AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Savaş alanı gibi

Bingöl'de kendilerine çadır verilmediği için valilik binasına yürüyen depremzedelere polis ve özel timler tarafından ateş açıldı."Deprem öldürmedi, polis öldürecek" diye bağıran vatandaşların polis araçlarını taş yağmuruna tutmasıyla vilayet meydanı birden savaş alanına döndü.

Bingöl'de dün sabah saatlerinde çadır alamadıkları için valilik binası önüne yürüyen kalabalığa polis ve özel timler tarafından ateş açıldı, bir polis, minibüsünü hızla kalabalığın üzerine doğru sürdü. Bu olaylar geceyi açıkta ve soğukta geçiren kent sakinlerini çileden çıkarttı. "Deprem öldürmedi, polis öldürecek" diye bağıran öfkeli kalabalık polis araçlarını yerden söktükleri kaldırım taşlarını atarak tahrip etti.

Kızılay'ın gönderdiği çadırlar, gece geç saatlerde Bingöl'e ulaştı. Vali muavinleri bu çadırlardan bir kaç tanesini dağıttı. Sabah, bunu duyan yüzlerce kişi, çadır bahanesiyle valiliğe yürüdü.

Havaya ateş açıldı

Güvenlik güçleri kızgın depremzedeleri yatıştırmak için dağılmaları ve eyleme son vermelerini anons ettiler. Ancak "hükümet istifa" diye sloganlar da atan kalabalığı yatıştırmak mümkün olmadı. Bunun üzerine özel harekat timleri panzerlerinden üzerinden yürüyüşçüleri dağıtmak için havaya ateş açtı.

Yaklaşık 5 dakika boyunca aralıklı olarak havaya açılan ateşle kalabalık dağıtılmaya çalışıldı. Bu sırada özel harekat timlerine ait bir minibüs de kalabalığın ortasına daldı. Bingöl Vilayet meydanı bir anda savaş alanına dönerken kalabalık da polis panzerlerini taş yağmuruna tuttu. Olay yerine gelen askeri birlikleri "En büyük asker bizim asker" diye sevgi gösterileri ile karşıladı.

Asker sakinleştirdi

Jandarma birlikleri kalabalığın çevresini sararken polisler geri çekildi. Gerginliğin üst seviyeye çıkmasının ardından Bingöl İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı askerler, Valilik önüne gelerek vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Ata Kalkan, megafonla vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, herkesin acısının çok büyük olduğunu, fakat, yapılacak çok daha önemli işler bulunduğunu söyledi ve dağılmalarını istedi.

Olayların yatıştığı sanıldığı saatlerde bir grup Valilik binasının arkasında duran polis araçları ve panzerlerine saldırdı. Yerlerdeki kaldırım taşlarını söküp atmaya başlayan kalabalık kazma ve küreklerle araçları tahrip edip kullanılamaz hale getirdi. Polis panzerleri de kalabalığın üzerine su sıkmaya başladı. Bazı polislerin de yine havaya ateş açtığı görüldü. Jandarmanın müdahelesine rağmen 4 polis otosunun camları kırıldı.

Valilik binasının arka pencerelerine atılan taşlar sonucu da binanın çok sayıda camı kırıldı. Bu arada 2 jandarma ile 3 gazeteci atılan taşlardan yaralandılar. Olaylarla ilgili provokasyon ihtimaline karşılık gözaltına alınanlar oldu. Olaylar sırasında 9 vatandaş da yaralandı. 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı, Bingöl Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Serdar Savaş ve AK Parti Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek'in Vali Hüseyin Avni Çoş ile olayları vilayetten takip ettiler. AK Parti Bingöl Milletvekili Fevzi Berdibek olaylarda provokatörlerin yer aldığını iddia etti.

Emniyet Müdürü görevinden alındı

Bingöl Valiliği önünde meydana gelen olayların ardından, Bingöl Emniyet Müdürü Osman Nuri Özdemir, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun onayıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görevlendirildi. Aksu, Bingöl Emniyet Müdürlüğü için, Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu'nu vekaleten görevlendirdi. Bu arada, Ankara Özel Hareket Daire Başkanlığı'ndan Cemil Yurtseven, Bingöl Özel Hareket Şube Müdürü olarak görevlendirildi.

Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ne vekaleten atanan Diyarbakır Emniyet Müdür Yardımcısı Adnan Kaçaroğlu, olaylar sırasında ihmali görülen görevliler hakkında yasal işlem yapılacağını söyledi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Sözcüsü Feyzullah Arslan da Bingöl'de meydana gelen olaylarda hatası bulunan emniyet mensuplarının cezalandırılacağını bildirdi.

 
Enkaz ses vermiyor
Enes Gürüz adlı öğrenci 30 saat sonra enkazın altından sağ olarak çıkartıldı. Ancak diğer öğrencilerin kurtulma şanşı giderek azalıyor. Enkazın altından gelen sesler tamamen kesildi.
Depremde ölen 75 kişinin kimlikleri belirlendi
Nalbantlık tarih oluyor
Kütahya'nın Simav İlçesi'nde, bir dönemin en gözde mesleklerinden nalbantlık artık tarih oluyor.
'Basın yeterince özgür değil'
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle hazırladığı raporda Türkiye, basının çalışma koşullarının ikinci derecede zor olduğu ülkeler arasında gösterildi.
TCDD'nin hedefi kâra geçmek
Gümrük'te kaçakçılık operasyonu genişliyor
Kapıkule Gümrük Müdürü Server Özer, Yardımcısı Mehmet Kılıçkesmez, memurlar Yusuf Taşkın ve Cengiz Aslan'ın gözaltına alınmasının ardından operasyon genişliyor.
'Sağ'lama almanın hikâyesi
Tokalaşmak, sağ şeritten gitmek, ata sağdan binmek gibi pek çok alışkanlığımızın aslında yüzyıllar öncesine dayanan birer hikayesi var
Eş-dost muhabbeti öğrencileri katletti
Öğrencilere mezar olan Çeltiksuyu İlköğretim Okulu'nu yapan Bozkuş İnşaatın ortağı Emin Caf'ın kardeşi, dönemin Bingöl Milli Eğitim Şube Müdürü Kazım Caf çıktı.
KAMU BİNASINA DENETİM YOK
KIZILAY TOPU VALİ ÇOŞ'A ATTI
Sertap neyin reklamını yapıyor?
Deniz Akkaya'ya 8 ay hapis cezası
AT BİNENİN KILIÇ KUŞANANIN
Elini veren silahını kaptırır
OKUL MÜTEAHHİDİ İÇİN SORUŞTURMA
Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Bingöl'deki depremde yıkılan yatılı okulun müteahhidi ile ilgili soruşturmanın başlatıldığını bildirdi. Zeki Ergezen, Bingöl'de depremde yıkılan Çeltiksuyu Yatılı Bölge Okulu'nun müteahhiti ile ilgili durumun sorulması üzerine de, gerekli soruşturmayı başkattıklarını kaydederek, "müteahhitle ilgili teftiş kurulunu görevlendirdik. Emniyet Müdürü de açığa alındı" dedi.
3 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED