T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Vekiller milletin sesine kulak verdi

Yurtdışına asker göndermeyi ve yabancı asker kabul etmeyi öngören yetki tezkeresi reddedildi. 533 milletvekilinden 264'ünün evet dediği oylamada salt çoğunluk sağlanamadı.

  • ABDÜLKADİR SELVİ, SAMİ GÖKÇE, BİLAL ÇETİN
    Yurt dışına asker gönderme ve yabancı ülke askerlerinin Türkiye'de bulunmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi'nin oylanmasında Anayasa'nın öngördüğü salt çoğunluğa ulaşılamadı. Tarihi oturumlarından birini yapan Meclis'te tezkereninin görüşmeleri kapalı oturumda yapıldı. Tezkerenin görüşmelerine 533 milletvekili katılırken, 264 kabul oyuna karşılık 250 ret ve 19 çekimser oy kullanıldı. Anayasa ve İçtüzük gereğince tezkerenin kabul edilmesi için gerekli olan 268 kabul oyu bulunamadığı için tezkere kabul edilmemiş sayıldı.

    Saat 14:00'de genel kurul çalışmalarını açan TBMM Başkanı Bülent Arınç kısa bir konuşma yaptı. İlk sözü alan CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, "Bir tek Mehmetçiğin cenazesi omuzlarda yükselirse sizi affetmeyiz, seçmen de affetmez" dedi.

    'Tezkere değiştirildi' iddiası

    Önder Sav, Başbakanlığın gönderdiği tezkerenin geliş şekli, çelişkili, karmaşık içeriği, hukuk devleti ve Anayasa'ya aykırılığı bakımından, görüşülmesine yer olup olmadığının tartışmaya açık olduğunu ifade etti.

    Uluslararası meşruluğun var olup olmadığı yetkisinin yalnızca BM Güvenlik Konseyi'ne ait olduğunu ifade eden Sav, "Bırakın Amerika'yı, Türkiye'siz ne yapacaksa yapsın. Zaten bir süre sonra elma şekerini ABD'nin yediğini, sapının da Türkiye'ye kaldığını acı bir şekilde göreceksiniz. ABD'den korkmayın, Allah'tan korkun Allah'tan" şeklinde konuştu.

    'Canavarla mücadele edelim'

    CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol ise tezkerenin Anayasa değişikliği mahiyeti taşıdığını belirterek, "Ancak Anayasa Başbakanlık tezkeresi ile değişmez" dedi. Anadol, milletvekillerinin ağır bir sorumluluk altında olduğunu belirterek, "TBMM bir gazi Meclisi'dir. Gelin İlk Meclis üyesi ve İstiklal Marşımız'ın şairi Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi bu tek dişi kalmış canavara karşı tüm farklılıklarımızı bir tarafa bırakıp birlikte mücadele edelim" dedi.

    Kapusuz: ABD'den korkumuz yok

    Tezkere lehine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, konuşmasında Önder Sav'a "Hepimiz Allah'tan korkuyoruz. Bizim ABD veya başka hiçbir ülkeden de korkumuz yoktur" şeklinde cevap verdi. Kapusuz'un, Çekiç Güç'ün görev süresini uzatan tezkerelere CHP'lilerin kabul oyu verdiğini söylemesi CHP'lileri kızdırdı.

    Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın verdiği tezkerenin kapalı oturumda görüşülmesine ilişkin önerge okundu. Kapalı oturuma geçilen Genel Kurul'daki oylama sonuçlarını Meclis Başkanı Arınç açıkladı. Arınç'ın yaptığı açıklamaya göre tezkere 533 milletvekilinden 264'ünün kabul, 250'sinin ret ve 19'unun çekimser oyuyla ret edildi. Arınç, AK Parti Grup Başkanvekilleri'nin tezkerenin yeniden oylanması istemini "Hükümet tezkeresi kabul edilmemiştir. Bu karar şu veya bu grubun değil Meclis'in kararıdır. Herkes saygı duymak zorundadır" diyerek reddetti ve Genel Kurul çalışmalarını kapattı.

    Anayasa ve iç tüzük ne diyor?

    Anayasa'nın 96. maddesinde Meclis Genel Kurulu'nda kararların toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınabileceği düzenleniyor. TBMM İçtüzüğü'nün 146. maddesinde ise "Oya konulan bütün hususlar, Anayasa'da, kanunlarda veya İçtüzük'te ayrıca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kararlaştırılır. Salt çoğunluk belli bir sayının yarısından az olmayan çoğunluktur" hükmünü taşıyor. Tezkerenin kabul edilebilmesi için salt çoğunluk olan 268 kabul oyunun çıkması gerekiyordu. Tezkerenin oylamasında kabul oyları ret oylarından fazla olduğu ve 264 kabul oyu çıktığı için tezkere ne kabul edilmiş ne de rededilmiş sayıldı.

    Oylama iç politika malzemesi yapılmamalı

    Başbakan Abdullah Gül, yetki tezkeresinin kabul edilmemesinin ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin bölgenin tek demokratik ülkesi olduğunu belirterek, "Herşey demokratik bir süreç içinde oldu. TBMM'nin bu kararına hepimiz sayı göstermeliyiz" dedi. Gül ile AK Parti lideri Erdoğan TBMM'nin kararının açıklanmasından sonra bir grup bakanla değerlendirme toplantısı yaptılar. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Gül Türkiye'nin bölgenin tek demokratik ülkesi olduğunu hatırlatarak, "Herşey demokratik bir süreç içinde oldu. TBMM'nin kararına hepimiz saygı göstermeliyiz" dedi. Hükümet olarak her türlü önlemleri aldıklarını ifade eden Gül, kararın iç politika malzemesi yapılmamasını istedi. Gül, yetki tezkeresinin yeniden getirilme ihtimali dahil her türlü alternatifin düşünüldüğünü söyledi.

    Yalçınbayır: Türkiye'nin itibarı arttı

    Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, yetki tezkeresinin ret edilmemesiyle Türkiye'nin uluslararası alandaki kredi notunun yükseldiğini söyledi. Yalçınbayır, bu konunun AK Parti'de bir bölünme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de belirterek, "TBMM'nin hassasiyeti ortaya çıkmıştır. Hükümet de politikalarını tayin ederken buna göre sağlayacaktır. Bu Türkiye'ye güvensizlik değildir, aksine Türkiye'nin itibarı artmıştır" dedi. Daha önce Siirt seçimleri olmasaydı tezkereye imza atmayacağını, istifa edeceğini açıklayan Yalçınbayır, TBMM'deki oylamadan sonra yaptığı açıklamada Türkiye -ABD ilişkilerinin etkilenmeyeceğini ve Türkiye'nin bütün dünyada itibarının arttığını söyledi.

    Baykal: Meclis, milletin iradesine saygı gösterdi

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakanlık Tezkeresi'nin Meclis Genel Kurulu'nda salt çoğunluğun oyunu alamaması ile ilgili olarak, "TBMM milletin çok net siyasi tercihi doğrultusunda bir değerlendirme yaptı. Bunu, Türkiye'nin saygınlığını, önemini, değerini artıran bir gelişme olarak görmek gerekir" dedi. Baykal, oylamanın ardından Meclis'ten ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine şu değerlendirmeyi yaptı: "TBMM, milletin çok net siyasi tercihi doğrultusunda bir değerlendirme yaptı. Bunu çok doğal karşılamak lazım. Demokratik süreç işlemiştir. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, Parlamento'nun milletin tercihlerine saygılı olduğunu ülkeye ve dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bu yeni bir tablo oluşturuyor."

    'Tam demokratik bir karar'

    AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık tezkeresinin oylama sonuçlarını değerlendirirken, "Tam demokratik bir netice, hayırlı olsun'' dedi. Erdoğan, TBMM'deki makamından ayrılırken gazetecilerin değerlendirmesini sormaları üzerine, bugünkü Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından sonra bir açıklama yapacağını bildirdi. Başbakan'ın gerekli açıklamayı yaptığını belirten Erdoğan, bu sonucun sürpriz olup olmadığı sorusuna ise, "Daha ne istiyorsunuz? Tam demokratik bir netice, hayırlı olsun'' diye cevap verdi. Öte yandan Erdoğan, Reuters ajansına verdiği demeçte, 9 Mart'ta Siirt'te yapılacak milletvekili yenileme seçiminin ardından Başbakanlık görevini devralmak için "acele etmediğini" bildirdi. Erdoğan "Acelemiz yok. Kendi aramızda değerlendireceğiz" dedi.

    AK Parti, yeni tezkereyi ele alacak

    Başbakanlık tezkeresinin Meclis'te reddedilmesinin ardından yeni bir tezkerenin Meclis'e sunulup sunulmayacağının AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun bugünkü toplantısında değerlendirileceği bildirildi. Oylamadan sonra AK parti yönetimi ile hükümet üyelerinin bazılarının katıldığı bir değerlendirme toplantısı yapıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni bir tezkerenin gelip gelmeyeceğinin partinin bugün yapılacak MKYK toplantısında görüşüleceğini söyledi. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, milletvekillerinin özgürce oylarını kullandıklarını belirterek, "Genel Başkan çok rahat'' dedi.

    Dışişleri konutunda yoğun mesai

    Başbakan Abdullah Gül ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis'tesi oylamadan sonra Dışişleri Konutu'nda tekrar bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Ertuğrul Yalçınbayır, Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Adana Milletvekili Ömer Çelik ve Erdoğan'ın Danışmanı Cüneyd Zapsu katıldı.


  •  
    ABD salıyı bekliyor
    Meclis'in verdiği tarihi karardan sonra bütün planları bozulan Amerika, salı gününe kadar bekleme kararı aldı. Powell, Başbakan Gül'le telefonla görüşerek bilgi alırken , Pearson, 'karara saygılıyız' dedi.
    Bu karara şapka çıkartılır
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakanlık Tezkeresi konusunda Meclis'in verdiği kararı bütün dünyanın görmesi ve anlaması gerektiğini belirtti.
    BBC WORD: Türkiye'de demokrasi iş başında
    İngiltere'nin ünlü haber kanalı BBC World, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yurtdışına asker gönderme ve yabancı askerlere Türkiye'de konuşlanma izni veren tezkereyi kabul etmemesini "Türkiye'de demokrasi işbaşında'' şeklinde yorumladı. Alınan kararı İstanbul'daki muhabiriyle değerlendiren BBC World kanalı, gelişmelerin şaşırtıcı olduğunu, TBMM'nin kararının bir anlamda ABD'nin kuzeyden cephe açamayacağı anlamına geldiği görüşünü savunundu. BBC'nin İstanbul'daki muhabiri, "Halk bu sonuçtan memnun'' dedi.
    Amerikan televizyonların ilk 3 haberi arasında yer aldı
    Tarihi oylama Amerikan televizyonlarının 3 flaş haberi arasında yer aldı. Fox News, NBC ve CNN gibi televizyonlar, tatil olan cumartesi gününün 3 büyük haberini, Halid Şeyh Muhammed'in Pakistan'da yakalanması, Türk parlamentosunun asker konuşlandırılmasıyla ilgili tezkereyi reddetmesi ve Irak'ın Essamud füzelerini imha etmeye başlaması olarak duyurdular. Amerikan televizyonları, tezkerenin 250'ye karşı 264 oyla kabul ettiğini, ancak salt çoğunluk sağlanamadığı için tezkerenin reddedildiğinin açıklandığını duyurdular.
    FOX NEWS: TBMM'NİN KARARI BOMBA ETKİSİ YAPTI
    Amerikan televizyonları haber akışı içerisinde Türk parlamentosunun hükümet tezkeresini kabul etmemesine önemli yer verdiler. Türkiye'den yayın yapan FOX News sunucusu Geraldo Rivera, parlamentonun kararını "bomba etkisi yaptı'' diye nitelendirirken, CNN televizyonunda konuşan emekli havacı General Don Shepard, ''kuzey cephesine ihtiyacımız var'' diye konuştu.
    Türkiye Amerika'ya kırmızı kart gösterdi
    Avusturya Devlet Televizyonu (ORF), TBMM'de hükümet tezkeresinin kabul edilmemesini, "Türkiye'den ABD'ye kırmızı kart'' olarak değerlendirdi. Uluslararası haber ajanslarının Ankara'dan geçtiği haberleri veren ORF, "ABD'nin, askerlerinin Türkiye'de konuşlandırmasına ilişkin yaptığı planların böylelikle suya düştüğü'' yorumunu yaptı. Türkiye-ABD ilişkilerinin son günlerdeki seyrini de detaylı olarak anlatan ORF, Ankara'daki savaş karşıtı gösterileri de ekrana getirerek, TBMM'deki oylamanın yapıldığı dakikalarda başkent Ankara'da savaş karşıtı 10 bin kişinin de aleyhte gösteri yaptıklarını ve (Amerikan emperyalizmine hayır), (petrol için savaşa hayır) gibi sloganlar attıklarını duyurdu. ORF, kamuoyu yoklamalarına göre Türk halkının yüzde 80'inin Körfez krizine askeri çözüm istemediğini de kaydetti.
    Türk Meclisi'nin hakimiyeti tartışılamaz
    İtalyan Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Dario Rivolta, Türk parlamentosunun görüşülen Başbakanlık tezkeresini kabul etmemesi üzerine "Türk meclisinin hakimiyeti tartışılamaz'' yorumunu yaptı. Rivolta, TBMM Genel Kurulu'nda yurtdışında asker gönderilmesi ve yurda yabancı asker kabulüne ilişkin Başbakanlık tezkeresinin kabul edilmemesinin ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Türk meclisinin hakimiyeti tartışılamaz. Ancak bu kararın sonucu istemeden de olsa Saddam Hüseyin'e yardım eder. Çünkü Saddam'ı silahsızlandırmak için uluslararası baskıya ihtiyaç var. Türk parlamentosunun kararı olumsuz ve Saddam bunu kullanarak şimdiye kadar yaptığı gibi Birleşmiş Milletler ile alay etmeye devam eder.'' Öte yandan, TBMM'de tezkerenin kabul edilmemesi, İtalyan televizyonları ana haber bültenlerinde Irak kriziyle ilgili gelişmelerle birlikte ilk haber olarak verildi.
    2 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED