AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Aşk uğruna muhbirlik

Ünlü yazar George Orwell, bir aşk uğruna İngiliz hükümetine aralarında meşhur komedyen Charlie Chaplin'in de bulunduğu 38 kişilik bir "komünist" listesi vermiş. Orwell'ın kitablarının CIA'nın siparişiyle yazıldığı iddia ediliyor.

Ünlü İngiliz yazar George Orwell'ın, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın özel bir birimi adına çalışan Celia Kirwan adlı kadının aşkı uğruna, aralarında ünlü komedyen Charlie Chaplin'in adının da bulunduğu 38 kişilik bir listeyi "komünistler" listesi diye hükümete verdiği öne sürüldü. 54 yıl önce hükümete verilen ve üzerindeki "süresiz gizlilik" ibaresi yüzünden bugüne kadar ortaya çıkmayan listenin varlığını, geçen sonbaharda ölen Celia Kirwan'ın kızı Ariane Bankers'ın ortaya çıkardığını belirten The Guardian, Bankers'ın Garton Ash'tan bu listeyle ilgili gerçekleri yazmasını istediğini duyurdu.

Listenin Orwell'in kendi not defterine yazdığı orijinal listenin karbon kopyası olduğunu ve Celia Kirwan'a gönderildiğini belirten Guardian, 1940'lı yıllarda yazdığı "1984" ve ünlü "Big Brother" kitabıyla edebiyat tarihine damgasını vuran ünlü yazarın, bu işi yapmaya o zamanlar Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan Kirwan'a olan aşkı ya da en azından bu genç kadına duyduğu müthiş düşkünlük sayesinde ikna olduğunu öne sürdü.

Orwell, Guardian'ı bile fişlemiş

Listede Charlie Chaplin'in yanısıra ünlü yazar JB Priestley, aktör Michael Redgrave, ünlü Sovyet tarihi uzmanı EH Carr, dönemin İşçi Partili milletvekili Tom Driberg ve Guardian'ın da aralarında bulunduğu bazı gazetelerin yazarlarının bulunduğunu belirten gazete, gerçek adı Eric Blair olan ünlü yazarın, verdiği listedeki isimlerin en azından birer Sovyet sempatizanı ve propagandacısı olduklarını savunduğuna işaret etti.

Listeyi ele alıp inceleyen ve üzerinde çalışan siyaset tarihçisi Garton Ash'in listenin gerçek olduğunu ve Orwell'in el yazısıyla yazıldığını diğer uzmanların görüşlerine de başvurarak tespit ettiğini duyuran Guardian, Orwell'in işi, dönemin Daily Express muhabirlerinden Peter Smollett'i Sovyet ajanı ilan etmeye kadar götürdüğünü de bildirdi.

Orwell'ı CIA finanse etti

İngiliz yazar Frances Stonor Sauders ise, "Kültürel Soğuk Savaş" adlı kitabında CIA'nın 'Kültürel Özgürlük' şiarı altında kullandığı ya da finanse ettiği Avrupa'nın önde gelen yazar ve akademisyenlerinin listesini yayımlamıştı.

Sanders'e göre, ünlü Troçkist George Orwell'ın ünlü kitabı 1984'ü CIA'nın verdiği siparişle yazdırıldı. Sanders'e göre, CIA ile bağlantılı, onun yönlendiriciliğinde çalışan sadece Orwell da değil. Varoluşçuluğun (existansiyalizm) babası J. Paul Sartre, Andre Malraux, İngiliz tarihçi Toynbee ve son yılların gözde kuramcısı Hantington, CIA ile bağlantılı yazarlar listesinde yer alanların sadece bazıları.

 
İşte Irak'ın Fedai Cephesi
"Irak Ulusal Fedaiyin Cephesi" ilk bildirisini yayınladı. Örgüt, "ABD askerleri topraklarımızdan çekilmezse evlerine cesetlerini göndereceğiz" tehdidinde bulundu.
İran, Baradey'in talebini reddetti
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı el-Baradey'in İran'a, denetçilerin ülkeye alınması ve diledikleri yerde örnek toplayabilmeleri için yaptığı çağrı Tahran tarafından reddedildi.
Suudi aydınlardan demokrasi çağrısı
ABD müttefiki örgüte Fransa darbesi
Fransa'da düzenlenen operasyonda Halkın Mücahitleri destekçisi 17 kişi gözaltına alındı. Fransa polisi, Halkın Mücahitleri'ne yönelik operasyonda Salı gününden bu yana 200'den fazla kişiyi gözaltına aldı. Acak bunlardan çoğu serbest bırakıldı. 20 kişinin tutukluluğu ise halen devam ediyor. Bu arada, operasyonu protesto eden 2 kişi daha kendini ateşe verdi. İran, Fransa'dan örgüt üyelerinin teslimini isterken, Meryem Recavi'nin iadesi de gündemde.
KDP: Yetkilerimizi devredebiliriz
Kürdistan Demokratik Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Hoşyar Zebari, Kürtler'in federal bir Irak için yıllardır sahip oldukları bazı yetkilerden vazgeçebileceklerini söyledi. Zebari, Irak hükümetinde etkili görevler almak istediklerini, protokol görevlerini kabul etmeyeceklerini vurguladı. Zebari, sahip oldukları "yarı bağımsız" yönetimdeki bazı yetkileri, federal hükümete devredebi- leceklerini söyledi.
22 Haziran 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED