AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Menopoz sıkıntılarına mutfakta dur deyin!

Menopoz dönemi sıkıntıları başladığında sakın paniğe kapılmayın. Önce hemen doktorunuza başvurun. Doktorunuzun önerileriyle göreceksiniz ki sıkıntılarınız bir süre sonra sona erecektir. Bu süreç içinde kendi kendinize alacağınız önlemler de var. Menopoz döneminde kan yağlarının ve kolesterolünün arttığını ve bunun sonucu şişmanlık ve kalp damar hastalıklarının gelişeceğini düşünerek yiyeceklerinize dikkat edin. Bu konuda uzmanların önerileri şunlar;

  • Yemeklerinizi ayçiçeği, mısırözü, soya ve zeytinyağı gibi sıvı yağlarla pişiriniz. Ayrıca bu yağları az miktarda tüketiniz.

  • Kırmızı eti çok az yemelisiniz. Bunun yerine tavuk ve özellikle bol bol balık eti tüketmelisiniz.

  • Yumurtanın sarısını yemeyin. Beyazını yiyebilirsiniz.

  • Bol bol yoğurt, süt ve peynir tüketin ancak yağsız olanını tercih edin.

  • Kızartma ve çok yağlı yiyeceklerle kremalardan uzak durun.

  • Şekerli ve unlu yiyecekleri en aza indirin.

  • Tuzu da azaltmakta fayda var. Bu dönemde tansiyon riski olabileceğinden az tuzlu yemekte fayda var.

  • Bu dönemde kemik erimelerinin başladığını düşünerek, mutlaka günde 4 bardak süt veya o değerde sütlü veya kalsiyumdan zengin besinler almalısınız.

  • Yürüyüş, yüzme, beden egzersizleri sizi hem kemik erimelerinden hem de kalp ve damar hastalıklarından koruyacak, kilo almanızı engelleyecektir.

  • Derideki incelme ve kuruluğun sonucu oluşan kırışıklıkları önlemek için cildinizi sık sık nemlendirin.

  • Bu dönemde psikolojik sıkıntılar yaşabilirsiniz, bu çok normaldir. Çalışan veya hobileri olan kadınlar bu dönemi çok daha kolay geçirebilir. Gerçekten iyi değerlendirilirse bu dönem yeniden doğuş olabilir. Resim, müzik, yabancı dil, el sanatları, bu dönemde rahatlıkla öğrenilebilir. Unutmayın; bugün yarından erkendir.

    Mısırlı mücver

    MALZEMELER: 300 gr. konserve mısır, 2 adet yumurta, 1 su bardağı un, 1 çay bardağı rende kaşar, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, tuz ve karabiber, kızartmak için yağ.

    HAZIRLANIŞI: Yumurta tuz ve karabiberi bir kapta iyice çırpın. Un ve kabartma tozunu ekleyin. Çırpın. Mısır ve peyniri ilave edip karıştırın. Tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Karışımdan birer çorba kaşığı alıp yağa dökün. Önlü arkalı kızartın. Emici bir kağıt havlu üzerine altın sarısı olan mücverleri çıkartıp fazla yağını alın. Sıcak servis yapın.


  • 5 Eylül 2003
    Cuma
     
    GÜLSEN ORTAÇ


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED