AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

'Yolsuzluklar olurken ses çıkarmalıydınız'

Başbakan Erdoğan, TUSİAD'a, "Yolsuzluk ekonomisi yaşanırken sesiniz daha çok çıkmalıydı. Şimdi karamsarlıkla mücadelede daha fazla ses vermelisiniz" diye seslendi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, sadece siyaset kurumunun eleştirilerek bir yere varılamayacağını ifade ederek TUSİAD üyelerine, "Tepeden tırnağa bir kirlenme, bir yolsuzluk ekonomisi yaşanırken -kusura bakmayın- sizlerin sesi daha fazla çıkmalıydı. Karamsarlıkla mücadelede sizler daha çok ses vermelisiniz" diye seslendi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısından sonra düzenlenen yemeğe "Onur Konuğu" olarak katılan Erdoğan, konuşmasında, devlet ve toplum ilişkilerinin, "hükümetlerin Ankara'ya hapsolması" nedeniyle zedelendiğini söyledi.

İş dünyasına eleştiri ve öneri

Sadece siyaset kurumunun eleştirilerek bir yere varılamayacağına işaret eden Erdoğan, "Hem devletin ekonomideki payından şikayet ederek, hem de devlet ekonomisinin zaaflarından beslenerek buraya gelenlerden bu ülke çok çekti. Eğer ülkenin omurgası olarak sizler risk almadan, üretim heyecanı duymadan, istihdam açmadan büyümeyi hedeflerseniz, vatandaşlık sorumluluğunuzu yerine getirmiş olamazsınız. Tepeden tırnağa bir kirlenme, bir yolsuzluk ekonomisi yaşanırken -kusura bakmayın- sizlerin sesi daha fazla çıkmalıydı. Karamsarlıkla mücadelede sizler daha çok ses vermelisiniz. Sorunlarımız birdir ve birbiriyle doğrudan bağlantılıdır. Sizin sorunlar işçinin sorunlarından, işçinin sorunları sizinkilerden ayrı değildir" dedi.

Kötümserlikle mücadele

Hedeflerinin "Türkiye'yi şaha kaldırmak" olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "3 Kasım güven ve istikrarın kapısını açmıştır. Ekonomideki ağır şartlar, Irak'taki savaşa rağmen atlatılmıştır. Güvenden sonraki en önemli vurgumuz istikrar kavramıdır. İstikrardan hemen sonraki anahtar kavramımız ise dinamizm olacaktır. Bu dinamizm de başlamıştır. Bütün göstergeler enflasyonda yüzde 20, büyümede yüzde 5 hedefimizi tutturacağımızı gösteriyor. Yolsuzlukla mücadele eder gibi, karamsarlıkla kötümserlikle mücadele edeceğiz. Sizler de, kötümser senoryalara pirim vermemelisiniz. Heyecan, umut ve güveninizi yitirmeyiniz. Türkiye şahlanacaktır. Yeter ki Türkiye'nin büyüme iradesine hepimiz omuz verelim."

  • İSMAİL ZELVİ İSTANBUL

    Uyum yasaları çıkacak

    Meclisin 3 ay değil, 1 ay tatil yapacağını söyleyen Erdoğan, " 6. uyum paketini süratle çıkartıyoruz. Terörle mücadele yasasını kaldırdık. Ana dilde yayını özel televizyonla çözeceğiz" dedi. Kamu yönetimi reformuyla devlete ulaşmanın kolaylaştığını belirten Erdoğan, "Kamu yönetimi reformu konusu bir üniter yapının zedelenmesi yara alması değil, tam aksine illerin kendi sınırları içinde halkın bütün taleplerini karşılmasıdır. Bunu provake etmek isteyen bazı adresler ortaya çıkabilir" diye konuştu.

    İlk kez hükümet eleştirilmedi, sadece 'iş' ve 'AB' konuşuldu

    TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısının açılışında, "Hükümete destek" mesajı verilmesi dikkat çekerken, ilk kez siyaset değil "iş" konuşuldu. Toplantının açılışında konuşan YİK Başkanı Muharrem Kayhan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Tahran'da İslam dünyasına içeriden seslenerek temel hak ve özgürlükleri, cinsiyet eşitliğini öne çıkaran tarihi konuşmasının pek çok kesim tarafından "İslam dünyasında bu sözleri Türkiye'den başka söyleyebilecek ülke yok" diye karşılandığını belirterek, "Benzetmenin sınırlarını zorlamamak kaydıyla, demokrasimizin, stratejik değeri en yüksek ihraç malımız olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Türkiye'nin demokrasi sınavına girdiğini bildiren Kayhan, "Bu noktada, biz sivil toplum örgütlerine düşen, karar mercilerine hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde destek sağlamaktır" diye konuştu. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan da, ekonomide gidişin olumlu olduğunu söyleyerek, "Ancak, ibrenin kesin olarak döndüğünü söylemek için erken" dedi. Ekonominin IMF ve AB politikalarıyla bağlantılı olduğunu belirten Özilhan, kur seviyesi ile enflasyon rakamlarının olumsuz beklentiyi kırdığını ifade etti. TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski de, "İlk defa olarak siyaset konuşulmadı, hükümetimiz tenkit edilmedi, iş konuştuk, eleştiri yapmadan iş konuştuk" dedi. Türkiye'nin 2004'te AB ile müzakerelere başlaması umudunun konuşulduğu toplantıda, Erdoğan'ın bürokrasi konusundaki şikayetine de destek verildiği bildirildi.

  •  
    RTÜK yasası yenileniyor
    Cumhurbaşkanı Sezer'in Şenol Demiröz'ün atama kararnamesini veto etmesinin ardından Hükümet, RTÜK Kanunu'nu değiştirerek kurul üyelerini yenileyecek.
    'Oligarşik bürokrasi' lafı CHP'ye dokundu
    CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan, Başbakan Erdoğan'ın "oligarşik bürokrasi" sözü ile "askeri bürokrasi, cumhurbaşkanlığı ve CHP'yi kastettiğini" öne sürdü. Oyan'ın, CHP'yi de "bürokrasi" sayması dikkat çekti.
    Erbakan: Bu haylazlar evin halılarını satıyor
    'İnsan hakları uygulanacak'
    TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Elkatmış, hak ve özgürlüklerin mutlaka "uygulanacağını" söyledi. Elkatmış, "dışkı sürme" iddiasını incelemek için Diyarbakır'a gideceklerini bildirdi.
    Ağar: Yolsuzlukla mücadelede laf üretmeyin, gereğini yapın
    Hükümetin yolsuzlukla mücadelede yetersiz kaldığını savunan DYP lideri Ağar, "Hükümet laf üretmekten vazgeçsin" dedi.
    'Hükümet-TSK diyaloğu büyük bir güvencedir'
    Kısa kısa...
    Ziyal ABD'ye askerlerle gidiyor
    Tezkere sonrası gerilen Türk - ABD ilişkilerini düzenlemek için Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal başkanlığındaki bir heyet pazar günü 5 günlük temaslarda bulunmak üzere Washington'a gidiyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Müsteşar Uğur Ziyal'in ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları'nda eşit düzeydeki bürokratlarla görüşeceği bildirildi. Ziyal'in öncelikli olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile görüşmesi bekleniyor. Bu arada Ziyal'in heyetine askeri yetkililerin de yer alacağı kaydedildi. Heyetin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından da kabul edileceği kaydedildi.
  • HASAN TAŞKIN

  • 12 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED