AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Simultane savaş

Yüzlerini görmediğimiz, ancak seslerini duyduğumuz simultane tercümanlar, olup bitenleri anında aktarabilmek için ekran arkasında ter döküyor. İşte ekranın arkasında ter döken "simultane savaşçı"ları!

EKRAN ARKASINDA TER DÖKÜYORLAR

AMERİKA'NIN 'savaş' adı altında Irak'ı işgal kararı için düğmeye basmasıyla birlikte tüm dünya ekran başına kilitlenirken, yüzlerini görmediğimiz, ancak seslerini duyduğumuz simultane tercümanlar, olup bitenleri aktarabilmek için ekran arkasında ter döküyorlar. Baba Bush döneminde başlayan 'canlı yayında savaş' geleneği, oğul Bush döneminde de devam ediyor.

PETER ARNETT'IN SESİ OLDULAR

İKİNCİ Dünya Savaşı'ndan beri hep vardılar ama, biz onlardan 1. Körfez Savaşı sırasında, CNN'in tüm dünyaya yaptığı 'canlı savaş' yayını sırasında haberdar olduk. Simultane tercümanlar, oğul Bush'un Irak'a başlattığı çılgın işgal girişiminin, o günküleri unutturacak görüntüleri eşliğinde, bu kez birçok televizyondan haber tercüme ediyorlar.

NTV ÇEVİRMENİ TÜLAY EVLER
Psikolojim bozuluyor

24 yaşındaki Tülay Evler, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun olur olmaz, NTV'de işe başlamış. Haber merkezinde yaşanan yoğun hareketliliğin tam ortasında ufak bir masa, mikrofon ve yanıbaşından ayırmadığı askeri terminolojiye dair dosya kağıdıyla Evler, tüm gelişmeleri anında izleyiciye aktarıyor. Çeviri sırasında farketmese de, paramparça cesetler ve hayatlar, kan, gözyaşı, yıkım ve dehşet saçan bombalar, mesai sonrası şuuraltını istila ediyor: "Bağdat'ta bir pazar yerine bomba düştüğü gün, ham görüntüleri haber merkezinde gördüm. Her taraf kan içindeydi. Ölenler, ağır yaralılar... O anda işime konsantre olduğum için yıprandığımı anlayamıyorum. Ancak, işim bittiğinde hepsi aklıma geliyor ve psikolojim bozuluyor."

BUHARALI: SÜREKLİ TEYAKKUZDAYIZ

CNN Türk'ün simultane tercümanı Dicle Buharalı da, Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunu. Buharalı, "Kendinizi, belirli bir program dahilinde olmayan, anında patlak veren, hakkında bilgi sahibi olmadığınız herhangi bir olayı birden çevirir halde buluyorsunuz. Sürekli teyakkuzda oluyorsunuz. Siz bir dinleyici olarak çeviri yapıldığını neredeyse unutma noktasına geliyorsanız, o çeviri iyi bir çeviridir" diyor.

BİRDEN FAZLA DİL BİLEN YOK

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nigar Alemdar, birkaç dilde tercümanlık yapabilenlerin azaldığını söylüyor üzülerek. Kanal D ve Show TV'de zaman zaman çeviri yapan Alemdar, "Konservatuar gibi, yetenek tarafı var bu işin. Heves etmek yeterli değil" diyor.

SADECE DİL BİLMEK YETMEZ

Türkiye'de konferans tercümanlığı mesleğinin ilklerinden olan Leyla Ayaş, bu mesleği yapabilmek için dil bilmenin yetmediğini siyasi, teknolojik olayları sürekli takip etmek gerektiğini belirtiyor. Ayaş, Kanal D ve Show TV'de çeviri yapıyor.

İŞİMİ ÇOK SEVİYORUM

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü açan merhum Hasan Akbelen sayesinde çevirmenliğe başladığını belirten Nur Deriş Ottoman, mesleğini çok sevdiğini söylüyor. Ottoman, atv televizyonu için çalıştığını söylüyor.

GENİŞ TERMİNOLOJİ GEREKİR

Çevirmen Yiğit Boner, "Herkes şarkı söyler ama sahnede opera söylemek bilgi ve deneyim gerektirir. Simultane çeviri de bilgi, deneyim ve tecrübe gerektirir. Püf noktası, iki dil arasında anında geçiş yapabilmekte. Geniş bir yerel kültürün yanısıra yatkınlık gerektirir" şeklinde konuşuyor.

  • FATMA ADALI / İSTANBUL

  •  
    SARS ALARMI
    "Şu ana kadar Türkiye'de tek bir vaka yaşanmadığını belirten Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, SARS konusunda her türlü önlemi aldıklarını belirtti.
    THY uçaklarda form dağıtıyor
    THY, dünya çapında 75 kişinin hayatını kaybettiği SARS hastalığına karşı önlemlerini artırdı. THY yetkilileri, Hong Kong yönetiminin isteği üzerine bu ülkeye uçan yolculara uçakta sağlık formu dağıtıldığını ifade ederek, "Bu haftadan itibaren Hong Kong makamlarının istediği formlar uçaklarımızda yolculara verilmeye başlandı. Sağlıkla ilgili özel soruların bulunduğu formların eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Bu formu doldurup, teslim etmeyenlerin ülkeye girişlerine izin verilmiyor" açıklamasında bulundular.
    'Sağlık ekiplerinin engellendiği yalan'
    Türkiye'deki uluslararası uçuşlara açık havalimanlarında başlatılan kontrollerde sağlık ekiplerinin uçaklara alınmadığı yönündeki haberlerin asılsız olduğu bildirildi. Konuyla ilgili THY'den yapılan açıklamaya göre, Uzakdoğu'dan gelen uçakların Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenli olarak kontrol edildiği, Sağlık ekiplerinin, hostesler tarafından uçağa alınmadığı yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.
  • SIRRI BIYIK


    SARS ABD'de hızla yayılıyor
    ABD Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezi ABD'deki SARS vakalarının 85'e yükseldiği bildirildi. Açıklamada, California'nın 19, New York'un 13 vaka ile başı çeken bölgeler arasında olduğu ifade edildi. Salgın hastalık şu ana kadar 27 ülkede görüldü ve en az 78 kişi bu sebepten hayatını kaybetti. SARS yüzünden bir çok ülke alarma geçmiş durumda.
  • 4 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED