AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Tankerciye müjde

Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Irak'ta bulunan fazla fuel oil ve mazotu Türkiye'ye taşıyarak, bunun karşılığında benzin göndereceğiz. 20-30 bin tanker bu kararla faal hale gelecek" dedi.

Irak sınırındaki tankercilere müjde veren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, "Irak'ta bulunan fazla fuel oil ve mazotu Türkiye'ye taşıyarak, bunun karşılığında benzin göndereceğiz. 20-30 bin tanker faal hale gelecek" dedi. Abdullah Gül, Ürdün'ün başkenti Amman yakınındaki Ölüdeniz'de dün başlayan Dünya Ekonomik Forumu olağanüstü yıllık toplantısı için geldiği konferans merkezinde, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye'nin Irak'ta yapacağı çok şey bulunduğunu belirten Gül, şunları söyledi: "Irak'ta elektrik yok, içme suyu, telefon ve benzin yok. Bütün bunları bölgede en iyi karşılayabilecek ülke, Türkiye'dir. Bunlar somut tekliflerdir. Biz kendi usullerimizle elektriği çok kısa sürede bağlarız. Suları kısa sürede içilebilir hale getirebiliriz. İki gün önce alınan bir karar ile Irak'ta bulunan fazla fuel oil ve mazotu Türkiye'ye taşıyarak, bunun karşılığında benzin göndereceğiz. Bununla ilgili özel firmaların çalışabilmesi için de izin çıkarttık. Tahminimiz, 20-30 bin tanker faal hale gelecek" dedi.

Sınır kapılarının çalıştığını, önümüzdeki günlerde biri Bağdat'ta, biri Kerkük'te iki hastane kuruluşun gerçekleşeceğini söyleyen Gül, "Bunun dışında güvenlik meselelerinde Türkiye'nin rolü ve yeri ihmal edilemez. O bakımdan Türkiye olarak biz kendimize güveniyoruz" dedi.

Irak petrolü geliyor

Bu arada Irak Savaşı sona erdikten sonra, Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının ulaştığı Ceyhan'da depolanan 8 milyon varil petrolün satışına yarın başlanıyor. Irak'tan ilk resmi petrol satışından ABD ve Avrupalı şirketlerin yanısıra TÜPRAŞ da 2.5 milyon varil satın alacak. Alınacak petrol, boru hattıyla Kırıkkale petrol rafinerinesine ve gemi ile Aliağa'ya getirilecek.

Irak'ın sattığı petrolün parası ise Irak Merkez Bankası adına bir uluslararası bankaya yatırılacak.

Davos Forumu Türkiye yolunda

Dünya Ekonomik Forumu kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, "Davos benzeri bir zirveyi önümüzdeki yıllarda Türkiye'de yapmayı amaçlıyoruz" dedi. Schwab, Amman yakınlarındaki Ölüdeniz'deki Dünya Ekonomik Forumu'nun olağanüstü yıllık toplantısı öncesinde yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin bölgenin en etkin ve saygın ülkelerinden birisi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Ortadoğu açısından çok önemli bir ülke olduğunu, bölge ülkeleriyle güçlü ilişkilerinin bulunduğunu belirten Schwab, bütün bu nedenlerden dolayı Davos benzeri bir zirveyi Türkiye'de yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Schwab, 3 gün sürecek olan toplantıda, Türkiye'nin bölgenin ekonomik ve siyasi geleceği açısından önem taşıdığını ifade etti. Klaus Schwab, Forum'un olağanüstü toplantısında bölge ülkelerinin ekonomisinin nasıl canlandırılacağının yollarının araştırılacağını belirtti.

 
Borçtan kurtulmadan krizlerden çıkamayız Antalya'da düzenlenen 5. Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, "Borçlanma canavarından kurtulmadan krizden de kurtulamayız" dedi.
IMF: Yeni program beklentimiz yok
İş-Doğan İran'da gaz temasında
Man Türkiye otobüs üretim üssü oldu
MAN Türkiye, Türk mühendis ve tasarımcıların katılımıyla geliştirilen yeni otobüs Fortuna'yı İstanbul'da tanıttı.
Gurbetçiler, esnafın umudu olmaktan çıktı
Eskiden eşine dostuna iş kurması için borç para veren gurbetçi artık memleketinde değil yaşadığı Avrupa'da yatırım yapmaya çalışıyor.
TEKEL'in yerli talipleri birarada
Tekel'e talip olan 960 yerli girişimci bir araya gelerek Tekel'in özelleştirilmesi ihalesine resmen girme kararı alacak.
Şahin: Sözleşmeler olumlu bitecek
Edirne'de konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türk-İş Başkanı ve yöneticilerine ìsıfır zamî önermediklerini söyledi. 1 Ocak'tan itibaren kamuda çalışan işçilerin maaşlarına 6.2 oranında zam yapıldığını hatırlatan Şahin kamuda çalışan işçilere 2003 bütçesinden 265 katrilyon lira ilave para verdiklerine dikkat çekti. Türk-İş'in yapılan zammı sıfır zam olarak kabul ettiğini belirten Şahin, "Bu geçiş döneminde herkesin fedakarca, ülkenin düzlüğe çıması için hareket etmesi gerekiyor. Onlar bir talepte bulundular, biz de bir talepte bulunduk. Tekrar oturup konuşacağız. İmkanlarımızı zorlayarak, mutlaka bir mutabakata varacağız" diye konuştu.
22 Haziran 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED