T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Zencefil, aspirinle BARIŞIYOR

İstanbul'da kurulacak Geleneksel Tıp Enstitüsü ile, Türkiye'de yıllardır süregelen geleneksel tedavi yöntemi ile doktor reçetesine dayalı tedavi yöntemi arasındaki tartışma tarihe karışıyor.

  • RECEP YETER
    Merkez Efendi ve Halk Hekimliği Derneği, Türkiye'de bir ilke imza atıyor. Zeytinburnu'nda kurulacak Geleneksel Tıp Enstitüsü, bitkileri bilimin sügecinden geçirdikten sonra insanlığın hizmetine sunacak. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Merkez Efendi Halk Hekimliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı, projeyi Yeni Şafak'a anlattı. Başkan Aydın, enstitüyle birlikte Zeytinburnu'nun şifalı bitkiler konusunda Türkiye'nin merkezi haline geleceğini söyledi. Aydın, "Geleneksel tıbbımıza ait birikimlerin, kulaktan dolma bilgilerle değil, bilimin süzgecinden geçirildikten sonra kullanılmasını istiyoruz" dedi. Aydın, enstitüyü Yenikapı Mevlevihanesi'nde kurmayı amaçladıklarını da dile getirerek şunları söyledi: "Şu anda, Mevlevihane'nin derneğe devri için uğraşıyoruz. Proje tamamlandığında Mevlevihane bilim ve kültür merkezi haline gelecek".

    "Doğru bilgiyi sunacağız"

    Merkez Efendi ve Halk Hekimliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı ise derneğin en önemli görevinin "Tarihimizde olan zenginlikleri bugünün dünyasıyla barıştırmak ve birikimleri bugüne kazandırmak" olduğunu söyledi. "İkinci büyük ve önemli görevimiz ise daha sonra geleneksel tedavi yöntemlerini bilimsel araştırmalardan ve deneylerden geçirerek insanların hizmetine sunmak" diyen Taşçı, "Sadece geleneksel tıp diyerek bilim dünyasını bir kenara itmiş değiliz" diye konuştu.

    AKADEMİSYENLERDEN DESTEK

    İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş enstitü projesini "harika bir gelişme" olarak değerlendirdi. Dünyanın geleneksel tıp dünyasını keşfettiğini ve bu yöne yoğunlaştığını ifade eden Altıntaş, Türkiye'de yapılacak böyle bir çalışmaya da kesinlikle destek vereceğini söyledi. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Başağoğlu da şifalı bitkilerin ilaç olarak kullanılmasının insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydetti. Başağaoğlu, milattan 300 yıl önce Aristo'nun 500'den fazla şifalı bitki cinsinden bahsettiğini, milattan sonra 50 tarihinde ise Dioskorides'in Materia Medica isimli eserinde 600'ün üzerinde şifalı bitki ismi verildiğini bildirdi.

  •  
    Bridget Jones'un Günlüğü yeniden
    Helen Fielding'in romanından beyazperdeye uyarlanan "Bridget Jones'un Günlüğü"nün ikincisi çekiliyor.
    Hemofili genetik olarak geçiyor
    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Her 10 bin erkekten birinde görülen, doğuştan bir kanama hastalığı olan hemofili genetik olarak geçiyor" dedi. Hemofilinin doğumdan itibaren pek çok hastalığa da neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Tuncer, "Hastaların cilt, eklem gibi değişik bölgelerinde kanamaya ve sakatlığa neden olan hemofili hastalığı hakkında ailelerin bilgi sahibi olmasının son derece önemli. Ailelere düşen en önemli görev, bu konuda bilgi sahibi olup aile, bireylerinde bu tip bulgular varsa doğum öncesinden tanı konabilmesinin sağlanmasıdır. Eğer hemofilili bir çocuk sahibi iseler, kanama olmadan koruyucu faktör kullanımı söz konusudur. Böylelikle sakatlıkların önüne geçilmiş olacaktır.
    26 Ocak 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED