175 inci maddesine göre, tedvir dolayısıyla herhangi bir ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Devlet memurlarının atamaya yetkili amirin izni olmaksızın mahkemelerde bilirkişi olarak görev yapmaları ve takdir olunan bilirkişi ücretlerini almaları mümkündür" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, Şube müdürlüğüne vekil olarak atanma niteliğine sahip bir memur varken nitelikleri uymayan bir memurun tedviren görevlendirilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan köşemize ulaşan bilgilere göre "Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nde" Şube Müdürlüğü kadrosuna vekil olarak atanmaya nitelikleri tutan memur olmasına ve bu memurun da vekil olarak atanma talebi bulunmasına rağmen Şube Müdürlüğü kadrosuna tedviren memur görevlendirilmektedir. Bu şekilde görevlendirilen memurlara da vekalet ücreti ödendiği belirtilmektedir. Bilindiği üzere, görevde yükselme eğitim ve sınavına girmeden asaleten Şube Müdürü kadrosuna atanmak mümkün olmadığı gibi bu durumda olmayanların asilin atanma şartlarını taşımadıkları için vekil olarak atanmaları da mümkün değildir.


Bu yıl yeni bir KPSS-A açılacak mıdır?

Bildiğiniz üzere bu yıl yeni bir KPSS-A sınavı yapılmamıştır. 2003 yılı içerisinde yeni bir sınav açılıp açılmayacağı ise belli değildir. Bu konuda bizleri aydınlatabilirseniz seviniriz.

Memurlar.NET sitesinde bu konuya ilişkin ayrıntılar verilmiştir. Buna göre Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN tarafından bu yıl içinde (Ekim ayı içerisinde) yeni bir KPSS-A adaylarına yönelik olmak üzere yeni bir sınav düzenlenmesi yönünde gerekli talimat, ÖSYM Başkanlığı'na verilmiştir. Bu sınava ilişkin diğer ayrıntılı bilgiler sitede yayınlanacaktır.

Yıllık izindeyken göreve çağrılma halinde harcırah alınabilir mi?

Bir hastanede başhekim muavini olarak görev yapıyorum. Yılık iznime ayrıldıktan üç gün sonra (iznimi memleketimde geçirmek üzere il dışına çıkmıştım) hastaneye genel teftiş amacıyla gelen müfettiş tarafından telefonla göreve çağrıldım. Teftiş müddetince iznimi kullanamayacağım belirtilince göreve başladım. Ancak 500 km'lik mesafeye henüz yeni intikal etmişken, böyle bir çağrı neticesi iznimi yarıda kesip, eşimi ve çocuklarımı alarak geri dönmem sonucu tarafıma harcırah veya başka bir adla masraflarımın ödenmesi söz konusu olabilir mi?

6245 sayılı Harcırah Kanununun Muvakkat vazife harcırahını (Yol masrafı ve yevmiye) düzenleyen 14'üncü maddesinde; "Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur: 1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere; ... "hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, kurumunuza ait bir vazifenin ifası maksadıyla izninizi keserek kurumunuza dönmenizin sizden istenmesi halinde geçici görev harcırahı ödenmesi gerekmektedir. Ancak, harcırah ödemelerinde Devlet Harcama belgeleri Yönetmeliği uyarınca onay gerekli olduğu için kurumunuzca genel teftiş nedeniyle izninizi yarıda keserek çağrıldığınızın resmi olarak belgelendirilmesi gerekmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak Sayıştay Genel Kurulu'nun vermiş olduğu 07.12.1963 tarihli ve 2806/1 sayılı Kararında; "Senelik izinlerini memuriyet mahalleri dışında geçirmekte olanlardan asli memuriyet mahallerine çağrılıp verilen görevi yaptıktan sonra geri kalan izinlerini geçirmek üzere tekrar izin kullanmakta oldukları mahallere avdet edenlere, asli vazife mahalline geliş ve izin kullanıldığı yere dönüş için yol masrafı ile yolda geçen günlere ait yevmiyelerinin verilmesinin uygun olacağı ....."ifadesine yer verilmiştir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

5 Eylül 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED