AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Öğrenim durumundan dolayı öğretmenlerin
yer değiştirmesi

1997 yılı Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunuyum. İngilizce öğretmeni olarak çalışıyorum. Tıp Fakültesi'ni kazanmam halinde naklim mümkün müdür?

Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 14'üncü maddesinde ancak, 1-) Öğretmenlikteki branşıyla ilgili bir alanda veya

2-) Eğitim, yönetim, denetim alanlarında yurt içinde lisans üstü öğrenim gördüğünün veya

3-) Üniversitelerin öğrenim için belirli bir süre öğretmenlik yapmış olma şartı aranan bölümlerine devam ettiğinin belgelendirilmesi ve

4-) Adaylığın kaldırılmış olması durumlarında öğrenim durumundan dolayı nakil talebinde bulunulabilmektedir. Bu çerçevede, tıp fakültesini kazanmanız halinde nakil talebinde bulunamazsınız.

İSTİFA SONRASI ÖĞRETMENLİĞE DÖNÜŞ

Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü mezunu olup, Milli Eğitim Bakanlığı'nda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum. İstifa edip özel bir okulda görev aldıktan sonra yeniden sınıf öğretmenliğine dönmek istediğimde dönebilir miyim?

657 sayılı Kanun'un istifa sonrası dönüşleri düzenleyen 92'nci maddesinin ikinci fıkrasında, bu tür istifa sonrası dönüşlerde girilecek sınıfın niteliklerinin taşınması gerektiği belirtilmektedir. Diğer taraftan 340 No.'lu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı'na göre sınıf öğretmenliğine sadece Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümü mezunları atanacaktır. Siz Kütüphanecilik Bölümü mezunu olduğunuzdan dönüşünüzde şartları taşımadığınız için başvurunuz kabul edilmeyecektir.

KPSS PUANLARININ İKİNCİ KEZ KULLANIMI

Temmuz 2002 yılında yapılan KPSS sınavından; KPSSP3 puan türünde 76, KPSSP10 puan türünde ise 84 aldım. KPSSP3 türünde aldığım 76 puan ile bir kamu kuruluşuna yerleştirildim. Fakat bu yerleştirildiğim kamu kuruluşuna başvuruda bulunmadığım için atanmam gerçekleşmedi. Bu sene yani 2003'te yapılacak öğretmen atamalarında KPSSP10 puan türünde aldığım 84 puanı ile başvuruda bulunabilir miyim?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerinde sınav sonuçlarının bir defa kullanılabileceği yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Örneğin KPSS sonuçlarına göre (A) grubu kadrolardan olan Vergi Denetmen Yardımcılığı'na girdiniz. Şayet başka bir kurum aynı puan türüyle müfettiş yardımcılığına eleman alıyorsa bu kurumun sınavına girerek atanmanız mümkündür. Aynı durum (B) grubu kadrolar için de geçerlidir. Dolaysıyla başvuruda bulunabilirsiniz. Diğer taraftan şayet bir göreve başlamış olsaydınız da yine başvuruda bulunabilirdiniz. Kazanmanız halinde nakil için kurumunuzun muvafakatı istenecekti. Öte yandan, (B) grubu kadrolar için adaylık döneminde naklen geçiş söz konusu değildir.

ÖZEL OKULDA STAJYERLİĞİN KALKMASI

Özel bir okulda öğretmenlik yaparken stajyerliğim kalktı. MEB'e bağlı bir okula atanmam halinde stajyerliğim kalkması bir anlam ifade eder mi? Ayrıca atama olması durumunda atamanın dondurulması hakkı var mıdır?

İlgili yönetmeliğe göre 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesi hükümleri hariç aday öğretmen olarak değerlendirilmeyeceksiniz. Diğer taraftan, geçen yıl yapılan atamalarda atamaların dondurulması hakkı adaylara tanınmış idi. Bu yıl da benzer bir uygulamanın yapılıp yapılmayacağı MEB tarafından KPSS-Öğretmenlik Sınavı sonrası yapılacak duyuru metninde açıklığa kavuşacaktır.

EBE KADROSUNDAN HEMŞİRELİĞE GEÇİŞ

Ebe olarak çalışmaktayım. İki yıllık açıköğretim hemşirelik bölümünü bitirdiğimde hemşirelik kadrosuna atanabilir miyim?

Hemşirelik unvanı Sağlık Bakanlığı'nın Görevde Yükselme Yönetmeliği kapsamında değildir Bu çerçevede iki yıllık hemşirelik bölümünü bitirmeniz halinde idarece uygun görülmesi şartıyla hemşirelik kadrosuna atamanızın yapılması mümkündür. Sağlık Bakanlığı'nın uygulaması da bu yöndedir. Ama, bu husus Görevde Yükselme Yönetmeliği'ne aykırıdır.

ÖĞRETMENLERE AYLIKSIZ İZİN VERİLECEK DURUMLAR

MEB'de öğretmen olarak çalışıyorum. Almanya'dan bir Türk kızı ile nişanlandım. Almanya'ya gitmek için aylıksız izin kullanabilir miyim?

657 sayılı Kanun'un 108'inci maddesine göre;

1-) Ana, baba, eş, çocuk ve kardeşlerden birinin sağlık durumu sebebiyle memurlara,
2-) Memuriyetleri süresince bir kez olmak üzere on hizmet yılını dolduran memurlara,
3-) Doğum yapan memurlara,
4-) Yetiştirilmek üzere yurt dışına devlet tarafından gönderilenlerin eşlerine ve
5-) Muvazzaf askerlik görevini yapacak memurlara aylıksız izin verilebilmektedir. Sizin durumunuz bu beş durumuda uymadığından aylıksız izin kullanmanız mümkün değildir.

Öte yandan, Almanya'daki öğrenime ilişkin sorularınız köşemiz konuları arasında değildir.

MERKEZİ SINAVLARIN GEÇERLİLİK SÜRESİ

DMS, KMS ve KPSS puanlarının geçerlilik süresi ne zaman dolmaktadır?

Her sınavın geçerlilik süresi iki yıldır. Ancak, 1999 yılında yapılan DMS'nin geçerlilik süresi, yönetmelikle yapılan düzenlemeden dolayı 3.5.2004 tarihidir. Devletin bu tarihe kadar sizlere uygun boş kadro açması halinde bu boş kadrolara başvuru hakkınız vardır.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

21 Haziran 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED