AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Kadrosuzluk nedeniyle yapılmayan atamalar

1977 yılında Tarım Meslek Lisesini bitirdim. 1978 yılında Tarım Bakanlığında Ziraat Teknisyeni Kadrosunda işe başladım. 1990 yılında Teknik Bilimler Yüksek Okulunu bitirerek Tekniker unvanını almaya hak kazandım. Meslekle ilgili bir Yüksek Okulu bitirdiğim için intibakım yapılmasına rağmen kadrosuzluk nedeni ile kadromu alamadım. Ne yapmam gerekiyor?

15.3.1999 tarihli Görevde Yükselme Yönetmeliği gereğince teknisyen kadrosundan tekniker kadrosuna yapılacak atamalar, görevde yükselme eğitimi alma ve bu eğitim sonunda yapılacak olan sınavdan başarılı olma şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla kadro olsa bile bugünkü yürürlükte olan mevzuat gereğince belirtilen eğitimi almadan ve sınavdan başarılı olmadan tekniker kadrosuna atanmanız mümkün değildir. Ancak, Teknik Hizmetler Sınıfında görev yapmanız nedeniyle tekniker unvanını kazandığınız dikkate alındığında 657 sayılı Kanunun 36/A-4 bendi gereğince 1 derece almanız gerekir. Ayrıca, 98/10548 sayılı Yan Ödeme Kararnamesinin 3'üncü maddesinin E bendinde; Özel Hizmet Tazminatı ödemelerinde II sayılı cetvelin Avukatlık, Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıflarını gösteren listelerde yer alan hizmetler için işgal edilen kadroların sınıfları ve personelin kariyerinin esas alınacağı belirtilmiştir. Bu hüküm gereğince, örneğin harita teknisyeni olarak görev yapan bir memur, elektrik teknikerliğini bitirse ve kadro unvanı değişmese dahi dahi teknikerliğin özel hizmet tazminatını alabilir.

DİYANET GÖREVLİLERİNİN ÖĞRETMENLİĞE BAŞVURMA ŞEKLİ

2,5 yıldır Diyanet Işleri Başkanlığı bünyesinde çalışmaktayım. Fen Edebiyat Fakultesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyat mezunuyum. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine Öğretmen olarak geçmek istiyorum, fakat formasyon derslerini almadım. Geçiş yapmak istersem formasyon almamış olmam bir engel teşkil eder mi?

Öğretmenlik kadrolarına atanabilmek için 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ve bu karar ekindeki öğrenim şartlarını taşımak gerekmektedir. Bu çerçevede, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan / açılacak Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamaları halinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine atanabilmektedir. Sınava girmenize gerek olmamakla beraber MEB tarafından Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine kurumlararası nakil yoluyla başvurunun kabul edilmesi halinde, bu kadroya başvurabilmeniz için tezsiz yüksek lisans programını veya pedagojik formasyon programını tamamlamış olmanız gerekmektedir.

ÖĞRETMENLERİN EMEKLİLİK DİLEKÇESİ VERME TARİHİ

Öğretmen olarak çalışıyorum. Acaba emeklilik için ne zaman dilekçe vermem gerekiyor?

30.05.2003 tarihli yazımızda bir memurumuzun bu yöndeki sorusu memurun öğretmen olduğu hususu gözardı verilerek cevaplanmıştır. Verilen cevapta, "Emekliliğe hak kazandığınız tarihe tekabül eden aybaşından bir gün sonra (örneğin 16.5.2003) dilekçe vermeniz yeterli olacaktır." açıklamasına yer verilmiştir. Ancak, bu husus memurlar için bu şekilde olmakla beraber öğretmenler için farklı bir durum sözkonusudur. Milli Eğitim Bakanlığı Teşiklat ve Görevleri Hakkında Kanuna 3.4.1998 tarih ve 4359 sayılı Kanunun 13'üncü maddesi ile eklenen ek maddeye göre; son bir yıllık sürenin en az yarısında Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına ait bir kadroda bulunup emeklilik hakkını kazananlardan (son bir yıl içerisinde istifa etmiş veya müstafi sayılmış olanlar dahil), emekliliklerini isteyenlerin emeklilik işlemleri temmuz ve ağustos ayları içerisinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi için görev yapılan il sınırları içerisinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığının uygun görmesine bağlıdır.



Nakil ve harcırah problemleri

Ben bir kamu kurulusunda memur olarak calışmaktayım. Kendi dogdugum sehre naklen tayin dilekcesi verdim.Kurum harcırahsız olarak tayin istediğime dair ek bir dilekce yazarsam tayinimin olacagını soyledi. Ben de harcırah istemedigime dair dilekce yazdım. Sonucta tayinim cıktı. Harcırahımı almak için mahkemeye dava dilekcesi verirsem, kurumumla karşı karşıya gelme gibi bir durum olacak. Bu durumda mahkemeye verdiğim icin beni surebilirler mi?

Harcırahınızı alabilmek için 60 gün içinde, Bütçe Kanununun Anayasaya aykırılığı istemini de içerecek şekilde dava açmanız gerekmektedir. Diğer taraftan, dava açtığınız için kurumunuz tarafından görev yerinizin değiştirilebileceği veya sürgün edilebileceğiniz yönündeki endişeleriniz yersizdir. İdare yaptığı tüm işlemlerde kamu yararını gözetmekle zorunlu olup, bu amaç dışında yapılacak her işlem yeniden yargı konusu olur.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

7 Haziran 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED