T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Arap zirvesi karıştı

Saddam Hüseyin'in iki hafta içinde ülkesini terketmesini isteyen Birleşik Arap Emirlikleri, Arap Birliği zirvesini karıştırdı. Prens Abdullah Kaddafi'yi azarladı.

22 üyeli Arap Birliği zirvesi dün Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde yapıldı. Gergin başlayan zirvede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in iki hafta içinde devlet başkanlığından ayrılarak ülkeyi terk etmesini istedi.

BAE Devlet Başkanı Şeyh Zayed Bin Sultan El Nahayan Mısır'ın Şarm eş Şeyh kentinde düzenlenen Arap Birliği zirvesine sunduğu mesajında, Saddam Hüseyin ve Irak yönetiminin bu çağrıyı kabul ettiği andan itibaren iki hafta içinde, tüm uygun ayrıcalıklardan yararlanarak, yönetimi ve Irak'ı terketmesi ve ülkenin yönetimini Arap Birliği ile BM'ye bırakması çağrısında bulunduğunu belirtti. BAE'nin çağrısı ABD'nin Irak'a saldırı hazırlıklarının karşısında tavır alan Arap ülkeleri arasında şidetli tepkilere neden oldu. Irak ise, BAE'nin Saddam Hüseyin'in yönetimi terk etmesi isteğine Irak heyeti sert tepki gösterdi. Ürdün Kralı Abdullah, Arap liderleri zirvesinde yaptığı açıklamada Irak krizinin diplomatik yollardan çözülmesinin bundan sonra çok zor olduğunu söyledi. Abdullah, "çok yakında" olmasını bekledikleri Irak savaşının kaçınılmaz olduğunu vurgularken, "Diplomatik çözüm artık çok zor" dedi.

Kaddafi azarlandı

Suriye Başkanı Beşir Esad, Arap liderler zirvesinde Irak'a yönelik bir saldırısı düzenlemesi için ABD'ye askeri olanaklar sağlanmamasını istedi. Esad, "Savaş için askeri olanaklar sağlanmaması gerektiğinin belirtildiği bir çözümün, kabul edilmesini öneriyorum" dedi. Üslerin kapanmasını istemediklerinin altını çizen Esad, "Bu egemenlik meselesidir. Ancak önemli olan şey, konuşlandırılacak güçlerin, ülke sınırlarının ötesine geçmemesidir" diye konuştu. Lübnan Başbakanı Emil Lahud da Esad'ın sözlerine benzer ifadeler kullandı.

Libya lideri Muammer Kaddafi ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Abdullah arasında sert tartışmalar çıktı. Kaddafi, zirvedeki konuşmasında, Suudi Arabistan'ın 1991 Körfez Savaşı sırasında topraklarını korumak için ABD'den yardım isteyerek "şeytanla işbirliği yaptığını" söyleyince, Abdullah sert bir şekilde müdahale ederek, "üstüne vazife olmayan işler hakkında ne konuş ne de bu işlere karış'' dedi.

 
Irak füzeleri imha etti
ABD ve müttefikleri saldırıya hazırlanırken BM ile Irak arasında işler yolunda gidiyor. Irak Es-Samud 2 füzelerini imha etmeye başladı.
'Bir sonraki hedef kim, bana liste ver'
Bush'u ihtiraslarını sınırlandırmaya çağıran Kanada Başbakanı Chretien, "Rejimleri değiştirmeye başlarsan nerede duracaksın? Bu bir problem. Bir sonraki kim olacak? Bana listeyi ver"dedi.
El Kaide'nin üst düzey üyesi yakalandı
Pakistan'da, 11 Eylül saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen Halid Şeyh Muhammed yakalandı. El Kaide örgütünün bugüne kadar yakalanan en üst düzey sorumlusu olduğu öne sürülen Şeyh Muhammed'in ABD'ye göndereceği bildirildi. Pakistan Enformasyon Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şu anda Muhammed'in yarın mı, gelecek hafta mı gönderileceğini söyleyemem. Yarın da olabilir haftaya da olabilir'' dedi. FBI'ın en çok arananlar listesinde bulunan Muhammed, dün Ravalpindi'de bir operasyonda yakalanmıştı. Amerikalı yetkililer, Muhammed'in El Kaide'nin önemli yetkililerinden biri ve New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırıların düzenleyicilerinden olduğunu öne sürüyor.
2 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED